Кои цветове са биещи се

Биещи се цветове – кои са и как да ги определяш?

Биещи се цветове са онези, които някак не седят добре заедно. И, въпреки че може да са от една от системите, които правят едно съчетание красиво и хармонично (за тях можеш да прочетеш тук), има нещо нередно. 

 

Тази нередност идва от 3 свойства на цветовете, а именно – наситеност (интензитет), стойност и кой мислиш, а? Ама, разбира се, че е и Подтонът – тази ябълка на раздора, този банан на разцеплението. Стига глупости, давай да те науча сега кои цветове се бият. 

Прочети за свойствата на цветовете тук.

 

Нека първо разгледаме  

Наситеността при биещи се цветове

Когато имаш два цвята, и би желала да направиш едно страхотно стилно съчетание, демонстрирайки твоите умения да миксираш цветове, задължително трябва да съобразиш наситеността им. 

Това ще рече, да определиш дали са еднакво ярки и интензивни като цвят. Ето ти няколко примера: 

Биещи се цветове по наситеност

 

Стойността при биещи се цветове

Нека разгледаме стойността на цветовете с различните вариации, които съществуват. С добавката на бяло, сиво или черно към цвета, той търпи промяна, трябва да бъде отразена и съобразена, когато съчетаваш различни цветове.  

Ето и как изглеждат правилните и биещите се съчетания: 

Биещи се цветове по стойност

 

Подтонът 

Ако объркаш подтона, цветовете може хич да не се харесат и положението да излезе извън стилния ти контрол. Затова е важно да се научиш да различаваш този пуст подтон. 

Цветове със студен и топъл подтон могат да бъдат съчетани, ноооо това е много прецизна и професионална работа, която ти препоръчвам да изпълняваш под строг стилен контрол (т.е. питай ме, ще ти кажа).  

Тук влиза в сила играта на подчертаване и прикриване, както и къде искаш да поставиш акцент и как точно. Но дай да не задълбаваме повече. 

Ето ти и за подтона няколко примера на биещи се цветове:Биещи се цветове по подтон

 

 

Както виждаш, не е кой знае колко сложно да разбереш дали няколко цвята ще са си другарчета или ще започнат ожесточен бой като в Пернишка дискотека. Знам, че така с тези примери изглежда лесно, но, почнеш ли да съчетаваш, става страшно. 

Затова се доверявай на интуицията си, тя ще те насочи към правилния избор, ако пък и нея си объркала тотално, пиши ми и ще ти помогна с удоволствие. 

 

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Прочети и:

60-30-10 Правилото за цветови съчетания

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Подтон – как да го определиш?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *