Skip to content

Микро-чантата – тенденция с особено значение

Микро-чантата може да изглежда един доста непрактичен и откровено безсмислен тренд. На пръв поглед е така, но зад миниатюрното творение се крие забележителна идея.

Когато за пръв път видях микро-чантата на френската модна къща Jacquemus, се плеснах по челото в изумление. „Какво, за Бога, се предполага, че мога да сложа в тази чанта?“ – беше естественият ми въпрос.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Masha + Fashion–Curated (@curated___fashion) на

Няколко стотинки, тестер на червило, ластиче за коса, брошка? Та тази чантичка става само за инстаграмване, за Барбито на дъщеря ми и просто за имане като доказателство, че не знам къде да си дяна парите, които бера от дърветата, явно…

Бях решила да напиша една статия, в която безпределно оплювам микро-чантата, но преди да се впусна в изброяване на негативите й, реших да се информирам малко повече за този тренд.

 

История на Микро чантата.

Преди Jacquemus да ни шокира с микроскопичната големина на чантата, която се появява в колекцията му Пролет/Лято 2019, дизайнерски къщи като Erdem, Givenchy, Marc Jacobs и други представиха също чанти в умален размер.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Filipa (@shades.of.blues.1) на

Не чак микро, но доста малки, толкова малки, че манекенките ги носеха като гердани, с увити дръжки около ръцете като гривни и по няколко наведнъж. Но това пак не е първият път, когато малките чанти се налагат като тренд.

През 2017-та Hermes и Valentino вкарват мухата в стилните глави на жертвите на модата да започнат да се кичат с малки чантички под формата на висулки вместо гердани.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Trendylook (@trendylook.com.tr) на

До толкова се зарових в темата, че се сетих за една българска дизайнерка, която още през далечната 2012-та създаваше бижута под формата на микро-чантички. Това е Мариета Рибарова, чийто бранд Papieta е един от най-успешните български брандове за концептуална бижутерия.

Папиета

Та, нищо чудно модния свят да дължи на Papieta вдъхновението за тенденцията на микро чантата днес! (Можеш да намериш творенията на Papieta тук)

 

Идеята на Микро-чантата.

Колкото повече четях, толкова повече се убеждавах, че микро-чантата е един наложителен тренд. Защо наложителен ли?

Знаеш ли, че музата за създаването на чантата Birkin – Джейн Бъркин, наскоро се отказала от своята любима чанта, защото „е много, много тежка чанта, когато я напълниш догоре“?

Кажи ми колко пъти си страдала под тежестта на чантата си? Колко пъти си се чудила какво толкова носиш? А когато си преглеждала съдържимото, си намирала неща, за чието съществуване си забравила, защото са някъде там на дъното?

Така става с големите чанти. Колкото и удобни да са за складиране на всякакви неща от няколко червила до покупките на връщане вкъщи, доста утежняват живота ти.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Harvey Nichols Turkey (@harveynicholstr) на

Смаляването на размера на чантите е като апел към всички да преценят по-добре от какво наистина имат нужда. Дали всичко, което си помъкнала в голямата си чанта, ти е наистина необходимо?

Микро чантите ти показват, че има моменти, в които можеш да си позволиш да оставиш целия си багаж и да се насладиш на момента. Но къде ще си сложиш телефона – тази есенциална част от ежедневието ти?

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от ???????? ™ (@style_by_apostyle) на

Зарежи и него и си почини от всичко. Сложи си микро чантата и излез да пиеш едно кафе, което да платиш с няколкото стотинки, които си побрала вътре.  Наслади се на лекотата и спокойствието от липсата на какъвто и да е багаж.

Прочети: Коя е най-подходящата дамска чанта за теб?

Прочети и: Принципи на координацията – обем, форми и линии 

 

Как ти се струва микро-чантата като идея? Добре, не те съветвам да си я взимаш на всякак цена, но би ли намалила обема на своята ежедневна чанта? Сподели в коментарите какво мислиш.

 

Бъди най-добрата стилна приятелка и сподели с останалите тези съвети чрез бутоните долу.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: