Skip to content

Какво спира развитието на стила ти?

Знаеш ли колко много хора се обличат в неподходящи за тях дрехи? Около 90%, това е оптимистичната ми оценка. Реалистичната ми е някъде над 95%.

Миналия уикенд имах възможността да участвам в прекрасното събитие на марката Orsay. Бях стилистът, който помага на клиентите в търсенето на подходящо облекло. Всичко бе заснето от професионалната фотографка Павлина Попова (Павлинка ти си върхът!), а Марияна Тачева (нашата фея на Красотата) се грижеше дамите да бъдат разкрасени с лек грим и прическа.

Пиша тази статия, защото искам да ти обясня колко малко е нужно, за да бъдеш стилна. Добре де, за някои това „малко“ е всъщност доста масивно и главозамайващо. Има дами, които направо се противяха и бягаха като дявол от тамян. Но нека наблегнем на тези случаи, в които магията се случи.

Пробата

Колко пъти е нужно да ти обяснявам и да те убеждавам, че трябва да ПРОБВАШ? Това е толкова важно! Есенциално, основополагащо, базисно, на него се опира цялата концепция на един функционален гардероб, в които имаш само дрехи, които обожаваш да носиш и го правиш със завиден стил. Но за някои хора това е просто кошмар и излизането от зоната на стилния комфорт е равносилно на… знам ли… смърт?

Ами, да, то може да причини смърт на остарелите схващания за стила ти, какво ти седи добре, какви цветове са подходящи за теб и как да се обличаш, за да прикриваш. Но стилът ти не бива да е ориентиран върху прикриването, а върху РАЗКРИВАНЕТО. Разкриването на най-красивите ти дадености. Но от толкова стремеж към прикриване, си забравила какво имаш за разкриване, нали?

Прочети:Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

Винаги пробвай дрехата

Точно това се случва като пробваш – откриваш своите силни страни. Почваш да разбираш и по-добре своите слаби такива, защото виждаш реално как дадена дреха се отразява на цялостната ти визия и можеш да вземеш адекватно решение. Когато пробваш виждаш как даден цвят ти седи прекрасно, но кройката не е за теб, примерно.

Ок, супер, значи вече знаеш към кои цветове да се ориентираш. Ако пък цветът ти седи ужасно, но тази кройкааа, у-лалаааа – ами търсим друг цвят на тази дреха тогава! И най-важното е да се гледаш в лицето, когато пробваш. Моля ти се, разбери, че когато пробваш трябва да гледаш как дрехата се отразява на лицето ти, на визията ти! Загубваш ли се в дрехата, тя ли е първото, което виждаш, когато се погледнеш в огледалото? Значи не е за теб.

Прочети: Как да се оглеждаш в огледалото?

 

Интуицията

Тя е водеща при избора ти на облекло. Дори ти да не го осъзнаваш, тя е тази, която те насочва и е най-верният ти приятел. Но в Orsay забелязах, че много дами са заглушили тази своя интуиция по една или друга причина. Сигурно пак идва от стремежа да се работи повече над прикриването, което е голям капан.

Интуицията ти не лъже при избора на дрехи

Знаеш ли колко дами в Orsay ми казваха – „Ами, аз я загледах тази дреха, много ми хареса, ама…“? И се почва едно обяснение как нали другото, което е взела ще й прикрие еди кое си. Много тъжно, защото интуицията наистина винаги се оказва права, но ние съзнателно я потискаме, защото искаме да се подчиним на някакви закоравели схващания за красиво и стилно.

Разбери, че има правила в облеклото, но те не са еднакви за всички, защото всички сме уникални по свой начин. Ето ти например черното – цветът на слабостта, може да те накара да изглеждаш като огромно черно кълбо. А сложиш ли друг цвят, се превръщаш в стилна висока манекенка.

 

Цветовете

Да, така леко минахме в тази тема. Искам да ти споделя колко невероятно удовлетворена се чувствах, когато някоя клиентка в Orsay ми се връзваше на акъла и решаваше да пробва нов цвят! А какво учудване, удивление и широко-усмихване се появяваше на лицата на тези дами! Бааааам – „Колко съм красива!“. Най-готиното беше, че в магазина имаше страхотно разнообразие от цветове и успях да намеря варианти за всички!

Как цветовете влияят на облеклото ти

Това да решиш да пробваш (ПРОБАТА!!!) нещо различно, особено цветово, може да ти преобърне стилния свят. Най-фрапантният случай беше с една дама, която дойде с убеждението, че тъмно синьото е най-любимият й цвят за носене. Ама аз някак й пробутах едно зелено яке и магията се случи. Толкова много се хареса, че не знам дали онова синьото не го анатемоса за винаги.

Видях как лицата на дамите светват, как фигурите им се променят и се разкриват най-силните им черти. Красотата им сякаш е била скрита зад пластовете неподходящи тъмни цветове и рискувайки, с цвят, който въобще, ама грам, не са предполагали, че може да им седи добре, тя се възроди! Сега като се сещам и ми тръгнаха сълзите от щастлие! Толкова е хубаво!

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

Правилните цветове те карат да грееш

То и времето предразполага. От Оrsay много добре бяха подбрали момента за това събитие – мартенските празници, идването на пролетта – все причини да си освежиш гардероба. И да, дамите наистина бяха благоразположени към промяна, към нещо ново, нещо различно. Поне тези, които се осмелиха да свалят гарда и да се пуснат по предложената от нас стилна пързалка.

Моят съвет към теб е да се възползваш и ти от момента и да пробваш цветове, които никога не си предполагала, че може да ти седят добре. Какво може да се случи? Два са вариантите – да разбереш кои цветове въобще не са за теб или да откриеш невероятни нови багри, в които да искаш да се носиш постоянно и непрекъснато.

Повече за цветовете можеш да прочетеш ето тук.

Личността ти

Все пак, дори някой цвят да е много подходящ за теб, ако дрехата не отразява личността ти и стила ти на живот, няма никакъв смисъл да я взимаш. Хубавото при пробата е, че поне си разбрала към коя гама да се ориентираш. Това също е доста важно и насочващо.

Имай предвид, че, когато пазаруваш с други хора, те винаги ще гледат на облеклото ти през техните очи и разбиране за стил. Тук пак идва на помощ интуицията ти, която ще ти подскаже дали тези „мега яки панталони“ – според приятелката ти, няма да й седят на нея по-добре, отколкото на теб. Друго решение е да се свържеш с мен и да оставиш моето професионално око да прецени и да те посъветва за какво си заслужава наистина да си дадеш парите в магазина.

Прочети: Какъв е твоят стил на пазаруване – ловец или събирач?

 

Разучи стила си, разучи външния си вид и структурата на тялото си. Прецени дали ти седят по-добре по-тежки и твърди материи или по-скоро по-леки, ефирни и нежни. Разбери какво искаш да постигнеш с облеклото си, какви качества да засилиш и кои да омекотиш. Коя си ти и какво излъчваш като информация в света? Бунтарка ли си, романтичка ли си или предпочиташ класиката, а може би е някаква смесица от различни роли и стилове?

Погледни се в огледалото и си дай честен отговор на въпроса – „Как искам да изглеждам с дрехи?“. Запиши си отговорите и си запази листчето в портмонето си за следващия път, когато решиш да ходиш на шопинг. Тогава в магазина си го извади и търси дрехите, които ще отговарят на тези описания.

Загърби всичките си предразсъдъци и вземи в пробната всичко, което ти грабне окото, без да му даваш оценки и да му мислиш много. Така или иначе ще се събличаш, по-добре да си заслужава!

 

Разгледай сайтът на Orsay и виж дали няма да те грабне и теб някоя нова цветна мания.

А, ако имаш нужда от професионален фотограф в Бургас, с 2 ръце и много любов ти препоръчвам Павлина Попова! Уникален човек и истински професионалист! Ето тук е страницата й.

Сподели в коментарите какви са твоите открития в стилния свят? Кои от гореизброените подходи си прилагала и какъв е бил резултатът?

 

Сподели:

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

Анализ-на-цветовете-teaser
Услуги
Анализ на цветовете
Анализ-на-личния-стил-(1)-teaser
Услуги
Анализ на стила
Анализ-на-фигура-и-визия-header1-mobile
Услуги
Анализ на фигурата и визията
Ревизия-на-гардероба-(teaser)
Услуги
Ревизия на гардероба
Шопинг-асистент-teaser
Услуги
Шопинг асистент
Най-добрата-версия---teaser
Услуги
Най-добрата версия

Най-нови съвети

Свържи се с мен

0
Ще се радвам да чуя мнението ти. Коментирай по-долу.x
()
x

Свържи се с мен