едновременен контраст

Едновременен контраст – как да променяш начина, по който изглежда даден цвят

Що е то “едновременен контраст” и с какво може да ти помогне тази информация при подбора на цветовите съчетания в облеклото ти, ще ти обясня с огромно удоволствие точно сега.

Едновременен контраст се получава, когато два цвята се поставят един до друг и техният изглед се променя, най-просто казано. Това ще рече, че когато облечеш своя червен пуловер с тъмно сините си дънки , той ще изглежда по един начин, а когато го сложиш с бяла пола – по съвсем различен.

Действие на едновременен контраст

Не е толкова сложно, колкото изглежда, напротив. Ще ти покажа няколко примера, за да можеш да се ориентираш по-добре. Но разбирането на този едновременен контраст е наистина доста полезно и важно, когато правиш своите съчетания.
едновременен контраст
Както виждаш от примерите, една и съща дреха, съчетана с различни цветове, променя възприятието ни за нейния цвят. Ето и още няколко пояснения към едновременния контраст.

  • Съчетание от тъмен и светъл цвят засилва яркостта на цветовете, защото се получава висок стойностен контраст;
  • Един ярък и един тъмен цвят в съчетание ще накарат яркия да изпъкне, тъмният ще служи за фон;
  • Съчетание от ярък и мек цвят ще накара мекия да изглежда по-мътен;
  • Колкото по-еднаква е яркостта на цветовете, толкова по-неярки изглеждат.

ККонтраст с различни цветове

Свойства на едновременния контраст

Нека ти разкажа малко повече за свойствата на едновременния контраст и как да играеш с тях в облеклото си.

  1. Силен едновременен контраст се получава, когато срещуположни цветове (в цветния кръг) са разположени близо един до друг (черно до бяло, синьо до оранжево, зелено до червено, лилаво до жълто). Важното тук е наистина двата цвята да са в близост един до друг, а не раздалечени с други цветове между тях.

силен едновременен контраст

2. Колкото по-наситени са цветовете, толкова е по-висок едновременния контраст, колкото са по-бледи, толкова е по-нисък. Погледни първите 2 примера в картинката долу. Виж колко по-силен е контраста при съчетанието на яркото розово с яркото оранжево.
3. Един наситен цвят ще изглежда по-ярък, когато е поставен сред бледи цветове, а до ярки цветове, наситеността на този цвят ще падне, както съм ти показана на картинката в последните 2 примера.
съпоставка на цветове
Нека ти дам пример. Ако се облечеш с една ярко розова блуза, сложиш един блед, бежов панталон, а обувките ти са в ярко зелено, едновременния контраст между розовата блуза и зелените обувки ще е много нисък, защото двете са доста раздалечени и няма да могат да си влияят. Но, ако панталонът ти е в ярко зелено, тогава ще получиш един доста висок едновременен контраст. Близостта и разположението на цветовете играе главна роля тук, това е важно да запомниш.
4. Два цвята, поставени един до друг си влияят като си променят оттенъка (начинът по-който изглеждат). В примера можеш да видиш как розовото поставено сред различни цветове променя своя изглед. В червеното изпъква синьото в розовото, в синьото пък се забелязва повече червеното, докато в зеленото и жълтото розовото сякаш става по-мътно и тъмно.
съпоставка на 2 ярки цвята
5. Един цвят, поставен на черен фон, ще изглежда по-интензивен и светъл, а поставен на бял фон, ще изглежда по-тъмен и не толкова интензивен. На картинката съм използвала абсолютно еднакви цветове и можеш ясно да видиш колко е голяма разликата при използването на тъмен и светъл фон.
цветове на черен и бял фон

Надявам се тази информация да ти е помогнала да разбереш по-добре защо цветовете на дрехите ти изглеждат по определен начин при различни комбинации. Едновременният контраст може много да те насочи, когато избираш коя част от тялото си да подчертаеш или прикриеш, независимо дали използваш тъмни или светли цветове.

 Прочети и:

Какъв е твоят контраст и как ти помага да съчетаваш правилно дрехите си?

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

Разликата между хармония, баланс и контраст.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *