неутрални цветове

Кои цветове са неутрални и за какво служат в облеклото?

Неутрални са онези цветове, които ги няма на цветния кръг. Те са толкова променени основни цветове (синьо, жълто, червено, зелено, оранжево, лилаво), че се считат за не-цветове.

Но точно тези аутсайдери са основната движеща сила в един гардероб. На техен гръб можеш да изкараш най-добрите си съчетания. Неутралните цветове са декорът, върху който се развива постановката на твоя стил.

Заради това в неутрални цветове са повечето базови дрехи и за тях можеш да прочетеш ето тук.

 

Как цветовете стават неутрални?

По 2 начина – чрез добавяне на черно или чрез добавяне на сиво към някои от цветовете от цветния кръг.

Прочети: Цветовете. Част Втора – Цветният кръг

Когато добавяш черно към цвета, той става по-тъмен. Сигурно се сещаш за дрехи, които ти е дори трудно да определиш това черно ли е или е тъмно синьо, например. Сивото пък притъпява цвета и го прави по-мек.

цветове с добавка на черно и сиво

В примера съм ти дала основните цветове и как те се променят с добавката на черно и сиво. Забележи в долния им десен ъгъл колко променен е цветът и е едва разпознаваем. Нарочно използвам тези толкова ярки цветове, за да ти покажа въздействието на черното и сивото.

 

Видове неутрални цветове

Черното, бялото и сивото се наричат „ахроматични“, т.е. без оцветяване, и те също спадат към неутралните цветове, липсващи в цветния кръг.

Когато подбираш неутралните цветове за своя гардероб е добре да съобразиш познай какво!? Любимият ни ПОДТОН, да! (За подтона и как да го определиш, чети тук)

Защото, използвайки правилния подтон на неутралните ти цветове, те наистина ще бъдат неутрални, ще се сливат с оцветяването ти (коса, кожа, очи) и върху тях ще можеш спокойно да сложиш нещо по-ярко и акцентиращо.

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

подтон на неутралните цветове

Ако не съобразиш подтонааааа, облеклото ти ще изглежда нехармонично и съчетанието ще краде от вниманието прекалено много.

Та, неутралните цветове се разделят и на топли и студени.

 

Как да си избереш неутрални цветове?

Вече леко ти загатнах за метода, а той е да съобразиш цвета с оцветяването на косата, очите и кожата си, което правим и по време на консултацията “Анализ на цветовете”.

За дамите с тъмна коса и тъмни очи, неутралните цветове са онези, които са с повече черно в тях. Ако оцветяването ти е по-наситено, избирай по-наситени тъмни цветове, при по-меко, но пак тъмно оцветяване, нека и неутралните ти дрехи не са особено ярки и наситени.

При руса коса също се следи за интензивността на цвета на очите и косата. Черното не винаги е най-добрият избор за русите дами, за разлика от сивото или бежовото, които са просто идеални за светла коса.

Цветът на очите ти също може да бъде неутрален и ще забележиш, че, когато носиш дрехи с цвета на очите си, те изпъкват много повече.

някои неутрални цветове

 

Как да работиш с неутралните цветове?

Създаването на съчетания в облеклото е в пъти по-лесно, когато използваш неутрални цветове за база. Черното, бялото и сивото, обаче, са винаги най-най-неутралните от всички неутрални.

Съчетанието между тях и какъвто и да е друг цвят, било той потъмнен (отсянка) или посивен (тон), ще го накара да изпъкне пред ахроматичните ти дрехи. Дори и да е неутрален цвят, той ще изгуби това свое свойство и ще се превърне в акцент.

 

Кои неутрални цветове използваш в своя гардеорб? Разкажи как ти помагат в съчетанията.

 

 

Порчети и:

Манипулация на Цветовия Анализ – как да носиш цветовете, които не са в палитрата ти?

Какъв е твоят цветови контраст и как ти помага да подбираш цветовете в облеклото си?

Рецептата за твоя стил – от необходимите продукти до украсата

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *