Skip to content

Цветови анализ – 4 сезона

През 80-те излиза книгата на Карол Джаксън „Оцвети ме красиво“ (буквален превод) и става страхотен хит. Тя е нещо като учебник по основи на цветовия анализ.

Как да си направиш цветови анализ сама, чети тук.

В нея са различните свойства на цветовете са разделени на 4 сезона –Пролет, Лято, Есен и Зима. Според това кои цветове са най-подходящи за теб, попадаш в различен сезон.

С времето този метод бива развит и днес вече имаме супер много различни мнения какви и колко са сезоните и дали въобще да са сезони. Но нека първо се съсредоточим върху основите, а именно – 4-те сезона.

Цветови анализ 4 сезона

Мхм, да, базира се на оцветяването на природата, което наблюдаваме през 4-те сезона.

Зима

Сезон Зима цветови анализ

Зимата (ще пиша сезоните при цветовия анализ с главна буква, за да се различават) има палитра в типично зимно оцветяване, а то е – студено (студен подтон), наситено (сатурирано), висококонтрастно и предимно тъмно. Представи си един типичен зимен ден в планината.

Белият сняг, покрил земята, черните клони на дърветата, които контрастират на снега, наситеността на изпъкващите тъмни цветове на къщи, борове, пътища. Сега си представи оцветяването на жената Зима – бяла като сняг кожа, черна като абанос коса, ярки сини или черни очи. Цветовете, които й седят добре са чисти, ярки, наситени, студени – точно като оцветяването й.

За цветовия анализ на Истинската Зима чети тук.

Лято

Сезон Лято цветови анализ

Лятото е срещуположен сезон на Зимата, но не е топло, както би си помислила. То също е със студен подтон. Пак ще те помоля да използваш въображението си. Затвори очи и се пренеси на плажа. Цветовете са нюансирани и тонирани, притъпени някак, не са ярки като при Зимата. Няма го този остър контраст. Всичко се вижда през горещата мараня на лятото – пясъкът, цветът на морето, пожълтяващата трева, изгорена от слънцето.

Жената Лято е със светла коса, светла кожа и светли очи (но не винаги). Оцветяването й е студено и оранжевите цветове я карат да изглежда болна (Зимата също). Контрастът е среден до нисък.

За Цветовия Анализ на Истинското Лято чети тук.

Пролет

Сезон Лято цветови анализ

Пролетта е ярка, по яркост близка до Зимата. Пак си извикай въображението и си представи пролетен ден на село. Цялата природа е разцъфнала в ярки, наситени, топли цветове. Всичко грее, слънцето придава топли оттенъци на всеки цвят. Определението ти за гамата е „радостно“, „живо“, „ярко“.

Ако си Пролет, то оцветяването ти е топло, ярко и контрастно (но не колкото при Зимата). Косата ти е целуната от слънцето, има топли кичури (червени, медени), очите ти, дори и сини, са по-скоро топли и меки, кожата ти се зачервява като праскова. Топлата гама е предпочитаната от теб, а всичко пастелно, притъпено и студено ти седи ужасно, сякаш е умряло върху теб.

За цветовия анализ на Истинската Пролет чети тук.

Есен

Сезон есен цветови анализ

Може би си мислиш, че Есента ще е най-яркият и наситен сезон, но грешиш. Тя е тъмната версия на Пролетта. Узрялата версия, така да кажа, защото през есента всичко узрява и е готово да се обере. Палитрата е наситена, да, но преобладават отсенките, тъмните цветове.

И наистина, когато си представиш един октомврийски ден извън града, виждаш дърветата с техните жълти, оранжеви, червени и тъмно зелени цветове. Контрастът не е голям, но богатството на цветовете (наситеността) и тяхната дълбочина са отличителни. Жената Есен е с тъмна коса, често червена, кестенява, светла топла кожа, тъмни дълбоки топли очи. Очите дори и светли пак са меки, топли, наситени, хармониращи си с косата и кожата.

За цветовия анализ на Истинската Есен чети тук.

Както виждаш, тези определения могат да са доста базови и ти може да не се приемаш като типичен пример за Зима или Лято, а по-скоро нещо по средата. Не си единствената и точно поради тази причина са произлезли всички останали категоризации и подсезони.

За 12-те сезона чети тук.

Все пак, 4-те сезона ти дават основата на цветовия анализ. Според тях ти се определяш като топла (Пролет, Есен) или студена (Зима, Лято), светла (Пролет, Лято) или тъмна (Есен, Зима). Ако успееш да разбереш към кой сезон клониш повече, отколкото към другите, това си е голяма крачка напред към откриването на подходящите за теб цветове.

 

Ако пък искаш професионалното ми мнение и желаеш да ти разкрия кои цветове ти седят най-добре и как да ги съчетаваш, то натисни бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: