разлика между хармония, баланс и контраст

Разликата между хармония, баланс и контраст

Ако четеш съветите отдавна, сигурно си забелязала, че използвам често изрази като „да изглежда хармонично“, „да е балансирано“, „добави контраст“. Питала ли си се какво точно значи „балансирано”, какво е „хармонично“ и какво върши „контрастът“ в облеклото?

 

Дори и никога да не ти е минавало през ума да си задаваш подобни въпроси, сега ще ти разясня тази толкова важна разлика. Защото ти можеш да не се питаш, но аз държа да отговоря.

 

Хармония

Хармонията се състои в това всички елементи от външния ти вид да са съвместими и съчетаеми, сякаш са от едно семейство, от една група.

При хармонията няма резки разлики и много отличаващи се детайли. Дори да избереш акцент, този акцент е добре да хармонира с останалата част от външния ти вид.

В целта си да постигнеш хармония е добре да съобразиш всеки детайл от външния си вид – облекло, аксесоари, грим, прическа. Всички елементи трябва да притежават общи характеристики.

Същото важи и за цветовете, които ще използваш. Контрастни ли ще са, монохромни или много цветни, топли или студени? Това, което е общото между тях, ще създаде хармонията.

Примери: Имаш къдрава коса, големи кръгли очи и Силует Х. За да създадеш хармония между външния си вид и облеклото си, подбирай принтове на големи точки (като очите и косата ти) или заоблени форми. Търси дрехи, които подчертават и имитират формите ти – извити линии, панделки, набори.

Ако си с права коса, остри черти на лицето, висока и слаба, залагай на издължени прави форми в облеклото си. Избирай бижута, които са по-скоро прави и дълги, отколкото кръгли и заоблени. Същото важи и за дрехите, нали.

Прочети: Как да си избереш подходящи очила?

 

Баланс

Балансът служи за нагаждане и притъпяване. Използва се, когато някой от елементите изпъква прекалено и е нужно уравновесяване с добавянето на друг елемент.

Давала съм ти примери в съветите за силуетите, където за постигане на баланс се използват различните линии. Например при Силует А целта е да се уравновесят широкият ханш и тесните рамене като ханшът се прикрие, а раменете се подсилят.

Балансът ти служи за омекотяване и дори прикриване, защото с него можеш да смекчиш някои силно изразени характеристики. Можеш да използваш баланс, за да постигнеш хармония.

Прочети: Как да пазаруваш спрямо силуета си?

 

Контраст

Контрастът може да бъде сбъркан с баланса, но функцията им е тотално различна. Контрастът се използва предимно за акцентиране. Ако искаш да привлечеш вниманието върху даден елемент от външния си вид, използвай контраст.

Колкото по-голям е контрастът, толкова по-отличителен ще е акцентът. За да подчертаеш новия си слънчев загар, сложи светли контрастиращи си с тена ти дрехи. Имаш нов цвят на косата? Сложи си блуза, която е в противоположна стойност (тъмна или светла) на цвета или в противоположния цвят (на русото е лилаво, на кестенявото – зелено).

Контрастът може също да ти помогне в играта на прикриване и подчертаване. Отклонявайки вниманието с контраст, ти лесно можеш да прикриеш определени части от тялото си.

Прочети: Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

 

Горе-долу е това за хармонията, баланса и контраста. В следващите съвети ще продължиш да срещаш тези термини и чрез примерите ще ти се доизяснява цялата концепция.

 

Сподели в коментарите дали използваш хармония в избора си на облекло? Или балансираш с отделни елементи – какви са те? А кои части акцентираш с контраст? Споделяй на воля…

А как да използваш хармонията, контраста и баланса в облеклото си, ти разяснявам подробно по време на консултацията Анализ на Фигурата и визията. Запиши своя час през контактната форма.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *