Skip to content

Универсални цветове – Кои цветове отиват на всички?

Универсалните цветове – цветовете, с които няма как да сбъркаш в избора си. Тези цветове седят добре на 95% от хората и ако се чудиш дали ще ти отиват на теб, има само 5% шанс да не ти вършат никаква работа.

 

Но кой са тези цветове, питаш ти, трепнеща в очакване да видиш сред тях своите любими, нали?

 

Кои цветове са универсални?

Ето ги и тях. Това са тъмно синьо-зеленото, тъмно синьото, бордото, червеното, лилавото, синьо-лилавото, сиво-бежовото и мръсно бялото.

Универсални цветове

 

Но защо ли точно тези цветове са универсални и седят добре на всички? Защото, мила ми стилна читателко, в тях има както студенина, така и топлина. Те са уникално съчетание между студени и топли цветове и при тях подтонът е леко спорен.

Универсалните не е гарантирано, че ще ти седят неотразимо добре, както тези от подходящата за теб палитра, но поне можеш да си сигурна, че няма да изглеждаш зле.

Нека разгледаме сега всеки един по отделно.

 

Тъмно синьо-зелен

Нали знаеш как се получава зеленото? Да, точно така, като смесиш синьо и жълто. А жълтото какъв цвят е? Тоооочно така – топъл.

Та, тук имаме смесване на синьо с жълто и още малко тъмно синьо, за да се получи точно този тъмно зелен универсален цвят.

 

Бордо

Бордото е тъмно червено, а както всички знаем, защото сме запознати със свойствата на цветовете още от ето тази статия (тук), червеното е топъл цвят с неутрален подтон.

Но бордото се получава при смесване на червено и кафяво, а кафявото е всъщност много тъмно оранжево, което е топло на 100%. Студенината идва от добавката на черно.

 

Тъмно синьо

Това е реално най-студеният от изброените универсални цветове, но добавката на черно към синьото сякаш му придава някаква топлинка и то става приложимо от хора с топъл и студен подтон на кожата. Тъмно синьото е наистина доста универсален и отиващ на всички цвят.

 

Чисто червено

Червеното е от първичните цветове и в чистия си вариант държи някаква неутрална позиция, лавира между топло и студено и в зависимост какво е оцветяването ти, то ще придобие повече студен или топъл подтон.

Доста дипломатичен цвят, бих казала, нагажда се според ситуацията.

 

Лилаво

Сегаааа, това не случайно е любимият ми цвят, само това ще кажа. Лилавото е съчетание от синьо и червено, като най-универсалният му вариант е 50/50 от двата цвята.

Получава се една такава превъзходна смес от топло и студено, която заспива на (почти) всяка кожа.

 

Светло синьо-лилаво

Тук синьото е малко в повече, но поради лекинкото наличие на топлото червено, този цвят е също в категорията универсални.

Много приятен тон, на лилавото, с доста бяло добавено към него, което го прави страхотен светъл цвят за стилни съчетания.

 

Сиво-бежово

Ами, то самото име си говори- съчетание между студеното сиво и топлото бежово. Става една неопределена цветна маса, която колкото и странно да изглежда, седи прекрасно на всякакви оцветявания на кожата.

 

Мръсно бяло

В статията за твоето най-подходящо бяло (ето тук) вече споменах, че мръсното бяло е подходящо за всеки.

За разлика от снежно бялото, което идва малко в повече на някои сезони. Мръсно бялото е някак по-меко.

Представи си бял леко прозрачен цвят, който носиш върху кожата си. Получава се точно това бяло, за което говорим в момента.

 

За какво да използваш тези универсални цветове?

Леле, за толкова много неща, наистина! Когато се чудиш дали дадена дреха ти седи добре цветово, ако е в някои от изброените универсални цветове, шансът да е перфектният цвят е задоволително голям.

Можеш да използваш тези цветове както за базови в гардероба си, така и за акценти, защото се съчетават с много други нюанси, тонове и оттенъци.

Универсалните цветове се използват много често за направата на униформи за служителите на дадена фирма. Забелязала ли си, че повечето униформи са сини или червени, като преобладават тъмно сините и чисто червените?

Ако се чудиш в какъв цвят да облечеш шаферките на сватбата си – избери универсален цвят и тази задача отпада, защото всеки един от тези цветове ще седи прекрасно на всичките ти приятелки.

 

Уловката при универсалните цветове е, че все пак е важно да съобразиш свойствата на цвета (наситеност, температура, стойност), за да ти пасват възможно най-добре. По време на Анализа на цветовете ще обсъдим точно с кои свойства да съобразяваш избора на цветовете в облеклото си и не само. Бутона долу ще ти даде повече информация.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: