Skip to content

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Неутрални са онези цветове, които ги няма на цветния кръг. Те са толкова променени основни цветове (синьо, жълто, червено, зелено, оранжево, лилаво), че се считат за не-цветове.

 

Но точно тези аутсайдери са основната движеща сила в един гардероб. На техен гръб можеш да изкараш най-добрите си съчетания. Неутралните цветове са декорът, върху който се развива постановката на твоя стил.

Заради това в неутрални цветове са повечето базови дрехи и за тях можеш да прочетеш ето тук.

 

Как цветовете стават неутрални?

По 2 начина – чрез добавяне на черно или чрез добавяне на сиво към някои от цветовете от цветния кръг.

Прочети: Цветовете. Част Втора – Цветният кръг

Когато добавяш черно към цвета, той става по-тъмен. Сигурно се сещаш за дрехи, които ти е дори трудно да определиш това черно ли е или е тъмно синьо, например. Сивото пък притъпява цвета и го прави по-мек.

цветове с добавка на черно и сиво

 

В примера съм ти дала основните цветове и как те се променят с добавката на черно и сиво. Забележи в долния им десен ъгъл колко променен е цветът и е едва разпознаваем. Нарочно използвам тези толкова ярки цветове, за да ти покажа въздействието на черното и сивото.

 

Видове неутрални цветове

Черното, бялото и сивото се наричат „ахроматични“, т.е. без оцветяване, и те също спадат към неутралните цветове, липсващи в цветния кръг.

Когато подбираш неутралните цветове за своя гардероб е добре да съобразиш познай какво!? Любимият ни ПОДТОН, да! (За подтона и как да го определиш, чети тук)

Защото, използвайки правилния подтон на неутралните ти цветове, те наистина ще бъдат неутрални, ще се сливат с оцветяването ти (коса, кожа, очи) и върху тях ще можеш спокойно да сложиш нещо по-ярко и акцентиращо.

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

подтон на неутралните цветове

 

Ако не съобразиш подтонааааа, облеклото ти ще изглежда нехармонично и съчетанието ще краде от вниманието прекалено много.

Та, неутралните цветове се разделят и на топли и студени.

 

Как да си избереш неутрални цветове?

Вече леко ти загатнах за метода, а той е да съобразиш цвета с оцветяването на косата, очите и кожата си. Като тук разковничето се крие в лекото притъпяване или потъмняване на самия цвят.

За дамите с тъмна коса и тъмни очи, неутралните цветове са онези, които са с повече черно в тях. Ако оцветяването ти е по-наситено, избирай по-наситени тъмни цветове, при по-меко, но пак тъмно оцветяване, нека и неутралните ти дрехи не са особено ярки и наситени.

При руса коса също се следи за интензивността на цвета на очите и косата. Черното не винаги е най-добрият избор за русите дами, за разлика от сивото или бежовото, които са просто идеални за светла коса.

Във всички случай подтонът играе основна роля, няма как да го подминеш.

Цветът на очите ти също може да бъде неутрален и ще забележиш, че, когато носиш дрехи с цвета на очите си, те изпъкват много повече.

 

някои неутрални цветове

 

Как да работиш с неутралните цветове?

Създаването на съчетания в облеклото е в пъти по-лесно, когато използваш неутрални цветове за база. Черното, бялото и сивото, обаче, са винаги най-най-неутралните от всички неутрални.

Съчетанието между тях и какъвто и да е друг цвят, било той потъмнен (отсянка) или посивен (тон), ще го накара да изпъкне пред ахроматичните ти дрехи. Дори и да е неутрален цвят, той ще изгуби това свое свойство и ще се превърне в акцент.

Искаш ли да разбереш кои са твоите най-добри неутрални цветове и как да ги използваш в облеклото си? Натисни бутона Анализ на цветовете.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: