Skip to content

Как да си избереш подходящи очила?

Краят на сезона е най-подходящото време за избор и покупка на очила, защото тогава са най-големите намаления. Но изборът на очила не е никак лесна работа.

Много мои приятелки и клиентки са се оплаквали, че не могат да си намерят подходящи очила или направо са се отказали генерално от това да търсят вече, защото сякаш никой модел не им седи добре. 

Това ме подтикна да ти разкажа как да избираш подходящи очила и с какви характеристики да се съобразяваш.

Следните съвети важат както за слънчеви така и за диоптрични очила.

Важното при избора на очила е да пробваш!

Понякога модел, който ти се струва невзрачен, може да направи чудеса с лицето ти и да се окаже точно това, което търсиш. Довери се на консултантите в оптиката, но и ти им помогни първоначално с конкретните характеристики, които търсиш.

Първо нека определим различните елементи на очилата.

Очилата имат:

  • Рамка – предната част на очилата, в която се поставят стъклата;
  • Стъкла – или лещи, ако са диоптрични;
  • Дръжки – които слагаш над ушите си, за да се задържат очилата на лицето ти;
  • Мост – свързващото звено между рамките на стъклата, което седи над носа ти.

Хайде сега да видим с какви характеристики да се съобразяваш.

Форма на лицето

Рамки и дръжки на очила за тесно и широко лицеТя играе важна, но не основна роля при избора ти на очила. Формата на лицето ти може да е всякаква, но има едни 2 характеристики, които са основни при избора на очила:

  1. Широчина. Дръжките трябва да седят паралелно на лицето, не да се разчекват (при широко лице) или да се насочват навътре (при тясно). За широко лице е добре дръжките да са тънки, а за тясно – дебели. Дръжките очертават лицето и могат да му придадат допълнителна ширина, ако са дебели и плътни.
  1. Дължина. За дълго лице е по-добре рамката да е дебела, плътна, а за късо лице рамката нека е лека и тясна. Дебелите рамки визуално скъсяват лицето и седят много тежко на къси лица (това са квадратното и кръглото).

Черти на лицето

Рамки за очила за остри и заоблени чертиКакви са чертите на лицето ти – меки и обли или по-скоро остри и изсечени? Защото, ако си с меки черти, ще ти седят по-добре заоблени форми на рамката. За остри черти избери очила с прави линии.

Понякога използването на контрастиращи по форма рамки е по-добрият вариант, защото можеш визуално да смекчиш остротата на лицето си с едни по-заоблени рамки или да придадеш по-прави черти на заоблено лице. Пробвай и виж кой от двата варианта работи за теб – контраст или аналог?

 

Рамки на очила

Рамки за късо и дълго лицеДобре е веждите ти да не се виждат над рамките на очите, защото горните рамки играят ролята на „вежди“. Има случай, в които просто няма как да не се виждат веждите отгоре. Тогава избирай рамката така, че да следва линията на веждите (прави или под наклон), а не да се различават.

Ако лицето ти е късо, по-добре да избереш по-дебели рамки в горната част. Когато рамките са дефинирани в долната част, веждите ти + рамките формират 2 хоризонтални линии и те ще скъсят лицето ти (не се препоръчва за квадратно и кръгло лице).

 

Очите

Очила за близко и далече разположени очиПри избора на очила трябва да съобразиш разстоянието между очите си, особено ако избираш очила с диоптрични стъкла, а не слънчеви. Важно е, защото неправилно подбраните очила могат да те накарат да изглеждаш кривогледа.

Ако очите ти са широко разположени, избери широки рамки, при които очите ти да попадат в центъра на стъклото. Широкият мост също ще ти помогне да събереш визуално ширината на очите си.

Носът

Видове мост на очилатаДължината на носа ти е от голямо значение при избора на очила. Можеш много лесно да го издължиш или скъсиш, ако подбереш правилно моста. Мостът може да е висок или нисък.

За да скъсиш визуално носа си, избирай модели с нисък мост и такъв, който ляга малко по-надолу по дължината на носа ти. Дебел и плътен мост ще привлича вниманието към носа ти. Ако не си го харесваш особено и имаш някаква гърбичка, по-добре избирай модели с тънък, едва забележим мост.

 

Цветът на очилата

Това зависи изцяло от предпочитанията и стила ти. Но е добре да съобразиш какъв е подтонът ти – студен или топъл (причети тук за какво говоря ). За студен избирай рамки и стъкла в черно, сиво, сребърно, бяло, синьо, за топъл- кафяво, зелено, бронзово, златисто.

Ако си със светла коса, кожа и очи, най-добре да се насочиш към по-светли рамки и стъкла. На тъмна коса седят по-добре по-тъмни очила. Но, ако ти самата предпочиташ по-контрастни комбинации, избери си цвят, с който ще се чувстваш добре.

 

Офталмологът

Това е човекът, който може да обърка всичките ти планове за избор на очила. Или пък точно обратното – да ти помогне повече, отколкото си очаквала. Лекарят ти ще те насочи какви рамки да избереш в съответствие с проблема ти (ако имаш такъв).

Можеш да отидеш на офталмолог просто за контролен преглед и да го помолиш да определи разстоянието между зениците ти. Това можеш да направиш и ти като вземеш линийка, поставиш нулата точно над зеницата на едното си око (другото е затворено). После затваряш първото и отваряш второто и мериш до неговата зеница. Повтори, потрети, ако се налага, за да си сигурна в измерването (или отиди на лекар, да ти го измери, в крайна сметка).

Това разстояние ти дава идея как да бъдат разположени лещите на очилата ти. Обикновено на дръжките е посочено за какво разстояние са създадени очилата. Обикновено варира между 40мм и 70мм. За късогледство е препоръчително да извадиш 3мм, защото очите се събират при четене.

Ако видиш на рамките си изписано това – 53-17-142, знай че това са размерите съответно на ширината на рамката на едното стъкло, ширината на моста и дължината на дръжките. Можеш да използваш тази информация при пазаруване на очила онлайн. 

Ако все още се чувстваш несигурна в избора си на очила, а желаеш да обновиш колекцията си и то с модели, които наистина ти седят страхотно, ти предлагам 2 варианта. Можем да проведем една лична консултация, по време на която да ти покажа как биха ти седели различни модели очила и да обсъдим кои са най-подходящите за теб в момента. Натисни тук, за да се свържеш с мен.

Другият вариант е да натиснеш бутона долу и да изгледаш уебинара с конкретни примери и модели за различни лица.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: