подтон и надтон

Цветовете. Част трета – Надтон и Подтон

Алелуя, стигнахме до надтона и подтона! Най-важните характеристики на един цвят за облеклото ти и не само.

В настоящите съвети ще ти обясня защо се получава така, че дрехи в привидно еднакъв цвят, сложени една до друга, се различават доста. Също така защо не бива да правиш съчетания от такива „еднакви“ цветове.

Свойства на надтона и подтона

Такааааа… И двете – надтон и подтон – могат да са студени или топли. Но е добре да знаеш, че студенината и топлината са разтегливи понятия, т.е. варират в интензитета на характеристиката.

Какво ще рече това? Не всеки цвят е супер студен или страшно топъл. Понякога е много трудно да определиш дали е точно топъл или студен.

И заради това ги има съветите, където можеш лесно и бързо да се научиш да разпознаваш безпроблемно всякакви свойства на цветовете (ето ти линк към тях и линк към цветния кръг).

 

Що е това „надтон“ и какъв е този прословут подтон?

Надтон

Надтонът представлява нашето определение за цвета. Червено, оранжево и жълто принципно са топли цветове, с топъл надтон, а зелено, синьо и лилаво са студени цветове – със студен надтон.

Това се дължи на асоциациите, които правим с тези цветове. Топлите ни напомнят на огън, слънце, ада, а студените – на вода, сняг, замръзналото кралство.

Подтон

Подтонът на цвета всъщност показва как е създаден цвета и каква е базата му. Как са смесени цветовете, за да се създаде определен оттенък (помниш ли какво е оттенък? Не? Чети тук!). Всеки цвят може да има топъл или студен подтон. Освен един цвят – оранжевият! Неговите оттенъци и подтон са винаги топли.

За да различаваш топлия от студения подтон, трябва да търсиш съответно жълто или синьо в базата на цвета. Синее ли ти, студенее ли ти или ти жълтенее, топличко изглежда? В примерите съм дала по-ясни насоки.

Използване на надтон и подтон в облеклото

Понякога промяната на подтона става с добавянето на бяло, което прави цвета по-студен. Този метод се прилага към топлите надтонове. Често прането на висока температура подпомага процеса. За да изстудиш тъмен топъл цвят, трябва да добавиш черно (например при кафявото). За да стоплиш лилаво, трябва да добавиш червено.

Защо е толкова важно да съобразиш подтона в облеклото си?

Защото, мила стилна читателко, подтонът служи като филтър. Поне аз така го възприемам. Когато си съчетала правилно подтоновете в облеклото си, ти сякаш си сложила правилния филтър, който да направи аутфита ти да изглежда хармонично. В противен случай цветовете ще се бият, ще се различават и това не ти върши никаква работа на хубавия стил.

Особено важно е да използваш цветове с еднакъв подтон при прилагането на колоната от цвят (чети за нея тук). Ако объркаш подтоновете, става колона от няколко оттенъка на дадения цвят. Все едно саниран на кръпки панелен блок.

Все пак можеш да си позволиш да използваш различен подтон в облеклото си. Можеш да вкараш един аксесоар или дреха с различен подтон и това автоматично ще се превърне в акцента на облеклото ти. Но все пак имай едно на ум и се огледай хубаво в огледалото.

 

Прочети и: 

Подтон – как да го определиш?

Биещи се цветове – кои са и как да ги определяш?

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

Ако имаш някакви въпроси, нещо не ти е ясно, искаш повече информация, ами питай де! Сподели в коментарите или ми пиши лично, ще се радвам да ти помогна.

Ако тези съвети са ти харесали и искаш повече хора да научат за тях, сподели ги с бутоните долу. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *