12 Сезона цветови анализ

Цветови анализ – 12 сезона

Както вече обсъдихме, 4-те сезона (ето тук ги обсъждаме) се нуждаят от надграждане, което идва с добавянето на 3-та величина в определянето на оцветяването, която е наситеността (хрома, сатурация).

 

Как да разбереш кой Сезон си, за да ти е по-интересна и ясна информацията надолу – прочети съветите тук.

Да преговорим набързо.

За да определиш подходящите цветове на даден човек, вече можеш да използваш тези 3 свойства:

  • Топлина (цвят) – топли или студени цветове са по-подходящи – Топло/Студено;
  • Светлина (стойност) – светли или тъмни цветове да избира – Светло/Тъмно;
  • Наситеност (сатурация) – ярки наситени цветове или тонирани пастелни са за предпочитане – Ярко/Меко.

Предлагам ти да си преговориш и свойствата на цветовете тук.

И така, в игри и закачки с тези 3 свойства, стигаме до 12-те Сезона, чийто характеристики са описани в наименованието им.

12 Сезона:

Трябва да знаеш, че има доста различни системи за цветови анализ с 12 Сезона и може според една да си Ярка Зима, а според друга като Светла Пролет. Според мен е най-добре да се водиш от интуицията си и да прецениш дали дадена предложена палитра е наистина най-подходящата за теб.

Описаните сезони ти дават само насоки и примери за цветовете, които да включиш в облеклото си. Но само ти можеш да прецениш дали се чувстваш добре в тях. Точно на това залагам и аз при определянето на най-подходящите цветове на дамите, които си правят Анализ на Цветовете при мен. Ако много искат да носят определени цветове, които не са в тяхната палитра, то им показвам различните начини това да се случи по най-стилния начин.

Анализ на Цветовете

Други системи за Цветови Анализ

Да, съществуват наистина доста различни мнения как точно трябва да се определят подходящите цветове на даден човек. Ще ти представя още 2 начина.

Sci\ART™

Този метод залага на персоналната консултация в цветово неутрална среда (всичко е в сиво) и цветовете се определят посредством специални драперии, които показват ефекта на цветовете само върху кожата. Косата и очите се изключват от анализа.

Sci\ART™ методът цели да направи процеса възможно по-систематичен и да изключи субективното мнение на анализатора. Този метод е приложим само на живо, не може да бъде направен със снимка или онлайн, заради специфичните условия на средата, в която се прави. Отново използва 12 Сезона за включените палитри.

 

Доминантна характеристика

Методът на доминантната характеристика говори с името си. Определя се кое е най-забележимото в оцветяването ти. Можеш да си направиш този анализ и сама, като определиш доминантната си характеристика и нейната съпровождаща (второстепенна).

Как да го направиш? Следи за следните характеристики:

  • Дълбока – тъмни коса и очи, силно богато и тъмно оцветяване;
  • Светла – светла коса и очи, естествени блондинки като деца;
  • Топла – Косата и очите са топли, кожа без никакви сини или розови подтонове .
  • Студена – Без жълти или златни подтонове на кожата, розово изчервяване, сиви или сини очи;
  • Ясна – Светещи ясни очи, кожа като стъкло, висок контраст между кожа, коса и очи;
  • Приглушена – меки и мъгляви цветове, косата е нежен, мек цвят, лицето е без отличителни изпъкващи черти.

После решаваш коя е второстепенната ти характеристика, отново използвайки дадените горе. Ако доминантната е Топла, а второстепенната е Ясна, то ти най-вероятно си Ясна Пролет, ако доминантна е Дълбока и второстепенната е Студена, то си Дълбока Зима и т.н. Имената се припокриват с изброените горе за 12-те Сезона, като вместо “тъмна”, тук се използва “дълбока”, вместо “ярка” – “ясна” и вместо “мека” – “приглушена”.

 

Както и да решиш да се анализираш, отново те съветвам да определяш най-вече как реагираш на предложените цветове. Може да се объркаш в анализа заради всичките определения, но интуицията ти ще ти покаже дали си на прав път или не.

Прочети и:

Манипулация на Цветовия Анализ – как да носиш цветовете, които не са в палитрата ти?

Универсални цветове – Кои цветове отиват на всички?

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

Биещи се цветове – кои са и как да ги определяш?

 

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *