Skip to content

Как да си избереш сутиен, който ти пасва идеално?

Прибираш се вкъщи в края на деня, събличаш се и си сваляш сутиена – оооо, какво облекчение, а? Но защо сутиенът ти създава толкова много дискомфорт, когато би трябвало да е точно обратното?

Проблемът се състои в това, че цари една пълна мъгла около разбирането на номерацията на сутиените. Имаме, значи, 2 мерки – обиколка (номера) и чашка (буквата). И какво си мислиш, че показват – обиколката на гръдния ти кош и колко големи са гърдите ти? Не!

Какво означава размерът на сутиена?

Размерът, който виждаш на етикета на сутиена си, показва съотношението между обиколката на гръдния ти кош под гърдите и обиколката на гръдния ти кош около най-издадената част на гърдите ти.

Разликата между тези две измервания ти дава размера на чашката. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-голяма чашка трябва да носиш. Така разлика от 2,5см е за чашка А, 5см – B, 7,5см – С и т.н.

Обиколката на гръдния ти кош под гърдите ти дава мярката за колана на сутиена. Колкото е по-дълъг колана, толкова по-голяма е вместимостта на чашката. Така една чашка В е с различна вместимост – 75В е по-малка от 80В.

Намерих за теб един калкулатор, който може да ти даде твоя точен размер, след като зададеш съответните измервания. Натисни тук, за да го пробваш.

 

Значението на колана

Когато си взимаш нов сутиен, трябва да можеш да го закопчаеш на най-външните кукички и да не го усещаш хлабаво или стегнато като менгеме. Особено за големите гърди е важно коланът да приляга добре, защото цялата тежест на гърдите ще бъде поета от него и презрамките.

Следващите кукички се използват след време, когато коланът започне да губи от своята еластичност и се налага да го стегнеш малко повече. Освен това трябва да усещаш материята на колана приятно до кожата си, да не те дразни и да ти се иска да го разкараш този сутиен веднагически.

Коланът трябва да седи плътно по теб, така че да не се качва нагоре или да седи много ниско. Не е проблем да е леко впит в кожата ти, все пак се налага да седи стегнато, не хлабаво. В никакъв случай, обаче, не бива да се чувстваш ограничена в движенията си или да усещаш болка.

 

Значението на чашките

Чашките са за придаване на приятна форма на гърдите и, разбира се, за поддържането им, което е работа на банелите. Да, банелите могат да бъдат бич за прекрасния ти торс, но са наложителни, ако имаш по-големи гърди.

Банелите трябва да седят плътно под гърдите ти. Натисни тук, за да видиш как точно трябва да е позициониран банела.

Ако се качват върху гърдите ти, значи размерът на сутиена не е подходящ. Изливането на гърдите извън чашката е признак за много малка чашка или неподходяща форма на чашката.

Частта между чашките трябва също да седи плътно до гръдния ти кош, не бива да има празно пространство там. Това също е основополагащо за комфорта на сутиена, защото означава, че чашките и коланът не са подбрани добре и скоро ще усетиш напрежение в раменете и гърба.

Гърдите ти трябва да се побират целите в чашките, без да се разливат над тях или да има празно пространство в тях. Когато си сложиш правилната чашка, гърдите ти ще изглеждат добре оформени, красиви и повдигнати.

 

Презрамките

Когато пробваш сутиени в магазина, задължително нагласяй презрамките. Ненагласените презрамки могат да ти дадат доста грешна представа за това дали сутиенът е комфортен или не и дали ти става въобще.

Ако имаш по-големи гърди, ще е нужно да търсиш модели сутиени с по-широки презрамки. Презрамките не бива да се впиват в кожата ти и да те нараняват. Ако това се случва, разхлаби ги малко или пробвай друг размер сутиен.

Правилното нагласяне на презрамките може да промени и това как ти седи чашката. Винаги пробвай различни дължини на презрамките, докато не намериш най-комфортната. Ако няма такава, смени размера или модела.

Презрамките не бива да падат от раменете ти. Това говори или за хлабави презрамки, които трябва да стегнеш, или за неправилен модел сутиен за твоята фигура.

Някои дами имат много тесни рамене или такива с наклон надолу. Ако при теб това е проблемът, може да пробваш модели, чийто презрамки са свързани отзад или могат да се кръстосват (продават модели с възможност за смяна на презрамките).

 

Какво е “sister size”?

Всеки размер сутиен си има няколко подобни, които се наричат „сестрински размери“ или “sister size”, както може да си го засичала някъде. Това са размери, които са много близки до твоя размер и можеш да използваш тях, ако съответната марка сутиени не предлага точно твоя номер.

Разликата е минимална и се изразява в малко малко по-дълъг колан, но без разлика в чашката, защото нали се разбрахме, какво точно представлява тя. Така моето 75B има сестрински размери 80А и 70C.

сестрински размери сутиени

Ако изпитваш дискомфорт от стягането на колана при носенето на сутиен с твоя размер, пробвай неговата сестричка как ще ти седи. Питай в магазина дали имат такъв размер и тествай.

Надявам се да са ти присветнали някои лампички, след като прочете всичко до тук и следващия път, когато пазаруваш сутиени, да можеш с лекота да откриеш сутиен, който да ти е удобен и приятен за носене.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: