Деколтета и прически 

Деколтета и прически – как да ги съчетаваш?

Идеята за тази статия дойде от една читателка, която пожела да разбере повече за това как да носи косата си с различните видове деколтета.  

 

В ума ми веднага изникнаха основните правила, но освен тях, ще ти споделя и каква прическа да избереш за всяко отделно деколте. 

 

Основни правила при съчетаване на деколтета и прически 

Първото е много просто и гласи: 

Високо ли е деколтето, прическата трябва да е вдигната 

Идеята е, че високите деколтета подчертават повече лицето, като го рамкират. Ако си и с пусната дълга коса, може да затвориш прекалено много визията си, което не е препоръчително от естетична гледна точка. 

Затова, когато имаш дреха с високо деколте (поло, висока “лодка”, затворено, окачено спортно), е най-добре да заложиш на прическа с прибрана коса, конска опашка или нисък кок. 

Другото правило засяга това до колко деколтето е интересно. Колкото по-”натруфено” е то, толкова по-семпла трябва да е прическата. Ако деколтето ти има много детайли, шарки и допълнения от всякакъв вид, то се придържай към по-елементарната и изчистена прическа. 

И третото правило е да съчетаеш обема на дрехата с прическата. Да, тук вече говорим за самата дреха, но е важно да съобразиш и това. Колкото по-обемна е дрехата ти, толкова по-обемна трябва да е прическата ти. 

 

А сега да разгледаме различните деколтета и с какви прически да ги съчетаваш.

 

V-образнни деколтета и прически

V-образно деколтеВ зависимост от това какво искаш да постигнеш, можеш да заложиш на пусната коса или на вързана. V-образното деколте седи много секси с прибрана коса, защото така се разкрива повече плът.  

Вземи предвид и формата на челюстта ти, защото, ако е много заоблена, разкритото от вдигнатата коса V деколте, ще подчертае допълнително заоблеността на челюстта ти и ще насочи рязко погледа към бюста ти. 

Страхотно седи пусната на вълни или къдрици коса, заметната на една страна, както и пусната, но прибрана зад раменете. 

 

 

Квадратни деколтета и прически 

Квадратно деколтеПри квадратното деколте има силно подчертаване и повдигане на бюста, така че и тук трябва да решиш какъв ефект търсиш. Ако искаш да излъчваш сексапил, прибери косата си и остави деколтето да си свърши работата. 

Ако не си сигурна дали искаш да си чак толкова предизвикателна, прическа до раменете е идеална. А държиш ли просто да си носиш хубавото квадратно деколте, можеш да пробваш със страничен път и пусната коса, за да създадеш интересно движение във визията. 

 

 

Закачени деколтета и прически

Закачено деколтеТук вече косата просто седи най-добре, когато е прибрана на кок или опашка. Независимо дали деколтето е затворено до врата или е закачено с V-образен отвор, то е създадено да подчертава раменете и бюста. 

Всякакви къси прически са също много подходящи за носене с такова деколте. Имай предвид, че окаченото деколте действа и издължаващо на фигурата и е идеален избор за дами с нисък ръст, а късата (разбирай от до раменете нагоре) прическа ще подпомогне по-високия изглед. 

 

 

Деколте тип “Лодка” 

Деколте Тип лодкаИзбягвай пуснатата дълга коса с това деколте, което спада към по-високите. Най-добрите прически са къси и прибрани.  

Ако все пак не желаеш да връзваш косата си, то прибери предната част назад и нека хубавата ти шия и ключици се разкрият, както подобава за това деколте. 

“Лодката” е идеална за всякакви експерименти с прибрана коса, но най-добре седи с ниско разположени кокове, холандски плитки (онези, които тръгват от тила и минават над челото) и ретро прически от 40-те и 50-те. 

 

 

Поло 

ПолоКонска опашка, висок кок, висока плитка – цялата коса трябва да е прибрана възможно най-далече от врата. Както ти споменах още в началото, такова високо деколте седи най-добре, когато лицето и врата са открити. 

Вариант също са ниските кокове, плитки и опашки, които са особено модерни в момента. Заиграй се и с рошавостта на прибраната си прическа, за да придадеш една стилна небрежност. 

 

 

Заоблени деколтета и прически 

Кръгло деколтеДълбоко деколтеЗаобленото деколте играе голяма роля за омекотяване на чертите на лицето и привлича по един привлекателен, но не пошъл начин вниманието към гърдите и лицето. Идеален избор е за дами със силует А (за него прочети тук). 

Най-подходящите прически тук са тези, които позволяват на деколтето да диша, т.е. прибраните зад раменете, ниския кок или вълнисто каре до над раменете. Както споменах, силует А може много да се възползва от това деколте като към него добави и текстурирана и обемна прическа, която веднага ще балансира широкия ханш. 

 

Асиметрично деколте 

Асиметрично деколтеС асиметрична прическа, разбира се. Но сега ще питаш – “На коя страна?”.  

Забелязала съм, че най-подходящата страна за поставяне на косата при асиметрично деколте е тази, която е гола. Когато косата е на покритата страна, изгледа е малко странен, защото хем трябва да се подчертае голото рамо, хем пък всичкият акцент пада върху покритото. 

Виждала съм и изключения, но като цяло при асиметричното деколте най-добре косата да е прибрана зад раменете. Късите карета също седят готино, но асиметрията при тях може да дойде в повече на изгледа, затова се придържай към правото каре. 

 

Паднало/драпирано деколте 

Паднало деколтеТо е достатъчно натоварено с детайли, затова те съветвам да го носиш с вдигната коса. Това е едно от трите правила, за които ти говорих в началото. 

Колкото драпериите са по-високо разположени, толкова по-вдигната и прибрана трябва да е косата. 

 

 

 

Право и сърцевидно 

Право без презрамки Сърцевидно деколтеИ двете деколтета разкриват много и тук отново зависи от твоето решение какво точно искаш да постигнеш – повече сексапил и подчертаване на областта между бюста и лицето или един по-скромен подход, с пусната дълга коса, която да закрива част от голотата. 

Но все пак тези деколтета са създадени да показват плът и да насочват вниманието към красивите ти рамене, ключици и бюст. Можеш да носиш косата си пусната, но нека седи зад раменете или поне е заметната на една страна. 

 

В заключение искам да те посъветвам да подбираш така съчетанията между деколтета и прически, че твоята естествена красота да е винаги център на вниманието, а не дрехата, декотето или самата прическа. 

Ако тези съвети са ти интересни и полезни, сподели ги със своите стилни приятелки 🙂

 

Прочети и:

Колиета и деколтета – как да ги комбинираш?

14 вида деколтета и тяхното приложение

Къде са твоите балансиращи точки и как ти помагат при избора на деколтета и гердани?

Как да разбереш дали имаш дълъг или къс врат?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *