Skip to content

7 основателни причини да избереш да пазаруваш дрехи втора употреба

Ти купувала ли си неща втора употреба? Ако не си, сигурно те спира това, че са носени от друг, или това, че са стари, захабени, скъсани и мръсни? А може би си просто предубедена, защото си влезнала в някой от големите магазни за втора употреба и си имала неприятно изживяване.

Миришело е странно, дрехите не са били подредени като в мола, а царял някакъв безумен хаос. Каквото и да си хванела е било като парцал, погнусила си се и си излезнала скоротечно на чист въздух, заклевайки се повече да не стъпиш в такъв магазин.

Шопингът на дрехи втора употреба набира страхотна популярност, въпреки твоето негативно отношение, и това не е случайно. Има много причини, които правят шопинга на дрехи втора ръка предпочитан начин за набавяне на облекло, аксесоари и обувки.

Да, и обувки.

Ще ти изброя няколко причини да преразгледаш отношението си към дрехите втора употреба. До края би трябвало най-малкото да си отворила Гугъл, за да потърсиш някой онлайн магазин за дрехи втора ръка.

Ох, направо не знам от къде да почна, разбираш ли, толкова много плюсове има. Но хайде нека е

Цената

Това би трябвало да ти е ясно, нали? Все пак става въпрос за използвани неща, на които себестойността е паднала в момента, в който са били закупени. Но, ако си маниачка на тема облекло (като мен), имаш органическа нужда да си набавяш често дрехи (пак като мен), но нямаш финансовата възможност да задоволяваш тази своя страст постоянно и непрекъснато (никога няма да съм достатъчно богата, за да я задоволя), то втората употреба е добър вариант за теб.

Заради ниската цена, на която се предлагат нещата втора употреба, можеш да си позволиш да си купиш неща с добро

Качество

В някои магазини за втора употреба можеш да намериш неща на различни и дори непознати марки, чиито продукти са с доста високо качество. Материите са хубави, шевовете държат, изработката е перфектна. 

На някои дори не им личи да са слагани, просто защото материята и изработката са идеални, което значи, че ще можеш дълго време да им се радваш.

Като сме почнали, нека ти обясня и за

Известните и скъпи марки

които може би не са по твоя джоб, но много харесваш стила им. В магазина за втора употреба можеш да намериш любимите си марки на толкова достъпни цени, че да си обновиш целия гардероб с тях!

Да се разберем нещо само, преди да продължа. Поради набралата популярност и развитието на онлайн-шопинга, се създадоха и много бутици и онлайн магазини за дрехи втора употреба, които предлагат селектирани дрехи на известни марки. УРА!

Не е нужно да ходиш да ровиш в някои голям секънд хенд магазин и да изживяваш отново онзи травмиращ кошмар, който те е лишил от удоволствието и позитивите на пазаруването на дрехи втора употреба.

Материята

Кашмир, коприна, органичен памук, вълна, мерино, кожа и всички тези материи са със страхотно качество, което трудно ще си позволиш да купуваш често и в големи количества на цените, на които се продават в мола. Не ти ли се струва нелепо да дадеш 80лв за полиестер, когато можеш да си вземеш чиста коприна за 20лв?

Единичните бройки

Според мен това е един от основните плюсове на втората употреба. Винаги съм държала на това да се отличавам и да имам неща, които никой друг няма или поне не срещам всеки 5-ти със същото. Магазините втора употреба ми дават точно това.

Освен това, кройките са толкова разнообразни, че можеш лесно да си намериш подходящи дрехи за своята фигура. В магазините „първа ръка“ се продават най-новите тенденции в кройките, които може да не са точно за твоята фигура и това може да те накара да се откажеш от шопинга.

Дрехите, които обикновено се предлагат във втората употреба са от Западна Европа и САЩ, където колекциите дори на най-разпространените молски (от „мол“, т.е., които се продават по моловете) марки са доста по-различни от тези тук. Да не споменавам, че са и по-качествени и моделите са по-готини.

Дрехи с етикети и фабрични дефекти

Да, някои от дрехите и обувките (стигнахме и до тях, както ти обещах) са си чисто нови. Причната за това може да е, че предният им притежател въобще не ги е сложил по ред причини (напълнял е изведнъж, забравил е за тях и при разчистването на гардероба си ги е намерил или просто не са му харесвали повече след като ги е купил).

Често можеш да намериш и дрехи от минали колекции, които не са били продадени, и такива с фабрични дефекти, които обикновено са нищожни и пренебрежими. Кой знае дали точно този дефект няма да ти донесе търсения ефект? Та ето, че във втората употреба можеш да намериш и неща първа употреба (само че, цената е бонбон).

Рециклиране

Ей това вече е един сериозен плюс на пазаруването на неща втора употреба. Днешната модна индустрия е една от най-консуматорските. Има дори марки, които създават така наречената „бърза мода“ (fast fashion), което ще рече, че се предлагат дрехи по последните тредове, които се менят постоянно и, за да ги следваш, трябва да купуваш често дрехи от тези марки.

И така почваш да трупаш ли трупаш тонове дрехи в гардероба си, които въобще не носиш или си слагала веднъж-два пъти. Един ден стигаш до блога ми и прочиташ „Как да почистиш гардероба си като професионалист“ и решаваш да дариш най-запазените си дрехи. Решаваш да ги рециклираш.

Също като теб, други хора са стигнали до това заключение за натрупалите се дрехи в гардеробите им и ги дават за продажба в магазини втора ръка или ги дават на приятелки. Това всъщност се е случило с дрехите, които виждаш в магазините втора употреба.

Те са създадени, за да превърнат ненужните дрехи на някой в твоите нови и любими модни находки, с които да се разхождаш със стил и почти непокътната банкова сметка.

Любимите ми магазини за дрехи втора употреба:

Sedgwick Shop – рафинирани дрехи, които можеш да купуш както онлайн, така и на място на Ангел Кънчев 22.
Humana Second Hand – имам страхотни находки от физическите магазини в София и Бургас
Contour – богато зареден онлайн магазин с удобни филтри.

Ако си откила някой страхотен магазин за дрехи и аксесоари втора употреба, сподели в коментар, за да обогатим списъка.

Пазаруването на дрехи втора употреба е нож с 2 остриета. Към него трябва да се подхожда с внимание и цел, защото резултатите могат да са плачевни за гардеорба ти. Нека ти помогна с това. Натисни бутона долу, за да разбереш как.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: