дали ще ми отива къса коса

Ще ти отива ли къса коса? 

Някога чудила ли си се дали ще ти отива къса коса? И защо на някои дами седи толкова готино и секси, а други изглеждат по-скоро като мъже? 

 

Когато бях тийнейджърка (90-те години на миналия век) беше много модерно да си с къса прическа, която да стилизираш на бодлички с пословично количество гел. Най-късата ми дължина бе едва 2-3 пръста, но аз страшно много се харесвах. 

Днес не бих се подстригала пак така, но виждам много дами, които са сякаш създадени за такава прическа. Толкова ги подмладява, разкрасява и им седи удивително добре, че е лесно да се замислиш дали и ти да не пробваш. 

 

Дали, обаче, ще ти седи добре къса коса? 

Ето на този въпрос искам да ти отговоря днес и ще го направя много нагледно и лесно за разбиране. 

Според Джон Фрида (John Frieda), който е британски фризьор на известни личности и има верига салони и продукти за коса, основното правило е: 

Разстоянието между края на ухото и края на брадичката ти да е 5.5см или по-малко. 

 

Джон Фрида къса коса

Защото при къса коса се подчертава много челюстта, а с тези мерки тя няма да изглежда много груба и голяма. 

 

Други фактори за страхотна къса коса 

Още преди да разбера за този толкова точен метод за изчисляване на вероятността от привлекателен изглед след къса подстрижка, са ми правили впечатление следните характеристики на дамите, които носят къса коса с огромен успех. 

А това са: 

  • Женствени черти на лицето – някак меки, заоблени, виждаш, че тази дама трудно може да изглежда като мъж, дори да си сложи мустаци, брада и да се облече като автомонтьор 
  • Големи очи – късата коса подчертава освен челюстта, но и очите, а когато очите са големи и изразителни – О, УАУ! Погледът става в пъти по-интензивен и изглежда впечатляващо. 
  • Плътни устни – заради смесицата между женствените черти и подчертаването на челюстта. И както при големите очи, устните ти ще изпъкнат още повече, което ще изстреля сексапила ти в небесата. 
  • Изразени скули – да, и скулите са важен елемент от лицето на дамите, които носят с успех къса коса. Ако и твоите са изразени, без да е нужно да използваш макиажвероятността да ти седи добре къса коса е голяма. 

 

Форма на лицето за къса прическа

Най-облагодетелствани откъм страхотно изглеждаща къса коса са лицата със сърцевидна, квадратна и кръгла форма. Срещала съм и препоръки за овално лице, но при него трябва да се съобразят гореизброените фактори. 

Защото на овалното лице, колкото и да му отива “всичко”, си има своите индивидуални характеристики и черти, които не могат да бъдат пренебрегнати. 

Докато при кръглото, квадратното и сърцевидното, е някак лесно да се постигне готин ефект, тъй като късата коса може да балансира формата по различни начини. 

Повече за формите на лицето можеш да прочетеш тук. 

При кръглото може да се добави повече структура и да се издължи с повече обем в горната част. Квадратното обикновено има добре изразена челюст и скули, които една къса прическа би подчертала страхотно. 

Сърцевидното е характерно със своята заострена брадичка. Според мен това е най-подходящата форма за къса коса, защото може да се разиграе по различни начини и да седи все готино. Идеята е да се стесни челото и вниманието да се насочи към очите и скулите. 

 

Най-важното условие

Твоят фризьор! Да, това е човекът, който може независимо от формата и структурата на лицето ти, да направи късата коса идеален избор за теб в този момент. 

Ако след всичко прочетено се чудиш дали пък да не вземеш да се кръцнеш, те съветвам първо да обсъдиш тази стъпка с фризьора си и да разгледате заедно различни варианти. Истинският професионалист ще те насочи в избора на подходяща прическа според формата на лицето ти, текстурата на косата ти, както и нейната плътност. 

Важно е да вземеш предвид и че една къса коса се поддържа по-трудно от дългата. Подстрижките са на няколко седмици. 

Ако искаш да израсте, ще трябва да се въоръжиш с търпение и да посещаваш салона често, за да я настройваш подходящо. Освен това сутрин е необходимо да отделяш време за стилизиране, за да седи добре. 

При мен разстоянието между края на ухото и брадичката е 7см, което прави лицето ми неподходящо за къса подстрижка. Но въпреки това моята фризьорка на времето успя да докара много добра форма, за която получавах постоянно комплименти и дори си хванах първото гадже благодарение на нея!

 

Е, замисли ли се за къса коса? А имала ли си някога? Ще се радвам да споделиш в коментарите твоя опит с къса прическа.

А тази статия можеш да споделиш с приятелка, която обмисля тази стъпка, за да й помогнеш с решението 😉

 

 Прочети и:

Идеалното лице – как да разбереш каква е истинската форма на твоето лице? 

Прическата.

Най-добрите бретони за всяка форма на лицето

 

Деколтета и прически – как да ги съчетаваш?

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *