разлика между хармония, баланс и контраст

Разликата между хармония, баланс и контраст.

Ако четеш съветите отдавна, сигурно си забелязала, че използвам често изрази като „да изглежда хармонично“, „да е балансирано“, „добави контраст“. Питала ли си се какво точно значи „балансирано”,  какво е „хармонично“ и какво върши „контрастът“ в облеклото?

 

Спокойно, сега ще ти разясня тази толкова важна разлика.

 

Хармония

Хармонията се състои в това всички елементи от външния ти вид да са съвместими и съчетаеми, сякаш са от едно семейство, от една група.

При хармонията няма резки разлики и много отличаващи се детайли. Дори да избереш акцент, този акцент е добре да хармонира с останалата част от външния ти вид.

В целта си да постигнеш хармония е добре да съобразиш всеки детайл от външния си вид – облекло, аксесоари, грим, прическа. Всички елементи трябва да притежават общи характеристики.

Същото важи и за цветовете, които ще използваш. Контрастни ли ще са, монохромни или много цветни, топли или студени? Това, което е общото между тях, ще създаде хармонията.

Примери: Имаш къдрава коса, големи кръгли очи и Силует Х. За да създадеш хармония между външния си вид и облеклото си, подбирай принтове на големи точки (като очите и косата ти) или заоблени форми. Търси дрехи, които подчертават и имитират формите ти – извити линии, панделки, набори.

Ако си с права коса, остри черти на лицето, висока и слаба, залагай на издължени прави форми в облеклото си. Избирай бижута, които са по-скоро прави и дълги, отколкото кръгли и заоблени. Същото важи и за дрехите, нали.

Прочети: Как да си избереш подходящи очила?

 

Баланс

Балансът служи за нагаждане и притъпяване. Използва се, когато някой от елементите изпъква прекалено и е нужно уравновесяване с добавянето на друг елемент.

Давала съм ти примери в съветите за силуетите, където за постигане на баланс се използват различните линии. Например при Силует А целта е да се уравновесят широкият ханш и тесните рамене като ханшът се прикрие, а раменете се подсилят.

Балансът ти служи за омекотяване и дори прикриване, защото с него можеш да смекчиш някои силно изразени характеристики. Можеш да използваш баланс, за да постигнеш хармония.

Прочети: Как да пазаруваш спрямо силуета си?

 

Контраст

Контрастът може да бъде сбъркан с баланса, но функцията им е тотално различна. Контрастът се използва предимно за акцентиране. Ако искаш да привлечеш вниманието върху даден елемент от външния си вид, използвай контраст.

Колкото по-голям е контрастът, толкова по-отличителен ще е акцентът. За да подчертаеш новият си слънчев загар, сложи светли контрастиращи си с тена ти дрехи. Имаш нов цвят на косата? Сложи си блуза, която е в противоположна стойност (тъмна или светла) на цвета или в противоположния цвят (на русото е лилаво).

Контрастът може също да ти помогне в играта на прикриване и подчертаване. Отклонявайки вниманието с контраст, ти лесно можеш да прикриеш определени части от тялото си.

Прочети: Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

 

Горе-долу е това за хармонията, баланса и контраста. В следващите съвети ще продължиш да срещаш тези термини и чрез примерите ще ти се доизяснява цялата концепция.

 

Сподели в коментарите дали използваш хармония в избора си на облекло? Или балансираш с отделни елементи – какви са те? А кои части акцентираш с контраст? Споделяй на воля…

Използвай бутоните, за да споделиш тези съвети с повече хора, на които смяташ, че ще са им полезни и интересни.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *