Skip to content

Облекло според възрастта

Има ли въобще значение възрастта за начина, по който избираш да се обличаш? Отговорът на този въпрос е един – и да и не.  

“Е, как така?!”, може да възразиш. 

Добре, нека ти обясня по-подробно защо възрастта оказва влияние и трябва да се съобрази. Ще видим и защо няма никакво значение на колко години си, стига да се чувстваш прекрасно в дрехите си. 

Ще започна от самото начало. 

 

Детска възраст 

Когато си дете, най-важното качество на твоето облекло е комфортът. Да можеш спокойно да си тичаш и да се радваш на живота във всякакви пози и с разнообразни движения. Детските дрехи са шарени, с апликации на любими герои, в жизнерадостни цветове. 

Заради ниския ръст и младежкото телосложение, дължините на дрехите са къси. Дори и да ти се види бельото, не е кой знае каква драма. Облеклото по-скоро е средство, необходимост и задължение, отколкото определящо за личността. 

 

Юношество 

През този период детето се е осъзнало като личност и започва влечение към дадена стилистика, която често се определя от приятелския кръг. За да принадлежиш към дадена компания (което е от голяма важност тогава), трябва да се обличаш и да изглеждаш по определен начин. 

Осъзнатостта, обаче, има нужда от дооформяне, рафиниране, надграждане, което през тинейджърството е много динамичен процес. Една година може да си готическа принцеса в изцяло черно облекло. На следващата година принцесата може да е минала към светлата страна и да предпочиташ къдрички и флорални мотиви. 

 

Студентски години 

Студентските години са най-хубавите, казват някои. Това е периодът, през които се отделяме от родителите си и ставаме самостоятелни. Освен да взимаме изпити, някои и работят и вече изкарват свои пари, с които си купуват и облеклата. 

Това ново социално положение дава свободата за експерименти с дрехите, но и ограничава заради нормите, които трябва да спазваме в университета и на работа. Вече не можеш да се обличаш като клоун и да ти се размине. Трябва да правиш добро впечатление и това става лесно с подходящото облекло. 

От друга страна в гардероба ти задължително трябва да има и богат набор дрехи за излизания, купони, забавление. Затова са “най-хубавите” години – купон, учене, работа, купон, учене, пак купон… 

 

Бременност и майчинство 

Положението тук вече е по-сериозно. Промените са такива, че само някой минал през това, може да разбере за какво точно става въпрос. Животът ти тотално се обръща и от онова велико осъзнаване през тийнейджърството и купоните в университета, изведнъж си отговорна за друг човек! Напълно беззащитен и изцяло зависим от теб!!! 

И това неминуемо води след себе си едно неглижиране на твоята външност и облекло. Няма как, бебето реве, растат му зъбки, ти не си спала от… Не си и яла май… или яде, ама това беше вчера… Или преди седмица?! В такъв момент твоето облекло е последният ти проблем. 

Но идва светлина в тунела. Хубавото на децата е, че растат. Това им е и най-големият недостатък. Изключително объркано положение. Нищо чудно, че много жени тотално губят нишката с личния си стил и изпадат в състояние, от което трудно могат да излязат без чужда помощ. 

 

Между 30 и 45 

Децата вече са пораснали, могат да се грижат сами за себе си и ти имаш време да се концентрираш върху кариерата си, върху личностното си развитие. Време е за поправяне на щетите нанесени по визията и стила ти от ражданията и майчинството. 

Но откриваш, че стилът, който си имала преди майчинството, едно че не ти става, защото размерът се е променил, ами и изглеждаш откровено старомодно и неадекватно. Това е моментът, в който решаваш да вземеш мерки и да потърсиш специалист като мен, който да ти върне самочувствието и да ти помогне да разбереш в какво да облечеш новото си тяло и променената си личност. 

 

Между 45 и 65 

Животът е в краката ти, толкова неща вече си преживяла, натрупала си едно доволно количество опит, което се отразява и върху цялостното ти излъчване. Ако си използвала предния период, за да надграждаш себе си и да се развиваш, това неминуемо е изписано върху лицето и отразено в твоето облекло. 

Ако си имала тежък живот и опитът ти те е смазал, това също личи по начина, по който изглеждаш. На тази възраст искаш да ти е комфортно и да изглеждаш достатъчно зряло и женствено. Забележи определението “достатъчно”, защото в този момент ти вече знаеш своите граници и ги заявяваш с поведението и външността си. 

 

След 65 

Толкова си вече над нещата, че никой не може да те бутне и ще си се обличаш, както ти си искаш. А ти искаш да можеш да си вършиш всички приятни занимания, да си развиваш хобитата и да се радваш на внуците си. 

Твоят стил винаги ще си остане забележителен. Дали ще го демонстрираш с облеклото, бижутата, аксесоарите или прическата, важното е да се чувстваш спокойна, уверена и великолепна, каквато си. 


Всяка възраст има своя чар

Както виждаш всеки период си има своите характеристики, своите особености и твоето облекло неминуемо се влияе от всички тях. Естественият ход е този, който съм описала, но това не е нито най-правилният, нито най-често срещаният.  

Има дами, които продължават да се обличат като малки момиченца дори и на 85. Други още от деца предпочитат по-строг и зрял стил. Но тези девиации са израз на нещо, което се е случило в живота на тези дами и ги е накарало да изберат тази стилистика. 

Заради това отговорът ми на въпроса дали облеклото трябва да се съобразява с възрастта, е “и да и не”.  

Да – защото облеклото ти отразява твоя прогрес в живота. 

И не – защото изборът на дрехи е нещо много лично и изразява в огромна степен твоето вътрешно усещане за себе си. 

Ако двете (усещането ти и облеклото ти) се разминават, е време да вземеш мерки и да определиш как точно ще свържеш двете. Насреща съм, ако имаш нужда от помощ за това. 

Натисни бутона долу, за да разбереш как мога да ти помогна да се справиш със стила си (или липсата на такъв), за да се чувстваш отново щастлива и красива в облеклото си.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: