Как да определиш своя цветови контраст

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

След като си разбрала идеята на контраста, описана ето тук, е време да те запозная и с идеята на цветовия контраст в оцветяването ти.

 

Цветовият контраст, както сигурно се досещаш, представлява разликата в цветовете на оцветяването ти. А именно какъв цвят са косата, очите и кожата ти и как се отнасят един към друг.

 

Какъв може да е цветовият контраст?

Най-добре да отидеш да си припомниш уроците за цветния кръг тук и после да се върнеш да дочетеш, защото ще използвам термините от тамошните съвети.

Та! Цветовият ти контраст може да бъде:

 

Монохромен цветови контраст

Монохромен цветови контрастТова е, когато цветовете ти са еднакви (кафява коса, кафяви очи, примерно) и цветовият контраст между тях е нисък. В този случай най-добре ще ти седи облекло в един цвят. Например, тъмно сини дънки със син пуловер.

Общо взето, дрехите ти е добре да са в монохромната гама, защото добавянето на друг цвят от колелото, ще ти дойде в повече и ще краде от вниманието. Когато се обличаш в един цвят, изглеждаш хармонично.

Същото важи и за използването на принтове. Ако си с нисък цветови контраст, подбирай принтовете си в монохромни гами. Примерно в тъмно зелено със светло зелено и ярко зелено.

Имай предвид, че всеки друг цвят, различен от избрания от теб за основен, ще бъде акцент в облеклото ти. Не слагай такива цветове на местата, които искаш да прикриеш, но използвай такива цветове, за да придадеш акцент. Това може да е под формата и на аксесоар (в зеления аутфит да добавиш нещо жълтичко – коланче, бувки, чанта, шал…).

 

Аналогов цветови контраст

Аналогов цветови контрастКонтрастът отива към среден. Аналоговите цветове седят близо един до друг в цветния кръг. Това са, например, жълто и зелено или червено и оранжево.

Оцветяването ти може да спада в тази категория, ако имаш руса коса и зелени очи, например. Кестенявата коса може да бъде с различни оттенъци и ако е с червен, а очите ти са кафяви, това също е аналогов цветови контраст (кафявото спада към оранжевото).

Най-подходящите цветови съчетания ще са винаги тези, които са близки до цвета на косата, очите и кожата ти.

Ако спадаш в тази група, е добре да носиш дрехи в цветни съчетания, които да хармонират на оцветяването ти. Какво ще рече това? Ами, да си избереш 2 цвята, които са аналогови в цветния кръг и да разиграеш съчетанията около тях. Можеш, например, да облечеш една синя блуза със зелен панталон.

 

Допълващ цветови контраст

Допълващ цветови контрастТова е вече високият цветови контраст, при който цветовете са разположени срещуположно в цветния кръг. Примери за допълващ цветови контраст е червена коса със зелени очи, руса коса със сини очи.

В тази категория включвам и триадите и четириъгълното отношение (повече за тях тук, нали). Тук попадат хора с по-разноцветно оцветяване, както и хора, които са променили цвета на косата си (в червено, синьо, зелено, лилаво) и той е различен от цвета на очите.

Колкото повече различни цветове имаш в оцветяването на косата, очите и кожата си, толкова по-шарени дрехи можеш да носиш. Винаги трябва да носиш повече от един цвят в облеклото си, защото монохромните съчетания ще те накарат да изглеждаш скучна и безлична.

Супер подходящи за хора с висок цветови контраст са разноцветните принтове. В зависимост кои са твоите цветове, подбирай принтовете си спрямо тях и ще изглеждаш винаги във върхова стилна форма.

Тук можеш да прочетеш повече за принтовете:

Свойства на принтовете Първа и Втора част

Фонът в принтовете

Стилове принтове

Смесване на принтове

Животински принтове

 

Сега разбираш ли защо ти отиват повече определени цветни съчетания? Защо не можеш да се възприемеш в много шарени дрехи, а едноцветните съчетания те карат да изпъкваш? Или защо монохромното облекло направо ще те съсипе от скука, за разлика от разноцветните съчетания на няколко принта наведнъж?

Ако искаш още пояснения и съвети относно цветовете в твоята визия и как да създаваш подходящи за теб съчетания, запиши се за Анализ на цветовете и да разнищим темата до край.

 

Прочети и:

Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

Изграждане на палитра за капсулен гардероб 

6 въпроса, които ще ти помогнат да определиш своя стил

 

Сподели в коментарите какви цветни съчетания правиш и какъв е твоят цветови контраст.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *