Skip to content

Соматотип– каква е конструкцията на тялото ти и как да се обличаш спрямо нея?

Продължаваме да се учим как тялото и дрехите ти да живеят в хармония, взаимно да се допълват и да разкриват само най-доброто от теб. Защото точно така трябва да бъде винаги с всяко твое облекло, нали?

Днес, мила ми стилна читателко, ще разгледаме конструкцията на тялото ти, а именно неговия соматотип. Информацията, която ще ти даде разбирането на соматотипа ти, е свързана с материите, от които да са направени дрехите ти.

Как „пада“ платът и как се драпира е от изключително значение за изгледа ти. Когато не си подбрала правилната материя при пробата на дрехи, които уж по всичко прочетено и научено до тук, трябва да ти седят перфектно, резултатът може да е разочароващ.

И тогава си мислиш – „Егати, нали тия поли с А-кройка били най-подходящи за мен, пък тази ми седи покъртително! Сузана понякога не знае какво пише, просто!“. Не е вярно, знам и още как. Но всички ние сме толкова различни, телата на всяка от нас имат уникални особености и трудно мога да опиша всички възможни вариации.

Но стига сме се обяснявали, давай да ти разказвам какво се случва тези соматотипове и какво им е толкова важното и интересното.

Соматотип – видове

Има 3 вида соматипове – Ендоморф, Ектоморф и Мезоморф. Ти, разбира се, може да си някаква смесица от тези типове. Възможно е да си била един, но в последствие да си се превърнала в друг по ред причини (напълняване, отслабване, здрави тренировки).

Хайде да почнем от типа

Ендоморф

Това са хора, които са пълни, закръглени и с висок процент мазнини по тялото, което е меко и пухкаво. За ендоморфите най-добрите платове са тези, които падат свободно до тялото.

Какво ще рече „свободно до тялото“? Значи, че платът минава покрай кожата, не се впива, не седи по нея, нито много далеч от нея, а просто я покрива с леко отстояние.

Хората с ендоморфно тяло се чувстват комфортно и стилно в платове, които са меки, драпиращи се, свободно падащи и ефирни. Ако ти си с такова тяло сигурно дънките не са от любимите ти дрехи.

Твърдите материи и стягащите тялото кройки са доста неудобни за ендоморфа, а и му придават много повече обем, отколкото драпиращите се меки платове. Наличието на еластан подпомага усещането за комфорт и драпирането на разтегливите материи е подходящо за този соматотип.

Соматитип и драперии

 

Ектоморф

Ектоморфът има тънко, слабо, кокалесто тяло, което плаче за малко обем. Поради тази причина, платовете, които е добре да избира трябва да са по-твърди, а кройките по-структурирани.

Материи, които са по-драпиращи се, седят отпуснато върху ектоморфа и подчертават кльощавото му тяло. Кокалите изпъкват и изгледжа леко стряскащо.

Затова, ако си с ектоморфно тяло, заложи на по-твърди материи с кройка, която ти придава форма. Лекият обем ще ти е само от полза с такива дрехи. Деним без наличие на еластан и в по-широка кройка са просто перфектни.

Мезоморф

Хората с мускулесто тяло, почти никакво наличие на мазнини и много стегната осанка е добре да носят материи, които са нещо по средата между драпиращи се (отпуснати) и твърди (стегнати).

Много леките и ефирни материи ще накарат тялото на мезоморфа да изглежда прекалено мускулесто, някак мъжествено. Създава се един контраст между плата и стегнатото тяло, който не върши особено стилна работа.

Съветвам те, ако си мезоморф, да залагаш на тесни и стегнати, но не и най-най-колосаните дрехи. Нека плата деликатно и красиво подчертава изразената ти мускулатура, като се спуска плавно и леко очертаващо по нея.

Тук еластанът е на почит и може много красиво и елегантно да подчертае стегнатото ти тяло.

Соматотип облекло

 

Соматотип – заключение

Светнаха ли ти някои лапички като прочете за соматотиповете и плътността на материите?

Сега, ти може да си комбинация от 2 или дори и 3 соматотипа. Как е възможно това? Ами ако краката ти са мускулести, пък коремът ти е отпуснат, а ръцете и раменете ти са кокалести, например.

Това, което трябва да правиш в този случай или който случай е при теб, е да слагаш съответните материи на съответните места. В случая – при кльощави рамене, избери сако с добре скроени силни рамене, над отпуснатото коремче сложи една мека драпираща се, минаваща отгоре му блуза, а на яките си крака обувай едни готини тесни дънки и готово.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: