Какъв е твоят контраст

Какъв е твоят контраст и как ти помага да съчетаваш правилно дрехите си?

За да можеш да създаваш съчетания в облеклото си, които са подходящи за теб и хармонират на оцветяването ти (коса, кожа, очи), е нужно да знаеш какъв е твоят контраст.

 

А сега де, знаеш ли що е то „контраст“? Ако знаеш – браво, честито, прекрасно, но ми кажи как използваш тази информация? Ако не знаеш или се съмняваш вече в знанията си за този термин, сега ще ти обясня всич-ко най-подробно.

 

Какво представлява контрастът?

Това е разликата в светлината на оцветяването ти, на прост език казано – колко са ти тъмни или светли косата, кожата и очите и как се отнасят едно към друго. На още по-прост език казано – кое е светло и кое тъмно и колко по-светло или по-тъмно са едно спрямо друго.

Най-лесно можеш да определиш контраста си като се снимаш фронтално на дневна светлина, не пряка слънчева, и сложиш на снимката черно-бял филтър. Обикновено кожата е най-светла и е в контраст с косата и/или очите.

 

Как да определиш величината на контраста?

За целта можеш да използваш тази скала. Принтирай я и я изрежи. Когато я доближиш до кожата, косата и очите си, можеш да определиш каква е тяхната стойност (за стойността съм ти обяснила тук).

как да определиш контраста си?

 

 

 

Гледай оцветяването да попада най-точно в някои от участъците на тази скала. Запиши си някъде числата, които си получила. Така можеш да разбереш колко висок или нисък е контрастът ти. Чети надолу, за да разбереш.

 

Видове контраст

Биват 3 вида – висок, нисък и среден.

 

Висок контраст

Какво представлява високият контраст

Високият контраст означава, че имаш разлика между стойностите по-голяма от 6. Това съм аз на снимката и моят контраст е висок. При мен косата е 0, очите 1-2, а кожата 9. Аз лесно понасям облекло с по-висок контраст, като черно с бяло.

Среден контраст

Какво е среден контраст

Когато разликата в стойностите е между 3 и 6 пункта, имаме среден контраст. На снимката е моята приятелка Жулиета и нейният контраст е точно среден. Косата й е 5-ца, очите 3-ка, а кожата 7-ца. За нея и дами като нея са най-подходящи съчетания със среден контраст, което ще рече вместо черно и бяло, може да съчетае черно и сиво.

Нисък контраст

Какво е нисък контраст

Тогава всичките ти стойности трябва да са разположени много близко една до друга, най-много 3 пункта разлика. А това на снимката е приятелката ми Кристина, която има нисък контраст. При нея Косата е 8-ца, очите 7-ца, а кожата 9-ка. За да изглежда най-добре, Криси трябва да подбира облеклото си с нисък до никакъв контраст.

 

Как да използваш контраста в облеклото си?

Както вече разбра – колкото по-висок е контрастът ти, толкова по-контрастни дрехи можеш да носиш. Като най-висок контраст е черно в съчетание с бяло.Нисък е всичко с еднаква стойност (светлина) и с нисък контраст.

Да речем, че си руса, със сини очи и светла кожа – нисък контраст като цяло. Когато се облечеш в една бяла риза с черен панталон, ще се изгубиш в облеклото, контрастът ще те „изяде“. В такъв случай, по-добре заложи на дрехи в подобни стойности (светлина) на дрехите. Ако е синьо, да е само светло синьо, не тъмно и светло.

Същото важи и за избора на принтове в облеклото ти. Повече по темата можеш да прочетеш тук.

Може би вече си забелязала, че някои комбинации са ти по-любими и приятни за носене от други. Най-вероятно това се дължи на контраста, който създаваш. Нали знаеш, че интуицията ти е най-добрият ти съветник по стил (и в живота като цяло)?

 

До сега обсъждахме контрастът на стойността, който ти дава представа как да боравиш със светлите и тъмните дрехи, когато се обличаш. Но! Ноооохохооо, при обличане трябва да съобразиш още един контраст – този на цветовете. Как да съчетаваш цветовете и колко от тях да използваш в облеклото си ще разбереш в следващия урок.

Прочети и:

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

Разликата между хармония, баланс и контраст.

Базови дрехи – колко и кои са задължителни за гардероба ти?

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *