Цветовете. Част Втора - Цветният кръг ~ Advanced Style Advice
Цветен кръг свойства на цветовете

Цветовете. Част Втора – Цветният кръг

Цветният кръг представя последователността на цветовете, като за основа се взимат първичните цветове – синьо, червено и жълто.

Представи си дъгата и как са разположени цветовте в нея, по същия начин си седят и в цветния кръг. Сега, защо е толкова важен този ми ти цветен кръг за облеклото ти? Ще ти разкрия няколко негови приложения.

Както споменах в предните съвети (ей тези тук), в цветния кръг влизат първичните (синьо, червено и жълто), вторничните (зелено, оранжево и лилаво) и третичните (жълто-оранжев, червено-оранжев, червено-лилав, синьо-лилав, синьо-зелен, жълто-зелен). От първичните произлизат вторичните и от вторичните – третичните, това е ясно, нали?

За облеклото ти е важно да разбираш как всичките тези цветове си влияят помежду си и как да ги смесваш така, че да не изглеждаш сякаш нямаш огледало или си далтонист. Идеята е да има хармония и баланс. А как да постигнеш това?

Можеш да избереш някои от следните начини за смесване на цветовете от цветния кръг.

 

Монохромно облеклоМонохром.

Еднохром, само един хром, демек. Използването на различни тонове, нюанси, отсенки и  оттенъци (не си чела тези съвети, ако се чудиш за какво говоря, прочети ги и се върни) на един цвят е много лесен и приятен начин да се облечеш. Особено, ако не търсиш много контраст.

Имай предвид, че използвайки един цвят и неговите нюанси, оттенъци и т.н. не ти гарантира, че ще изглеждаш стилно. Ако не си съобразила една мъъъъничка подробност – подтонът! За него можеш да прочетеш тук. Като начало само ще подскажа – студен или топъл – избери си един. Иначе става някаква помия от съответния цвят.

Колоната от цвят е начин да използваш монохромни съчетания и да издължиш фигурата си. Повече за колоната от цвят чету тук.

 

Аналогични цветове в облеклотоАналог.

Подобни цветове значи това. Гледаш го този ми ти цветен кръг и си избираш цвят и съседчетата му в кръга. Например жълто с оранжево или зелено, може и жълто с оранжево и зелено, ако искаш повече цветове да съчетаеш.

При аналоговите съчетания има баланс и те някак хармонично преливат един в друг, ако са подбрани правилно (нюанси, тонове, отсенки, и подтон и на трите са съответстват). Тук контрастът пак не е огромен, но за разлика от монохроматичните съчетания, ще е по-голям. Получава се приятно, когато избереш един цвят за доминиращ и аналогичния (или аналогичните) е само допълващ.

Пример (че усещам как се чудиш) – слагаш една червена рокля и към нея добавяш лилави обувки, колан, шапка, чанта…

 

Допълващи се цветове в облеклотоДопълване.

Мъничко засилваме сложността с допълващите се цветове, които са разположени срещуположно в нашия цветен кръг. Сега вече ще имаме по-голям контраст, който можеш да притъпиш малко, използвайки оттенъци на избраните цветове.

Как пък така пък сега пък? Да вземем с теб едно лилаво с неговото противоположно жълто. Решаваш да си с лилав панталон и жълт колан (да предположим, че цветовете са чисти без примеси, нюанси и бла-бла). Ама нещо много тежък ти идва този контраст и тогава се сещаш какво си чела тук и си избираш малко по-оранжевникав колан, който има червено в себе си (както и лилавото) и така не точно убиваш, по-скоро леко разболяваш с един грип контраста.

Допълването е много готино решение, ако искаш да внесеш повече, но не много, цвят в тоалета си. Добре ще направиш, ако първоначално пробваш с един доминантен цвят, който да е количествено повече от допълващия (като примера горе с коланчето).

Ако се чувстваш изключително авантюристично, артистично и уверено, можеш да сложиш тези цветове в еднакво количество (блуза и панталон в допълващи цветове). Разбира се, важно е да съобразиш дали и двата цвята са с подхождащи си нюанси, тонове, отсенки и подтонове.

 

Триадични цветове в облеклотоТриада.

Използват се 3 срещуположни цвята. Малко по-сложно взе да става, но пък можеш да създадеш доста живи и приятни комбинации. Контрастът при триадата не е така висок, както при допълването, но пък съчетанията изглеждат хармонични, богати и балансирани.

Червено, синьо и жълто образуват триада. Можеш да ги смесваш в тоалета си по всякакви начини, съобразявайки се с какво? Да, примесите (бяло, черно, сиво) и оттенъците!

 

Четириъгълно използване на цветовете в облеклотоЧетириъгълно.

Общо взето на кръст взимаш цветовете от цветния кръг, 2 по 2 срещуположно. Това е най-богатият способ и най-сложният, защото трябва да съобразиш количественото разпределение на цветовете. Най-добре да избереш един доминиращ и да ориентираш другите около него. В противен случай рискуваш да изглеждаш като клоун (освен, ако не си някакъв факир в смесването на цветове в облеклото).

 

 

Какви начини за смесване на цветовете от цветния кръг предпочиташ? Какви би пробвала, след като се запозна с информацията тук? Сподели в коментарите кои са любимите ти съчетания и защо.

Обмисляш ли да вкараш нови цветове в гадероба си? Прочети съветите тук за повече вдъхновение.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *