Skip to content

Стягане на багаж – от къде да започнеш?

Предстои ти пътуване и се чудиш какво да вземеш със себе си. Как да си стегнеш багажа, така че да не прекаляваш с обема, но и да не пропуснеш нещо важно и полезно?

За мен лично стягането на багаж е най-неприятната част от пътуването. Основното ми притеснение е да не забравя нещо, което ще ми е важно и полезно.

С опита открих няколко отправни точки, които ми помагат в процеса и намаляват цялото това чудене, маене и фрустриране.

Провери какво ще е времето

Преди да тръгнеш да слагаш всякакви неща в багажа си, е добре да се осведомиш какви ще са климатичните условия в избраната дестинация.

Тази информация може много да ти помогне в елиминирането на неподходящите дрехи и аксесоари. В зависимост от времето можеш да филтрираш избора. Така ще само вземеш нещата, които реално ще сложиш.

Как ще пътуваш?

Има огромна разлика в багажа, който можеш да вземеш с теб на самолет, в кола, в автобус или ако решиш да пътуваш на стоп.

Както знаеш, самолетните компании имат ограничение в количеството на позволения багаж. Важно е да го съобразиш, за да не платиш една нескромна сума за допълнителен обем.

Пътуването с личен автомобил също налага определени ограничения, освен ако не пътуваш сама и целия багажник е само за теб. Ако пътуваш с автобус, също не е добра идея да прекаляваш с количеството, защото се налага сама да си носиш товара.

Докъде ще пътуваш?

Преди да тръгнеш за някоя нова, непозната дестинация, разбери какви са нравите там, какви са изискванията за облекло и поведение. Въпреки че може да ти се струва прекалено, тази информация ти дава ориентация в избора на облекло за пътуването.

На някои места не би желала да изпъкваш прекалено, повярвай ми. Затова е по-добре да се образоваш относно културата и нравите на местното население, за да можеш да се слееш поне визуално с обстановката.

Освен това така ще можеш много повече да усетиш духа на мястото и да се насладиш на цялото пътешествие, без да се притесняваш от странни погледи по тоалета ти.

Каква ти е програмата?

Има различни видове пътувания и всяко едно си има определена програма. От това дали заминаваш в командировка, на семинар/обучение, на почивка, при роднини и т.н., зависи от какво ще е съставен багажът ти.

Програмата ти може да включва работен процес, за който ще ти е нужни съответното бизнес-облекло. Следва разходка, за която ще са ти нужни по-свободни дрехи. Накрая – излизане на бар. Това означава трети вид дрехи.

Ако само ще се препичаш на плажа и ще се разхождаш по крайбрежната алея, не е нужно да взимаш сако, риза и панталон, нито пък високи токчета.

След като си разбрала къде, какво, защо и как ще се случва на това пътуване, е време да почнеш да стягаш този прословут багаж.

Ето какво е нужно да направиш, за да вземеш всичко необходимо, без да блъскаш и неща, които няма да сложиш, да прекалиш с обема или да забравиш нещо:

1. Направи си списък

Значиииии, това е толкова, ама толкова важно и хубаво нещо, че представа си нямаш! Или си имаш и клатиш утвърдително глава.

Един подробен списък може да ти е от невероятна полза. Преди време си бях направила такъв списък от 2 страници. В него описах всичко, което ми трябва за пътуване от 2 дена до 2 седмици.

Интересното е как използвах този списък при стягането на багажа. Не всичко, което написах в него, реално взимах със себе си. Но всичко написано ми напомняше какво да не забравя, когато приготвям куфара.

Идеята е да имаш черно на бяло всичко необходимо за едно пътуване, защото точно дребните неща се забравят най-често (зарядно, четка за зъби, ластик за коса и т.н.).

Ето от тук можеш да си свалиш списъка, който съставих, и при всяко стягане на багаж да го използваш:

Свали от тук своя Списък за Багаж.pdf

Оставила съм и празни пространства, които можеш да запълниш с нещата, които съм пропуснала, а за теб са важни.

2. Подбери си тоалетите

За да избегнеш претъпкването на багажа си с дрехи, които в крайна сметка не слагаш по време на пътуването си, е добре да си подбереш тоалетите предварително.

Разбира се, за да направиш това, е нужно да си съобразила и гореизброените фактори (времето, локацията, програмата ти).

Сега ще ти дам един малко досаден за изпълнение, но изключително полезен и практичен съвет – пробвай си съчетанията предварително! Освен ако не подбираш вече изпитани съчетания, по-добре си сложи това, което смяташ да взимаш, и виж как ще се чувстваш.

Много често съм правила грешката да си взема някаква пола, например, и да реша, че ще я нося с тази и тази блуза. Но, когато дойде време за съчетания по време на пътуването, удрям на камък и се оказва, че не съм направила най-добрия избор.

Затова, колкото и досадно и трудоемко да е заниманието, по-добре пробвай това, което си решила да взимаш със себе си, за да няма после изненади.

По време на консултацията Изграждане на Функционален гардеорб ще ти помогна да определиш най-сполучливите си съчетания с наличните си дрехи и да знаеш точно какво да си купиш при следващ шопинг. Още за тази консултация моеш да разбереш чрез бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: