fbpx
Защо да спреш да носиш черно

Какви негативи ти носи носенето на черно и как да ги коригираш?

Черното е сигурно най-носеният и използван цвят в модната индустрия. Черното е неутрално, но не и инертно. Грабва ти погледа и ти потъъъваш в него, обгръща те и се изгубваш в дълбочината му. Черното е цветът на сенките, на назгулите. Уууу

Зловещо звучи, нали?

Ми тогава какво си се омотала като негативен герой от някое фентъзи в това черно? Черно, та черно!

От главата до петите в черно – така се обличат много хора по няколко причини.

  1. Много е лесно. Лесно се съчетава черно с черно, няма к‘во толкова да му мислиш и да дерзаеш.
  2. Прикрива недостатъци – издължава, вталява, всяка „ненужна“ извивка се изпарява в черната бездна.
  3. Изглежда стилно – да, това определено е цветът,който се използва за стилно официално облекло. Но да сложиш черна рокля (която има отворен гръб, прекрасно деколте, подчертава лицето и комплементира кожата и косата ти) или смокинг (при мъжете) за важно събитие е едно. Второ, трето до десето е да се очерниш цялата и само лицето ти да се подава от черната дупка.
  4. Изглежда скъпо и елегантно – черните дрехи изглеждат по-скъпи от цветните, защото не знаеш как да подбираш цветовете, които ти отиват, и как да ги съчетаваш, за да изглеждаш толкова шик като в черно.
  5. Не си личи като го изцапаш – поляла си се с кафе,вино, мазут, мастило, сменяла си гума на кола? Няма проблеми, нали си в черно! Изтупай се и шоуто да продължава.
  6. Затопля те – особено за зимата е идеален избор,защото поглъща светлината и топлината.

Може да има и други причини (сподели в коментар), но тези като че ли са основните.

Ще почна от т.2, защото е много криво разбрана.

Ако си закръглена и силуетът ти е О, Х или 8, то съм на 100% убедена, че черното е основен цвят в гардероба ти. Ама, защо бе, жена? Не, не ми отговаряй, знам…

Сега ще ти обясня нещо. Когато се обличаш в един цвят отгоре до долу, ти визуално се разширяваш и уголемяваш (това е подходящо решение само за дребните жени), подчертаваш силуета си, подчертаваш всички „недостатъци“, които си мислиш, че прикриваш.

Като излезеш навън и си цялата в черно, фонът зад теб (да речем е ден и е светло) контрастира с дрехите ти и ти се открояваш в цялата си прелест. Облякла си тези черни дрехи, за да прикриеш нещо, а всъщност то се вижда ясно какво.

Често срещам и жени със силует А, сложили тесни дънки, очертаващи дупето. Издърпали са, обаче, някаква тясна черна блуза над него. Отгоре седи едно яке, което свършва на тазобедрената кост и така дупето, което явно се опитват да прикрият, всъщност бива изкусно подчертано.

Създават се 2 хоризонтални линии точно около дупето – обекта на „прикриване“. Едната линия е края на якето, другата е края на блузката, която е опъната над обекта. Хоризонталните линии разширяват, независимо от цвета. Представяш ли си го?

Прочети повече за хоризонталните линии тук.

Спри да използваш черното, за да прикриваш „недостатъците“ си! Получава се обратният ефект. Точка.

Искам да наблегна сега на т.3.

Мила моя прекрасна читателко, като се облечеш цялата в черно не значи, че имаш добър вкус и уникален стил. Ти си просто поредната жена в черно на улицата.

Да, лицето ти се откроява, особено като си и със светла коса. Но дрехите ти са всичките просто черни.

Жена в черно без стил

Погледни тази снимка. Жената е облечена цялата в черно. Изглежда сякаш има стил (щото е в черно), ама нещо не е както трябва. Искаш ли да ти обясня какво и защо? Щеш не щеш, аз ще обясня.

Представи си сега тази дама, вместо с черно, с тъмно червено палто, такова като червилото й. Шапката й е пак в бордо с черна лента и златния детайл на панделката (вижда се на снимката).

Как е? Не ти ли се струва много по-стилна? Няма ли да се подчертае хубостта й още повече? Няма ли топлото червено да омекоти чертите й и да й придаде повече шик? Не е ли бордо един от нейните цветове?

Сега като си я представи, ми кажи – това черно все още ли ти се струва най-подходящият и стилен избор за тази жена? Стига по т.3. Надявам си да си ме разбрала.

Точка 1 не случайно е първа.

Тя обединява и всички останали точки. Лесно е да съчетаеш черно с черно, лесно се прикриват всякакви „недостатъци“ (според теб са такива, заради това са в кавички), лесно е да изглеждаш стилно, скъпо, елегантно в черно, лесно се поддържа и е подходящо за зимата.

Там е работата, че е толкова лесно, че чак е просто. Просто в смисъл – простее, няма го шика, няма я искрицата индивидуализъм, която показва на околните твоя личен стил, онази част от теб, която те отличава от масата.

О, ама ти си решила да бъдеш смела и си сложила един акцент в друг цвят? Значи искаш да ми кажеш, че си се облякла като черен фон, на който да демонстрираш новата си цветна придобивка?

Това е… ми определено не е стилно, нито идейно, нито подходящо, нито … да продължавам ли? Като друснеш на целия си черен ансамбъл една цветна шапка, чанта, обувки или каквото и да е, то милото самотно ще седи в мрака и няма да покажеш никакъв стил.

Къде си ти в цялата картинка? Ти, мила моя, си се превърнала в една витрина, на която е изложен твоят акцент на черен фон. Браво! Можеш и етикет с намаление да му сложиш, за да завършиш картинката.

За да използваш акцент при тоалета ти в черно, трябва да му осигуриш другарче, което да го подкрепя, но не и да му отнема светлините на прожектора.Click To Tweet

Примерно, имаш нова червена чанта. За да я превърнеш в акцент, сложи си шарен шал, който има такова червено в шарката. Или някакво колие, но не изцяло в червено, да не е голямо и обиращо вниманието, нали ще подчертаваш чантата сега?

Отдавна не е модерно да се съчетават чанта с обувки и колан, както и червилото с лака на ноктите. Това са съчетания, които са задължителни само при официални случаи. Ако всеки ден си на бал, коктейл или класически концерт, спазвай ги.

В противен случай, следвай това правило – акцентът е един, има си едно другарче и останалото е фон.

Искам да ти кажа, че и аз съм от хората, които предпочитат черния цвят, но се обличам рядко цялата в черно. Обикновено се случва, когато бързам да излезна до магазина долу, до куриерския офис (пазарувам онлайн и съм редовно при куриерите), да взема храната на детето и т.н.

Когато не съм в настроение и не искам никой да ме закача, се обличам цялата в черно. Превръщам се в сянка, искам да съм незабележима и никой да не ме занимава, защото направи ли грешката да ме заговори, ще го погълна точно като черна дупка и ще го изплюя кой знае в коя стресирана галактика.

Черното има тази способност да респектира и да слага граници (освен черното бельо, там работата е друга), но не в положителния смисъл. Така че, ако искаш да не те занимават – носи черно. Ако искаш да те отбягват – носи черно.

Ако искаш да те забелязват, да се радват, че те виждат, да ти се усмихват и да са отворени към теб, не носи толкова черно. Използвай го за база, на която да изграждаш облеклото си. База, която ще ти помага да се открояваш, а не да се сливаш с масата черноносци.

Колко черно носиш и би ли го ограничила, след като прочете тези съвети? В коментарите очаквам твоето мнение 🙂

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Бутон за контакт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *