Skip to content

Сандали – как да избереш правилния чифт?

Изборът на сандали не е най-лесният, дори за някои жени е повод за паника и истерия. Но, спокойно, дишай! Както винаги съм ти подготвила набор от съвети, които да ти помогнат да намериш най-хубавите и удобни сандали за твоите боси крачета.

Преди да стигнеш до заветното усещане на Пепеляшка, когато принцът слага пантофката на стъпалото й, трябва да съобразиш тези 5349 неща. Шегувам се, разбира се, идеалният чифт сандали не е мираж, като най-важното условие е да са ти удобни.

Сега ще ти дам някои много полезни и изпитани метода за правилен подбор на сандали.

Кой номер сандали да си вземеш?

Да почнем от тук. Принципно сандалите се правят със същите размери като останалите видове обувки на дадена марка.

Но има случай, когато може да разбереш, че един номер по-малки са ти по-удобни и ти седят по-добре. Или пък номер нагоре, но това е по-рядко срещано.

Съветвам те да пробваш 2 различни номера, за да си сигурна.

Как трябва да седи стъпалото ти в сандалите?

Идеалният вариант е стелката да е във формата на стъпалото ти, което да попада цялото вътре. Добре да имаш малко разстояние между края на стелката и стъпалото ти, отколкото стъпалото ти да покрива цялата стелка.

Излизащи пръсти извън стелката говорят за неподходящ сандал. Освен това изглежда доста грозно. А освен това, то е и вредно за стойката и походката ти. Малкото пръстче има функцията да балансира тялото и оставяйки го да виси във въздуха, балансът ти става под въпрос.

Петата ти също трябва да попада спокойно в рамките на стелката на обувката, без да има повече от 0,5мм разстояние между края на стелката и петата.

Някои сандали имат шев по протежение на формата на сандала. Петата и пръстите ти трябва да попадат зад този шев. В противен случай може ще се получи неприятно и болезнено триене на стъпалото ти в него.

Каква да е подметката на сандалите?

То е ясно, че плоската права тънка подметка е най-неудобната и най-неполезната. Такива сандали е добре да избираш за носене за кратко, не на дълги разходки.

Проблемът идва от липсата на извивка за свода и болезнено близкото разположение на стъпалото ти до земята (павета, камъни, разместени плочки, боклуци).

По-дебелата подметка поема част от напрежението в стъпалата ти и неравностите не са толкова осезаеми. Не говоря за платформи, а за поне 2см подметка. Търси ниски сандали с лек ток, дори и сантиметър по-висок е по-добре от никакъв.

Ами токчетата?

Токчето също служи за обиране на напрежението при ходене, а едно ниско токче до 3см ще ти даде необходимия комфорт и стабилност, както и анатомично е по-полезно.

Комфортни високи сандали

Ако си решила да заложиш на високи токчета, гледай ъгълът между тока и подметката под свода, да е възможно най-голям. Колкото по-остър е този ъгъл, толкова по-вертикално ще седят стъпалата ти и ще ти е по-трудно да вървиш.

Допълнителната подметка под пръстите също прави сандалите ти много по-удобни, поради историята, описана при подметката горе.

Платформите са страхотно решение за лятото, особено ако са от онези плетените (еспадрили даже съм виждала да ги наричат). Пак следи за ъгъла между задната част и предната. Колкото по-полегати са платформите- толкова по-удобни ще са ти сандалите.

Каишките на сандалите

Като сме на темата с високите токчета и платформи, те съветвам да избереш по-широки каишки около пръстите си при избора на такива високи сандали.

Тънките каишки може да се впият неприятно в пръстите ти. Краката ти неминуемо ще се разширят през деня, особено в жегата оттичането е по-голямо. А ти едва ли искаш да ходиш с подпухнали и разранени крака, нали?

Тънките каишки са подходящи за по-ниските сандали, защото там няма да има кой знае какво допълнително напрежение при ходене.

Гледай каишките да захващат стъпалото ти стабилно, да няма разстояние между стъпалото и каишката. Особено ако са високи обувки, е най-добре каишките да са плътно по стъпалото, най-вече тези около пръстите. Това ще предотврати изхлузване на стъпалото напред.

Ако имаш тънко стъпало, можеш да си сложиш допълнителна стелка или силиконова подложка, за да го повдигнеш леко. Така ще изпълниш каишките и ще избегнеш излизане на пръстите ти извън очертанията на сандала.

Кои модели за кои крака са подходящи?

Според правилото за хармония, е добре да избираш сандалите си в съответствие с характеристиките на стъпалото и краката си.

Сандали за пълни и за тънки крака

Ако имаш тънки и кокалести стъпала и тънък глезен, не е добра идея да носиш сандали с много дебели каишки, ток и подметка. Така ще създадеш контраст, който не седи стилно и красиво.

По-пълните стъпала могат спокойно да заложат на по-дебели подметки, токове и платформи. Платформите за тънките стъпала и глезени е добре да са по-тесни.

Ако искаш да издължиш краката си, избирай модели, които са в телесен цвят, нямат каишки около глезените и деколтето или първата каишка са разположени близо до пръстите.

Сандали за издължаване и скъсяване на крака

Каишките около глезените скъсяват краката, както и всякакви детайли разположени в близост до глезените. Избягвай да носиш сандали с каишки около глезена, когато носиш по-дълги поли.

Сандалите като акцент

Сандалите, както всички обувки, могат да се използват за акцент в облеклото. Всякакви допълнителни детайли, ярки цветове, много цветове, изчанчени форми и т.н. ще направят стъпалата ти център на внимание.

сандалите като акцент в облеклото

Ако не желаеш това да се случва, избери по-семпли модели, които или да се сливат със стъпалото ти (телесен цвят, прозрачни каишки) или да хармонират с облеклото ти.

С контраст можеш да създадеш акцент, затова залагай на луди модели, когато искаш да придадеш малко повече интерес на визията си.

*

Най-важното правило за носене на сандали

Това е хубавият педикюр! Може да не е най-модерният цвят, направен при най-добрата педикюристка, но стъпалата ти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са добре поддържани.

Какво значи това ли? Значи, че веднъж седмично е добре да ги ексфолираш с пемза или специална пила и да ги хидратираш.

Ноктите ти трябва да са добре оформени и да няма рогови образувания около тях, дори и да няма никакъв лак по тях. Петите ти трябва да са гладки и хидратирани, не напукани и като копито.

Лятно време, когато носиш сандали почти всекидневно, мажи стъпалата си с крем против загрубяване на кожата.

Ако желаеш да обсъдим избора ти на сандали, това може да стане по време на консултацията Анализ на Фигурата и Визията или при Изграждането на Функционален гардероб. Натисни бутона долу за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: