Дамска чанта избор

Коя е най-подходящата дамска чанта за теб?

Колкото и да харесваш дамските чанти като аксесоар, често е много трудно да направиш добър избор. Какво значи „добър избор“ на чанта? Това е, когато си открила практичност, стил, размер, цвят и функционалност в този избор.

Много неща са, знам, и е адски трудно да намериш ЧАНТАТА, която покрива всички тези характеристики. Но сега ще се опитам да направя изборa ти малко по-лек.

Сезонност.

Да започнем от това за кой сезон ще си взимаш дамска чанта – пролетно-летен или есенно-зимен? Чантата за летните месеци може да е платнена, сламена, от лека материя и в ярки цветове.

Нали знаеш колко приятно става откомври като завали един дъжд, обърне го в сняг и така 6 месеца? Та за студените дни е по-добре дамската чанта да е от кожа или плътен и дебел плат, който е непромокаем.

Поводи.

Всекидневната чанта зависи от нуждите ти. Може да е голяма или по-малка, може дори да е раница, която ще освободи напълно ръцете ти. Но вечерната официална чанта по-добре да е с малки размери и дизайнът й да е по-шики-мики-блинк-блинк. Клъчовете са създадени за такива поводи. Неудобнoто им е, че нямат дръжки и ти отнемат функционалността на едната ръка. Затова пък изглежда готино като си стискаш чантата-бижу и се фръцкаш из официалното събитие.

Избери чанта, която да пасне на капсулния ти гардероб. Какво е капсулен гардероб и как да го създадеш, можеш да прочетеш тук.

Да речем, че ти трябва ежедневна функционална дамска чанта. Какво да съобразиш?

 

Цвета.

Най-най-подходящата дамска чанта за теб е винаги тази с цвета на косата ти. Ако си вземеш чанта в такъв цвят, то ще можеш да я ползваш с всякакво облекло и по всяко време, като си сигурна, че ти отива и ти седи добре. Другите цветове, които можеш да избереш, са тези които са близки до цвета на косата ти или го подчертават. За брюнетките това са тъмно синьо и бордо, за блондинките – розово, лилаво, за червенокосите – зелено.

Тежестта.

Колкото повече елементи има една данска чанта, толкова по-тежка е тя. Най-тежкте са кожените чанти с метални елементи и няколко отделения.

Забелязала съм, че повече отделения имат малките чанти и много жени казват – „Виж я колко е малка, а събира какво ли не! Имам отеления за всичко“. Дизайнерите явно създават големите дамски чанти с по-малко отделения, за да намалят тежестта. А малките с повече, за да увеличат функционалността.

Много по-подредено е и не търсиш вътре ключовете сякаш теглиш националата лотария, което често се получава в големите чанти без отделения.

Ако си вземеш голяма дамска чанта с много отделения, за да си спестиш ровенето за всяко нещо, се приготви да си жертваш рамото под тежестта й.

Малката с много отделения е за предпочитане, тъй като ще те накара да оставиш някои неща вкъщи, защото няма да има къде да ги събереш и така ще намалиш от теглото й.

Дръжката – ширина и дължина.

Едно от най-гадните и неприятни неща е да си натъпчеш чантата до пръсване и дръжките й да ти прережат рамото. Ако смяташ да избереш голяма чанта, която да побира много неща, то гледай дръжките й да са широки и меки.

Никакви вериги, шипове, режещи кантове и тем подобни уреди за мъчения. Видиш ли голяма по размер дамска чанта с много тънки дръжки, остави я бавно обратно на щанда и питай любезно дали имат същия модел с по-дебели дръжки.

Голяма ли е чантата, то ще искаш или ще се наложи просто да я напълниш в даден момент. И тагава, ако не са ти удобни дръжките, тежкО ти и горкО. БуквалнО!

Чанта с къси дръжки, която носиш до лакътя си, е подходяща за прикриване на коремче. Друсваш я небрежно пред тялото си и хората вече не забелязват подутото ти коремче (за което най-вероятно само ти знаеш, но този трик ти помага на самочувствието).

Дръжки, които можеш да прекараш през ръката си, а чантата застава под мишницата ти, са подходящи, ако трябва често да браниш имуществото си в градския транспорт. Освен това, този модел чанти са много подходящи, ако не искаш да подчертаваш ханша си. Те не стигат до там и насочват вниманието повече към горната част на тялото ти.

Дълги дръжки, които  носиш на рамо или премяташ през тялото си, са малко коварни по 2 причини. Едната е, защото дамската чанта застава точно на ханша ти и по този начин го подчертава, а и му дава още материал отгоре (т.е. утежнява положението). Втората е, защото минава през гърдите ти и ги разделя и подчертава по един не особено естетичен начин.

Вариант е да носиш чанти с такива дръжки с плътни връхни дрехи (дънкови якета, палта, дебели зими якета), за да избегнеш този ефект.

Ако търсиш уникални модели дрехи и аксесоари, отиди в Happy Dreamers. Научи повече тук.

Дамска чанта за официални случай и партита.

При избора на такива чанти можеш да забравиш за големината, защото тя трябва да е една – малка. Колкото да побира телефона ти, червило, карти (лична и кредитна/дебитна) и пари.

Дръжката не е задължителен елемент, даже може напълно да отсъства. Тя отнема от елеганса на чантата, но, ако държиш да има дръжка, то избери тънка метална.

Ако обелклото ти е семпло и изчистено, то можеш да заложиш на по-екстравагантна чантичка с камъни, рисунки, различни цветове, принтове. Така тя ще стане акцентът, който вкарваш в облеклото си.

От кой съвет при избора на чанта ще се възползваш? Сподели в коментарите и какви чанти предпочиташ ти.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *