Как да определяш подтона

Подтон – как да го определиш?

Нека първо уточним какво точно е „подтон“. Подтонът ти показва как е направен съответният цвят, какви малки количества от други цветове са примесени, за да се получи цветът, който виждаш.

 

Пренеси се в миналото, в часовете ти по рисуване. Помниш ли как смесвахме цветовете? Как, когато добавиш определен цвят към избрания от теб, той се променя? Като добавиш още жълто към зеленото си, то става по-различно, например?

Когато говоря за „топъл и студен“ подтон имам предвид дали в цвета има добавено жълто, което го прави по-топъл, или синьо, което го прави по-студен.

Не е лесно да се разбере веднага, признавам. Но не е и невъзможно. Просто ти трябва малко повече наблюдение и сравнение на „еднакви“ цветове.

Сега ще ти представя различни примери и по тях дано ти помогна да определяш по-добре кой цвят е с топъл и кой със студен подтон.

Малко ще се върна на лекцията в Уроците по стил, която е за свойствата на цветовете. Да преговорим и нея (тук можеш да я прочетеш цялата).

 

Нюанси

Когато прибавиш бяло в даден цвят, ти променяш неговия нюанс. Нюансите са светлите, избелели, побелели, белиносани варианти на цветовете.

В примера с боичките ти, може да си припомниш, че добавяйки бяло към синьото, ти го правиш по-светличко.

Ето как да разпознаваш топлите от студените подтонове при различните нюанси на цветовете.

Как да определяш подтона при нюанси

 

Отсенки

Добавиш ли черно към даден цвят, ти го потъмняваш. Колкото повече черно добавяш, толкова по-тъмен става цветът.

Ето как да различаваш подтона при различни отсенки.

как да определящш подтона при отсенки

 

Тонове

Добавяйки сиво към цвета, ти променяш неговия тон. Цветът става по-неясен, по-мек, опушен и блед. Все едно му слагаш “мръсен” филтър.

Ето как изглеждат топлите и студени подтонове при различните тонове.

Как да определяш подтона при тонове

 

Чисти цветове

Чистите цветове нямат никакви добавени примеси от черно, бяло и сиво (затова се наричат и чисти). Това са ярките, наситени цветове.

Те също имат различни подтонове, които всъщност са различни оттенъци (оттенък = цвят + друг цвят).

Ето как да различаваш топлите от студените.

Как да определяш подтона на чистите цветове

За да стане лилавото топло, трябва да му се добави червено. Колкото повече червено има в лилавото, толкова по-топло е, колкото повече синьо е добавено – толкова по-студено е.

Само оранжевото не може да има студен подтон, защото, когато добавиш синьо към оранжевото, то става едно кафяво такова никакво и пак седи топло. Оранжевото е образувано от 2-та най-топли цвята- жълтото и червеното. Просто силата на топлината тук не може да се пречупи.

 

За какво ти служи подтонът?

Основното му приложение в облеклото ти е, за да хармонира на оцветяването ти. Когато носиш дрехи с грешния подтон, те изпъкват прекалено и се получава ситуацията “дрехата носи теб”. Можеш да използваш неподходящия подтон за теб, когато искаш да придадеш акцент в облеклото си, в аксесоарите и елементи от дрехите.

Можеш да си направиш един бърз Цветови Анализ, както съм описала тук, за да разбереш дали ти отиват повече топли (жълтеещи) или студени (синеещи) подтонове. Ако не успяваш сама, можеш да запишеш своя час за Анализ на цветовете и да веднага ще ти дам професионални насоки за избора на най-подходящите за теб цветове.

 

Прочети и:

Манипулация на Цветовия Анализ – как да носиш цветовете, които не са в палитрата ти?

Биещи се цветове – кои са и как да ги определяш?

Как да носиш бежово – най-модерният цвят в момента?

Сподели сега дали ти стана малко по-ясно как да различаваш подтона в цветовете на дрехите си? Какви подтонове предпочиташ – топли или студени?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *