Skip to content

Най-добрите бретони за всяка форма на лицето

В живота на всяка жена идва един момент, в който пожелава да има бретон и започва да се чуди дали да си направи. Мен, ако питаш, ще ти кажа да не му мислиш много-много и да пробваш.

А, за да подкрепя съвета си, подготвих наръчник с най-подходящите бретони за различни форми на лицето. Моля, няма защо, за мен е удоволствие, знаеш!

Но нека първо да разберем за какво служи бретонът и какво следва след придобиването му.

Какво значи да имаш бретон?

Основната функция на бретона е да подчертава. Подчертава предимно очите и точно затова е толкова интересен и харесван елемент от прическата.

С бретон можеш да подчертаеш и скулите си, а, ако не е подбран правилно, подчертаваш черти от лицето си, които не бива. За това чети по-надолу.

Бретонът служи също и за прикриване, рамкиране, издължаване, стесняване, коригиране от всякакъв вид. Недостатък е, че трябва да се поддържа редовно, за да изглежда добре.

Много зависи и от формата и дължината на избрания бретон. Също така някои дами имат по-мазна кожа и бретонът засилва отделянето на себум по челото. Затова те съветвам да се бретонизираш есента, зимата или пролетта, но не и през лятото (зависи от дължината и гъстотата, но все пак).

Ако въпреки всичко изброено, ти си решена да имаш бретон и то точно сега, разбери каква е формата на лицето ти, като направиш теста тук и прочети надолу кои модели ти предлагам за най-подходящи за твоите черти.

Тъй като всяко лице е различно и твоето може да е смесица от няколко форми и да има определени характеристики, които би искала да подчертаеш, ти предлагам да изчетеш и видиш всички предложения.

 

Кръгло лице

Кръглото лице се нуждае преди всичко от издължаване и структуриране и бретонът, на който се спреш, трябва да прави точно това.

Бретони за Кръгло лице

Забрави правите плътни бретони до очите/веждите – лицето ти ще заприлича на 14-тия ден от лунния календар (полумесец). Ако искаш плътен бретон, то той трябва да се носи настрани или много къс (микро-бретон).

Страничният бретон може да е скосен, като се вижда ясна градация от къси кичури на челото, към по-дълги около скулите.

От дългите варианти ти препоръчвам текстурираните, изтънени в средата, а краищата да са филирани и спускащи се до под скулите отстрани (така нареченият бретон-завеса).

 

Бретони за Квадратно лице

При квадратното лице се стремим да омекотим чертите и разбира се да придадем малко повече дължина на формата.

Бретони за Квадратно лице

Аз съм с квадратно лице и съм пробвала почти всякакви видове бретони. Любимата ми форма беше страничният, филиран вариант. Страничният път измества фокуса от дългия ми прав нос.

Никога не ми е отивал път по средата, както и много прави и плътни бретони. Те само утежняват лицето и подчертават квадратната форма на челюстта.

Ако и ти имаш квадратно лице, ти предлагам да пробваш с етажиран бретон, с дължина до веждите и малко под тях. А-формата със скосени краища също е подходяща, защото ти омекотява чертите и издължава.

Какво е А-форма бретон (тип „завеса“)? Дълъг бретон, разделен по средата, с издължени краища отстрани.

 

Сърцевидно лице

Сърцевидното лице е с по-широко чело, което е нужно да бъде малко прибрано.

Бретони за Сърцевидно лице

Плътните прави бретони само ще подчертаят разликата между челото и челюстта ти, затова ти препоръчвам да заложиш и тук на странични варианти.

Ако настояваш на плътност, нека тя да е над очите и отстрани на скулите, но по средата да е изтънено и да се вижда челото ти. Така визуално издължаваш лицето (изглежда по-овално) и стесняваш челото.

И за сърцевидното лице са подходящи бретони с А-форма (завесите).

 

Бретони за Ромбоидно лице

Работата е малко по-сложна тук, защото скулите са най-широката част и един дълъг плътен бретон би направил лицето да изглежда като заострен конус. Лицето с ромбоидна форма може да е по-дребно и бретонът само ще го утежни и дори прикрие ненужно.

Бретони за Ромбоидно лице

Избери варианти, които са дълги под скулите и се носят разделени със страничен път (пак завесите). Не се препоръчва централният път, нека косата пада свободно и пътят да е леко встрани, а самият бретон да е някак като на кичури.

Структурираните къси бретони влизат също в графата „одобрени“ за твоето ромбовидно лице. Носи късият си бретон рошав и повдигнат.

 

Издължено лице

Както сигурно се досещаш, при издълженото лице ще гледаме да съкратим от дължината. Ето тук вече можеш да се решиш на прав, тежък и плътен бретон.

Бретони за Издължено лице

Той идеално ще скъси лицето ти и ще привлече вниманието върху областта около очите и скулите. Дължината трябва да е до или мъничко над веждите, но не по-късо, защото ще се получи обратният ефект (издължаване).

Още нещо в подкрепа на бретона за издълженото лице е, че дори и да израсте, пак седи красиво и напълно подходящо.

 

Бретони за Правоъгълно лице

За разлика от квадратното лице, правоъгълното има нужда от скъсяване на дължината. Затова забрави за къси бретони, както и за правите остри линии, които само ще подчертаят челюстта ти.

Залагай на варианти, които са дълги, леко филирани и издължени в краищата. Дължината може да стига и до очите (малко е досадно, но седи красиво и можеш да го замяташ или подухваш настрани).

Да, страничният бретон е също за теб, но избери по-дълъг и филиран вариант. Филирането и изтъняването е с цел да се омекотят чертите ти. Много плътен бретон с прави линии ще направи чертите ти да изглеждат по-груби.

 

Триъгълно лице

И тази форма на лицето приветства плътния прав бретон. Широката челюст е характерната черта тук, която искаме да омекотим и да не подчертаваме.

Бретони за Триъгълно лице

Затова на помощ идват плътните широки бретони, които моментално привличат вниманието към красивите ти очи, далеч от челюстта. Идеално просто.

Страничните бретони са също много разкрасяващи, особено ако са и дълги (до към челюстта, за да оберат ширината) и скосени. Но пригладен страничен бретон (с дължина до веждите) не би ти седял добре.

Избягвай А-линията (никакви завеси), път по средата и разделения от средата на челото. Гледай пътят ти да е леко встрани. Също и късите бретони не са за теб. Но можеш да пробваш интересни извити и стилизирани форми, които се носят над челото и са по-широки (виж Кели Озбърн, последната снимка).

 

Бретони за Овално лице

Тука сега какво да кажа? Всеки вид бретон би ти седял добре, зависи какво искаш да подчертаеш в лицето си.

Бретони за Овално лице

Овалното лице е „идеалното“ лице и можеш да си играеш с всякакви форми, обеми, дължини и стилизирания на бретона. Избери си някоя част от лицето ти, която искаш да подчертаеш и помоли фризьорът ти да ти направи бретон, който да върши точно тази работа.

 

Чело и очи

Тъй като играта е в тази област, реших да ти разкажа малко и за вариантите при високи и ниско чело и при раздалечени и събрани очи.

Високото чело е идеално за бретон, защото имаш голямо поле за изява. Всякакви дълги и плътни варианти са подходящи, зависи каква е формата на лицето ти.

Ако челото ти е ниско, най-добрият вариант е асиметричен, страничен и скосен към скулите бретон. Дълбокият страничен път ще издължи челото ти.

Можеш да посъбереш визуално раздалечените си красиви очи с бретони, които се носят настрани. Идеята е да имаш повече коса до краищата на очите, за да ги стесниш.

Същото можеш да постигнеш и с повече дължина на бретона, защото тогава вниманието ще е насочено повече към носа ти и това ще накара очите ти да изглеждат по-близо едно до друго.

При близко разположените очи, най-добре косата ти да не прикрива лицето. Бретонът трябва да е дълъг до очите или асиметричен, за да насочи вниманието към устните и челюстта ти. Най-добре ще ти седи страничен много дълъг бретон.

Знаеш ли, че бретонът ти може да окаже огромно въздействие върху начина по-който изглежда цялостното ти облекло? Това се дължи на промяната в пропорциите, която наличието на бретон създава, и има значение дали имаш или нямаш бретон, когато подбираш облеклото си.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: