Skip to content

Какви дрехи да си сложиш в багажа?

Нямам думи да опиша колко неприятно ми е да си стягам багажа, когато ми предстои пътуване. Да, много обичам дрехи, да ги докосвам, обличам, стилизирам, но да ги сгъвам и пъхам в куфар или сак, за мен е равносилно на индианско мъчение.

Въпреки своята неприязън към стягането на багаж, се опитвам да го правя възможно най-безболезнено и щадящо психиката ми. Така съм стигнала до някои важни заключения, които сега ще споделя с теб.

Предлагам ти първо да вземеш да прочетеш съветите, които съм ти дала в тази статия Стягане на багаж – от къде да започнеш?. Тя ще ти даде освен начален старт в приготвянето на багаж, но и списък с нещата, които да вземеш със себе си.

Ок, да започваме.

Дрехи за багажа според времето

Задължително провери какво ще е времето. Няма да е приятно, ако си заминала на лятна почивка, а се окаже дъждовно и студено. С постоянните климатични промени можеш да очакваш всичко.

Дори и да пише, че времето ще е еди какво си, ти си вземи един тоалет за тоталната противоположност на прогнозата.

Връхна дреха е винаги добре да имаш. Най-добре да са 2 – жилетка и яке. Ако е леко хладно – слагаш жилетката, ако е по-студено – якето, ако не се издържа – и двете.

Същото важи и за обувките – вземи си едни затворени, за предпочитане кецове или някакви ниски обувки, и едни отворени и леки, които да си отиват с останалите ти тоалети.

Шал, да, шал, дори да отиваш на Екватора. И най-добре си го вземи в ръчния багаж. Никога не знаеш кога ще ти захладнее или ще трябва да се загърнеш, за да не прегориш от слънцето. Шалът да е широк, лек, памучен и любим. Ако е и съчетаем с останалите ти дрехи – Джакпот!

 

Дрехи за багажа според програмата ти

За колко дни ще отсъстваш? Колко тоалета ти трябват? Обикновено са 2 тоалета на ден – за през деня и за вечер. По 7 дни, да речем, това са си 14 тоалета. Ако съчетаваш по 2 дрехи, това прави 28 броя в багажа, което не е хич малко.

Затова те съветвам да си изготвиш гардероба на принципа на капсулния такъв. За него чети тук:

Дори и да не успееш да се вместиш в тия 12 дрехи, съкрати максимално бройката като подбереш взаимносъчетаеми дрехи. Повярвай ми, че никой няма да забележи, че носиш едно и също, ако съчетанието е различно.

Аксесоарите ще ти помогнат много в придаването на различна визия на едни и същи дрехи. Подбери си накитите също в съответствие с облеклата, за да не се налага да взимаш целия сандък със съкровища.

 

Материите на дрехите в багажа

Разбира се, че най-приятните и хубави дрехи са от естествени материи, но проблемът с памукът, ленът и коприната е, че се мачкат зверски. А това е просто неизбежно при багажиране.

Когато материята съдържа някакво количество еластан, тя се мачка по-малко. Колкото по-„суров“ е платът, толкова повече ще се мачка. Затова избирай дрехи за пътуването си, които са смес от естествени и изкуствени нишки.

Сега е моментът да си вземеш онези дрехи (ако имаш такива), които са с намачкан ефект. Грам няма да им се отрази бухането в куфара и сплескването под тежестта на всичко останало вътре.

 

Решение на гладенето

За мен лично, гладенето е прекрасно занимание и го практикувам с удоволствие и внимание. Но има моменти, когато бързам и просто искам дрехата да е изгладена и да не се занимавам.

Тогава прилагам един трик, който наричам „лятна ютия“. Намокрам си ръцете с вода и започвам да ги прокарвам по дрехата. От влагата гънките се изправят и дрехата магически се изглажда.

Зимно време не е особено препоръчително, но и тогава не носим толкова мачкащи се дрехи. За лятото е просто перфектно, защото хем се разхлаждаш, хем се изглаждаш!

А и съхненето не е проблем, защото температурите са високи и докато си направила 10 крачки навън, вече си суха и Изгладена! Ако все пак си прекалила с мокренето, ползвай сешоара и изсуши петната.

 

Последен съвет за дрехите в багажа

Вземи със себе си само дрехи, които би носила с удоволствие! Дрехи, в които ще се чувстваш комфортно. Дрехи, които не ти опъват, влизаш трудно в тях или не ти седят добре.

Когато си на почивка или където и да е извън уютния си дом, не нарушавай допълнително комфорта си, като взимаш с теб неудобни дрехи.

Със същата сила важи и правилото да не взимаш с теб дрехи, които не знаеш как да съчетаеш. Обикновено това са нови дрехи или дрехи, които не си носила, но ти се иска точно сега да пробваш да ги носиш. Недей. Или поне пробвай съчетания у вас, преди да тръгнеш да ги слагаш в багажа.

Облеклото ти е добре да те кара да се чувстваш прелестна и стилна, но и спокойна, което с неудобни дрехи няма как да стане. Освен това, е трудно да се отпуснеш, когато си се наяла с местната кухня до гпръсване и коремът ти е стегнат в тесни дрехи.

Разбираш ми идеята, надявам се, няма да продължавам да ти давам примери с истории от пътувания и дискомфорт от дрехите ти.

 

По време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб, ще ти помогна да подбереш дрехите в гардеорба си така, че да можеш лесно да правиш съчетания между тях и да знаеш винаги кои дрехи ще са ти най-полезни по време на пътуване. Повече за консултацията ще разбереш, натискайки бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: