Skip to content

Как да съчетаваш поли с обувки

Ах, полата, тази прелестна дамска дреха! Малката сестра на роклята, която е също толкова интересно как да бъде съчетана с подходящи обувки, нали?

Отварям една скоба, за да ти кажа, че ще пиша за съчетаване на поли, но реално включвам и роклите. Просто няма смисъл да пиша всеки път “поли и рокли”, нали? 

Та, значи, как да съчетаваш различните модели поли с различните модели обувки, не е кой знае каква философия. Но си има своите специфики. 

Както знаеш, реда и систематичността от моята немска жилка трябва да бъдат уважени, затова започвам с 

 

Основни съображения при съчетаване на поли и обувки 

Това са дължината на полата, височината на обувката, цветовете на двете, моделите, стилистиката и не на последно място комфорта. Не са малко, но сега ще ти обясня защо всичките са важни. 

 

Дължина на полата 

Ако не си чела статията за избор на дължина на пола, можеш да я прочетеш тук. Когато си готова, се върни да дочетеш тази.  

Правилото при съчетаване на дължина на полата с обувки е “колкото е по-къса полата, толкова по-нависоко затворени могат да са обувките”. Идеята е, че краят на полата е хоризонтална линия, която, както би трябвало вече много добре да знаеш, ако четеш съветите отдавна или си била на Анализ на Фигурата и Визията, реже тялото ти там, където е поставена. 

Това неминуемо води до скъсяване на краката, т.е. колкото е по-къса полата, толкова по-дълги ще изглеждат те. Следователно на къса пола можеш да добавиш по-затворени обувки. Прелестен и много модерен пример са маратонки с пола, която е до средата на бедрото. 

Когато полата ти е по-дълга, обувките трябва да са по-отворени (освен при макси дължината). Тяхното деколте да е по-ниско, да нямаш каишки по глезените, да не са боти, да не са кецове или всякакви други затворени обувки, които ще накарат краката ти да изглеждат късички (защото края на гърлото на обувката също реже с хоризонталната линия и край). 

И като сме заговорили за обувките, да разгледаме 

 

Височина на обувките 

Ето тук, в тази хубава статия със съвети, съм те съветвала за избор на обувки спрямо глезените. Ако си я чела и вече си наясно, продължавам направо със съвета да избираш телесен цвят обувки, когато искаш да издължиш краката си. 

По този начин ще избегнеш съображението с височината на гърлото и деколтето на обувката.  

Но винаги помни, че там, където е най-високата част на обувката, която върви по горната част на стъпалото нагоре към глезените и прасците, там дължината на краката ти ще бъде пресечена, т.е. ще се скъсят. 

Т.е. не носи боти с поли, които са с дължина от коляното надолу. Но ботуши, които покриват коляното и не им се вижда края под полата, действат супер издължаващо и ги препоръчвам с 2 ръце. Реално това е идеята на високите ботуши, не да се носят с минижуп. 

 

Цветове на полата и обувките 

Много е лесно: 

  • Телесен цвят на обувките е винаги добър избор за издължаване, независимо от цвета на полата; 
  • Един и същи цвят на обувките и полата създава хармония и може да седи неутрално. Постави акцент в горната част, за да разсееш погледа от краката си; 
  • Разлика в цветовете на обувките и полите действа скъсяващо на краката, затова съобрази дължината; 
  • Обувки в цвета на косата ти работят винаги с всичко и по всяко време. 

 

Различи модели поли и обувки 

Тук смятам директно да ти илюстрирам кои модели с кои обувки да носиш и да не губя време в обяснения. Чувствай се свободна да си свалиш тази картинка и да си я сложиш в рамка дори. 

Съчетаване на обувки и поли

Стилистиката на полата и обувките 

Сега стана интересно, защото, хммм… Личният стил, мила стилна читателко, е нещо много по-дълбоко и съкровено от каквито и да е правила, системи, категоризации, дължини, цветове и т.н. 

Но това да откриеш своя личен стил и да го развиеш, отнема време и отдаденост. С моя помощ можеш да забързаш процеса, но пак не става от днес за утре. Много ми се иска и на мен да имам вълшебна пръчица и пуф – готово, Пепеляшке, бягай на бала! Но… 

И все пак, няма да те оставя така и ще те насоча поне малко в стилистиката на обувките. Прочети тази приятна статия, където има много полезна информация точно по темата. 

 

Комфорт на полите и обувките 

Усети ли го и ти? Разбра ли как работи модата? Добре, нека ти обясня. 

Модата е отражение на социалното развитие и нужди и като такава, тя се стреми да ги задоволява с подходящите предложения. Давам ти директен пример с модата на ниските обувки и най-вече маратонките и кецовете. 

Тези модели обувки се носят с ВСИЧКО! На каквото и да сложиш маратонки, изглежда готино, модерно и о, Боже, толкова е комфортно и хубаво, че веднъж пробваш ли… няма връщане назад. 

Да, разбира се, има дами, които предпочитат токчетата и никога няма да се откажат от тях. Това пак си е в зоната на личния стил, където всичко е строго индивидуално. Но, ежедневието ни така се промени от 2020та, че носенето на токчета някак естествено отпадна от него. 

Краката определено изглеждат много по-елегантно, женствено и красиво на токчета и те никога няма да са демоде, но в момента са някак на заден план.  

“Комфорт” е думата, която определя стила на болшинството дами по света. Както и 99% от дамите, с които работя, държат да запазят удобството в облеклото и стила си. 

Та, маратонки и кецове седят с всички модели поли. Просто следвай насоките, които ти дадох горе за дължината, цветовете и стилистиката и си стъпвай с увереност и комфорт. 

 

По време на консултацията Анализ на личния стил, ще можем да обсъдим по-подробно твоя индивидуален подход при избор на обувки. Ще разгледаме какви модели вече имаш, ще те насоча в това как да ги съчетаваш, дали имаш нужда от нови и какви точно да са те.

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

Свържи се с мен