пазаруване втора употреба

Как най-успешно да пазаруваш дрехи втора употреба  

Пазарът на дрехите втора употреба нараства ежедневно. Причини има няколко, но най-важната е, че по този начин допринасяме за опазването на околната среда. 

Модната индустрия наистина е една от най-замърсяващите и вредящи на природата. Тонове дрехи се произвеждат ежедневно, а това производство нанася необратими вреди на Земята.  

Но нека спрем до тук с негативното и да се обърнем към позитивното, а именно как да направиш своя шопинг на дрехи втора употреба възможно най-успешен. Днес ще ти разкрия някои от личните ми наблюдения върху този пазар и се надявам да успея да те убедя, че във секънд хенд магазините има неземни съкровища. 

 

Търси настоящи тенденции 

В статията, в която ти разказвам как да боравиш с тенденциите, съм споменала, че модата работи на цикли. Това ще рече, че нещата, които са били модерни преди 20-30 години, е много вероятно да се завърнат сега. 

В момента това се случва с модата на 90-те и началото на 21-ви век. А какво има в магазините за втора употреба? Да, точно така – дрехи от минали години, които в момента отново се връщат на мода.  

Внимавай, обаче, защото всеки завърнал се тренд, е модифициран според духа на времето. Затова те съветвам да търсиш възможно най-изчистените от детайли дрехи, на които сама да придадеш по-актуален изглед. 

 

Намират се всякакви цветове 

Това какви цветове ще бъдат на мода и с коя част на дъгата ще бъде залят пазарът на дрехи, се определя от титаните в модната индустрия. Но твоите най-добри цветове нямат такава тенденция и когато от модния Олимп кажат – “Ще носите всички лилавникаво зелено!”, ти се чувстваш леко в безизходица. 

Тогава на помощ идват магазините за втора употреба, където палитрата е в пъти по-разнообразна от тази, която е в мола. А да носиш цветовете, които те карат да сияеш, е в основата на добрия стил и с тях можеш лесно да правиш страхотни съчетания, които да ти подхождат идеално, нали? 

 

Внимавай с размерите на дрехите втора употреба 

Съветвам те да не обръщаш голямо внимание на размера на дрехите в магазините за втора употреба, защото те са толкова разнообразни, че лесно можеш да се объркаш. Ако дрехата е италианска, очаквай размерите да са с един размер по-малки (пише S, а е XS), ако пък попаднеш на немски дрехи – номерацията върви с 1-2 нагоре (т.е. М е L към XL). 

Доверявай се на окото си и не се вторачвай в размера. Не знаеш как можеш да попаднеш на дреха, която да ти застане страхотно, пък била тя и с 2 размера по-голяма или по-малка от носения от теб. 

 

Цените падат всеки ден 

В почти всеки магазин за дрехи втора употреба (било то физически или онлайн), има система за намаляване на цените. Идеята е дрехите да бъдат разпродадени във възможно най-голямо количество. 

Следи за тези промоции и може да се сдобиеш с много готини дрехи на страхотни цени. Условията трябва да са упоменати в общите условия на сайта или на касата в магазина.  

 

Оглеждай етикетите за материи и марки 

Когато пазаруваш дрехи втора употреба, задължително хвърли един поглед на етикета и виж какъв е съставът. Можеш да се изненадаш колко качествени и скъпи материи можеш да намериш в такъв магазин. 

Коприна, вълна, мерино, лен, чист памук, кожа, велур и то почти без пари! Едни от най-качествените и хубави материи в гардероба ми са точно от магазини за дрехи втора употреба, за които иначе бих платила 3 цифрени суми. 

Същото важи и за марковите дрехи, които са често срещани в магазините за втора употреба. Има дори магазини, които са създадени специално за разпродажба на висок клас втора ръка. Запознай се с марките, които предлагат качествени и скъпи дрехи и търси тях. 

 

Дрехи втора употреба с етикети 

Не всички дрехи в магазините за втора употреба са използвани. Има и такива с етикети, защото някой си е купил нещо, но вкъщи е открил, че не му допада и е го е носил. Един ден, докато разчиства гардероба си, решава да се отърве от него, дарявайки го на магазин за втора употреба. 

Много от тези магазини зареждат и от складове на различни марки, в които остават непродадени дрехи, такива с леки дефекти и от минали сезони.

Така ти може да се сдобиеш с чисто нова дреха, която е в пъти по-евтина и сякаш е правена точно за теб. 

 

Направи си списък 

Последният ми съвет към теб, преди да се втурнеш към близкия секънд хенд, е да си набележиш предварително какво ще търсиш в този магазин. Ако това ще ти е първото посещение, трябва да те предупредя, че изборът е огромен, на моменти дори натоварващ. 

Затова е добре да си подготвена и да знаеш за какво влизаш и с какво искаш да излезеш. Съсредоточи се върху своя списък, като просто отбелязваш какво друго виждаш. Ако все пак попаднеш на някоя жестока находка (запазено кожено яке, например), взимай – без да се колебаеш. 

Една от особеностите на магазините втора употреба е, че зареждат много често и това налага да ги и посещаваш (разглеждаш – за онлайн) често, за да не изпуснеш някоя страхотна находка. Това е определено работа за някой, който обожава да пазарува или поне има времето за това. 

 

Сподели в коментарите дали обичаш да пазаруваш от магазини за втора употреба и какъв е твоят печелишв подход.

Прочети и:

7 основателни причини да избереш да пазаруваш дрехи втора употреба

Как да определяш качеството на дрехите – Част трета – Шевове, Кройка, Подплата

Как да се превърнеш в моден експерт в 4 стъпки 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *