универсални цветове

Универсални цветове – Кои цветове отиват на всички?

Универсалните цветове – цветовете, с които няма как да сбъркаш в избора си. Тези цветове седят добре на 95% от хората и ако се чудиш дали ще ти отиват на теб, има само 5% шанс да не ти вършат никаква работа.

Но кой са тези цветове, питаш ти, трепнеща в очакване да видиш сред тях своите любими, нали?

 

Кои цветове са универсални?

Ето ги и тях. Това са тъмно синьо-зеленото, тъмно синьото, бордото, червеното, лилавото, синьо-лилавото, сиво-бежовото и мръсно бялото.

Универсални цветове

Но защо ли точно тези цветове са универсални и седят добре на всички? Защото, мила ми стилна читателко, в тях има както студенина, така и топлина. Те са уникално съчетание между студени и топли цветове и при тях подтонът е леко спорен.

Универсалните не е гарантирано, че ще ти седят неотразимо добре, както тези от подходящата за теб палитра, но поне можеш да си сигурна, че няма да изглеждаш зле.

 

Нека разгледаме сега всеки един по отделно.

Тъмно синьо-зелен

Нали знаеш как се получава зеленото? Да, точно така, като смесиш синьо и жълто. А жълтото какъв цвят е? Тоооочно така – топъл. Та, тук имаме смесване на синьо с жълто и още малко тъмно синьо, за да се получи точно този тъмно зелен универсален цвят.

Бордо

Бордото е тъмно червено, а както всички знаем, защото сме запознати със свойствата на цветовете още от ето тази статия (тук), червеното е топъл цвят с неутрален подтон. Но бордото се получава при смесване на червено и кафяво, а кафявото е всъщност много тъмно оранжево, което е топло на 100%. Студенината идва от добавката на черно.

Тъмно синьо

Това е реално най-студеният от изброените универсални цветове, но добавката на черно към синьото сякаш му придава някаква топлинка и то става приложимо от хора с топъл и студен подтон на кожата. Тъмно синьото е наистина доста универсален и отиващ на всички цвят.

Чисто червено

Червеното е от първичните цветове и в чистия си вариант държи някаква неутрална позиция, лавира между топло и студено и в зависимост какво е оцветяването ти, то ще придобие повече студен или топъл подтон. Доста дипломатичен цвят, бих казала, нагажда се според ситуацията.

Лилаво

Сегаааа, това не случайно е любимият ми цвят, само това ще кажа. Лилавото е съчетание от синьо и червено, като най-универсалният му вариант е 50/50 от двата цвята. Получава се една такава превъзходна смес от топло и студено, която заспива на всяка кожа.

Светло синьо-лилаво

Тук синьото е малко в повече, но поради лекинкото наличие на топлото червено, този цвят е също в категорията универсални. Много приятен тон, на лилавото, с доста бяло добавено към него, което го прави страхотен светъл цвят за стилни съчетания.

Сиво-бежово

Ами, то самото име си говори- съчетание между студеното сиво и топлото бежово. Става една неопределена цветна маса, която колкото и странно да изглежда, седи прекрасно на всякакви оцветявания на кожата.

Мръсно бяло

В статията за твоето най-подходящо бяло (ето тук) вече споменах, че мръсното бяло е подходящо за всеки. За разлика от снежно бялото, което идва малко в повече на някои сезони. Мръсно бялото е някак по-меко. Представи си бял леко прозрачен цвят, който носиш върху кожата си. Получава се точно това бяло, за което говорим в момента.

 

За какво да използваш тези универсални цветове?

Леле, за толкова много неща, наистина! Когато се чудиш дали дадена дреха ти седи добре цветово, ако е в някои от изброените универсални цветове, шансът да е перфектният цвят е задоволително голям.

Можеш да използваш тези цветове както за базови в гардероба си, така и за акценти, защото се съчетават с много други нюанси, тонове и оттенъци.

Универсалните цветове се използват много често за направата на униформи за служителите на дадена фирма. Забелязала ли си, че повечето униформи са сини или червени, като преобладават тъмно сините и чисто червените?

Ако се чудиш в какъв цвят да облечеш шаферките на сватбата си – избери универсален цвят и няма да сбъркаш, защото всеки един от тези цветове ще седи прекрасно на всичките ти приятелки.

 

Една скрита уловка

… и ти се втурваш към магазините и започваш да пробваш универсални цветове, но нещо не оставаш особено впечатлена от резултата. “Сузана уж каза, че трябва да седят на потчи всички?! Да не би да съм от онези 5%, на които универсалните цветове не пасват?”.

Така, спокойно, сега ще ти обясня защо. Цветовете на дрехите варират в своите свойства – тъмнина, светлина, мекота, яркост, студенина и топлина – и по магазините можеш да видиш варианти на всеки един цвят. Когато знаеш кои свойства на цветовете са най-подходящи за теб, веднага ще разпознаеш дали този нюанс на този универсален цвят ще ти пасне.

А това мога с огромно удоволствие да ти предам по време на конслтацията “Анализ на цветовете”. Използвай контактната форма, за да запазиш своя час и да ги видиме тия цветове и техните прословути свойства как се сработват с теб.

 

Харесват ли ти универсалните цветове? Сподели в коментарите колко и кои от тях използваш в гардероба си?

 

Прочети и:

Подтон – как да го определиш?

60-30-10 Правилото за цветови съчетания

Червеното – ръководство за употреба

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *