Skip to content

Цветове. Първа част – Свойства на цветовете.

В определянето на стила ти цветовете играят основна роля. Заради това реших да те запозная в дълбочина с техните свойства и да те науча да ги разбираш и използваш като професионалист.

 

Все пак работим сериозно върху този твой стил, така че се намести удобно и чети съсредоточено и попиващо.

Информацията, която ще прочетеш, първоначално може да ти се стори не точно по темата. Но истината е, че цветовете и познаването на свойствата им е от ОГРОМНО значение за изграждането на подходящ личен стил.

Като разбереш как един цвят може да се променя, ще знаеш какви точно цветове да търсиш за своя гардероб. Защото съм сигурна, че си се чудела защо по дяволите едно червено ти седи по един начин, а „същото“ червено на друга дреха по съвсем различен. И си казваш, че е от кройката, плата, бла-бла-бла. НЕ – от цвета е!

 

Цветовете имат 3 основни свойства и те са чистота, стойност и наситеност.

 

Чистота

Чистите цветове са тези, в които не са добавени никакви примеси. Това са първичните (синьо, червено, жълто), вторичните (зелено, оранжево, лилаво) и третичните цветове (жълто-оранжев, червено-оранжев, червено-лилав, синьо-лилав, синьо-зелен, жълто-зелен). Повече за тях ще ти разказвам в следващата част.

Свойства на цветовете тон нюанс отсянка

На няколко места срещнах чистотата като „оттенък“, но хич не съм съгласна с това название. На английски терминът е „hue“, което се превежда като „цвят, отсянка, оттенък, нюанс“, но за мен си е чистота на цвета, защото другите думи значат различни неща, които ще опиша долу.

Ето, например, оттенъкът се получава при добавка на друг цвят към чистия цвят. Срещала си сигурно определения като „лилаво със син оттенък“ или „кафяво с червен оттенък“. Това значи, че към лилавото е добавено синьо, а към кафявото – червено. На картинката горе виждаш как може да се променя оттенъка на различните цветове.

 

Стойност

Тя определя до колко цветът е светъл или тъмен. Промяна в стойността на цвета може да се получи като се добави бяло, сиво или черно. За тези промени си има и термини – нюанс, тон и отсянка.

Свойства на цветовете чист цвят, нюанс тон отсянка

Нюанс се получава, когато към цвета се добави бяло. Тогава цветът изсветлява, става по-млечен и мек.

Тон се получава, когато се добави сиво към цвета. Тоновете могат да са светли, средни и дълбоки по стойност. Добавеното сиво дава мекота, опушеност и прави цвета по-блед.

Отсянка се получава, когато се добави какво? Черно, да! Тогава цветът става по-тъмен, дълбок и мрачен.

И остава да видим какво е

 

Наситеност

Или интензивност, или сатурация, или хрома – много термини, много нещо. Реших да използвам „наситеност“ и точка. Та, наситеността определя дали цветът е мътен или ярък.

Изменение на наситеността на цвета

Чистите цветове са много наситени, ярки, свежи и ясни, матовите пък не са. Те са по-мътни, сякаш са в мъгла.

Наситеността може да се представи като скала с градация на цвета от най-ярък до почти сив. Почти, защото има там една капка от цвета останала за спомен.

Стига ти толкова за сега, защото знам колко объркващо може да ти стане по едно време. Но се надявам да съм обяснила възможно най-ясно, с най-висока наситеност на оттенъка, демек.

 

Прочети следващите 2 части тук:

Цветния кръг

Надтон и подтона

 

По време на консултацията Анализ на Цветовете ще ти демонстрирам кои свойства на цветовете са подходящи за твоята визия, т.е. кои цветове ти отиват и кои не. Повече за тази толкова полезна и стойностна консултация можеш да разбереш, натискайки бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: