Skip to content

Как да оформяш своя маникюр?

Красивият маникюр е част от добрия стил. Изборът ти на дължина, форма и цвят говори много за твоя личен такъв. 

Има, обаче, някои особености, с които е добре да съобразиш избора си на маникюр. Това са каква е плочката на ноктите ти, какви са пръстите ти, кой цвят да избереш и какъв е начинът ти на живот.

Преди да се впусна в дълбокомислени разсъждения и анализи на гореизброените фактори, нека разгледаме основните

Начини за оформяне на маникюр

оформяне на маникюр
Karina_bg Nails

Които са само 3 – квадратен, кръгъл и остър. От тях вече произлизат квадратен с заоблени краища, овален, бадемов, остър с отрязан връх и т.н. Според твоите предпочитания и идеите на твоята маникюристка, можете да създадете доста разнообразни форми. Но сега ще се концентрираме върху класическите и най-често срещаните маникюри.

Добре е да знаеш, че дългите прави квадратни нокти се чупят повече от заострените и заоблените. Ъгълчетата лесно се деформират при различни дейности с ръцете, а са и по-крехки. Затова, ако искаш дълъг и издръжлив маникюр, но ноктите ти се чупят лесно, заложи на кръгла или заострена форма (бадемовата е средна работа и е добър вариант).

Важното сега е да разбереш как да използваш тези форми в своя полза и изгода. А именно коя точно да избереш, за да изглежда маникюрът ти красив и адекватен на стила и начина ти на живот.

Каква е плочката на ноктите ти?

форма на ноктите
Karina_bg Nails

В зависимост от изгледа на плочката на ноктите на ръцете ти, можеш да се спреш на определена форма. Не всяка е препоръчителна за всички нокътни плочки, въпреки че овалната като цяло седи красиво на повечето, защото придава лека и ненатрапчива дължина.

Квадратната форма действа скъсяващо и ако ноктите ти са къси, с една права линия ще ги накараш да изглеждат още по-къси. Квадратът е подходяща форма за дълга и голяма плочка, която няма да се повлияе негативно от скъсяващия му ефект.

Кръглият край действа по-издължаващо и е препоръчителен, особено ако искаш да държиш ноктите си с минимална дължина, но плочките ти да не изглеждат супер къси.

Овалната форма издължава доста, но седи добре на по-дълги нокти (бялата част). За оформянето на овална форма или бадем е нужно малко повече нокътен материал. При къси нокти седи странно и дори скъсява още повече.

Една от най-трудно стилизираните форми на естествен нокът е тази на обърнатия триъгълник. При нея ноктите растат разширяващо се напред. В такъв случай е нужно да се отнеме от ширината и най-подходящата форма е квадратната или квадратна със заоблени краища.

Овална форма е възможна, но като цяло с нокътна плочка обърнат триъгълник е добре да се избягва заостреният маникюр.

Забелязала съм, че най-подходящата форма за нокти без лак и с къса дължина (до 1см) е същата като формата на началото на свободния край на нокътя. При повечето хора това е или права или заоблена линия.

Можеш да съобразиш формата на нокътя си и с тази на лунулата в началото му. Според нейната линия можеш да оформиш един много хубав, подходящ и хармоничен на твоите нокти маникюр.

Какви са пръстите ти?

дължина на пръстите

Дългите и тънки пръсти с едни дълги остри нокти ще изглеждат доста заплашително. Виж, обаче, един приятен квадратен маникюр би им придал стилен и красив изглед. Като цяло дългият и остър маникюр е подходящ за средни пръсти – нито много пухкави, нито много дълги.

Късите и широки пръсти могат да изглеждат много красиво с маникюр бадем. Бадемът е с леко скосена форма и затъпен край (не остър) и много приятно издължава пръстите, без да седи екстравагантно (като острия маникюр).

Да, късите пръсти изглеждат по-добре с малко по-дълги нокти, забележи, обаче – МАЛКО по-дълги нокти, не с нокти ала Едуард Ножиците. Дължината трябва да създава ефект на издължаване, не дефект от преувеличаване, нали?

Дългите пръсти могат успешно да понесат и най-късата дължина. Тук вече идва и въпросът дали нокътната плоча не е прекалено къса? В такъв случай, дължина на свободната част (бялата) е добре да бъде пусната до леко излизане от очертанията на пръста.

Късите нокти са най-удобни за поддържане, но малко дължина, говоря за до сантиметър, придава една приятна визия на ноктите и пръстите ти като цяло. Дори скъсяването до живеца може да ти докара някои неприятни възпаления, затова го избягвай и винаги оставяй поне милиметър свободен край.

Пък и най-малкото, за да се почешеш, е добре да имаш някаква минимална дължина.

Цвят на маникюра

цвят на маникюрИзборът на цвят може много да повлияе изгледа на ръцете ти. Колкото по-светъл и ярък е цвета, толкова по-големи и дълги ще изглеждат ноктите ти. Блясъкът също добавя дължина и ширина, като може да е под формата на топ лак със стъклен блясък или просто самият лак да съдържа бляскави частици, който отразяват светлината по различни начини (брокат, перла, тигрово око).

Ако пръстите ти са къси и пухкави с малка и тясна нокътна плочка, е добре да ги пуснеш до сантиметър и да ги оцветяваш в светли, ярки цветове, като избягваш тъмните, защото те оптически смаляват нокътя.  

Матовия топ също кара ноктите да изглеждат доста по-малки, отколкото са, затова се препоръчва при дълги маникюри и/или дълги и широки плочки. 

Ако, плочката на ноктите ти е много широка и би желала да я стесниш малко, не слагай лак до края на външните краища, а остави милиметър разстояние. Така ще стесниш визуално плочката и ноктите ти ще изглеждат по-тесни и дълги.

Използването на линии като декорация на маникюра също променя изгледа на ноктите и на пръстите – хоризонталните линии разширяват и скъсяват, докато вертикалните и диагоналните могат да издължат и стеснят нокътя

Нокти, съобразени с дейността ти

нокти

Има дейности, които просто не можеш да вършиш с дълъг маникюр, други пък изискват хубави дълги нокти. Ако по цял ден щракаш на клавиатурата, едва ли е добра идея да си правиш 10см ноктопластика. Екстремно дългите нокти не са удобни и могат да попречат и на най-дребните ти действия. 

Затова пък една средна и съобразена със характеристиките на ръцете ти дължина, може да ти бъде от страхотна полза, а и изглежда много красиво и елегантно. 

Ако ти предстои важна среща, например интервю, гледай ноктите ти да са със светъл, натурален лак, сравнително къса дължина и класическа форма, за предпочитане квадрат, кръгла, овална, но не и заострена. Това важи особено, ако срещата ти е по-официална.

Яркият цвят привлича вниманието прекалено, а в съчетание с една дълга и екстравагантна форма, ще създадеш впечатление за прекалена емоционалност и своенравност, което не се толерира в определени обстановки и ситуации. Дори класическият червен лак не е препоръчителен за такива срещи.

Още за червения лак можеш да прочетеш тук.

Ако нямаш време да се занимаваш с ноктите си и да ходиш на маникюр 2 пъти месечно, поддържай ги къси, с леко израснала свободна част (поне милиметър) и ги оформяй в кръгла или квадратна форма.

Много чупещите се нокти можеш да подсилиш като ги мажеш в продължение на месец всяка вечер със зехтин. Не бива да носиш лак по време на тази процедура и да използваш само пила при оформянето. Ножиците не действат добре на ноктите и ги карат да се чупят още повече, така че избягвай да ги режеш, вместо това ги пили.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: