Skip to content

Какво спира развитието на стила ти?

Знаеш ли колко много хора се обличат в неподходящи за тях дрехи? Около 90%, това е оптимистичната ми оценка. Реалистичната ми е някъде над 95%.

Миналия уикенд имах възможността да участвам в прекрасното събитие на марката Orsay. Бях стилистът, който помага на клиентите в търсенето на подходящо облекло. Всичко бе заснето от професионалната фотографка Павлина Попова (Павлинка ти си върхът!), а Марияна Тачева (нашата фея на Красотата) се грижеше дамите да бъдат разкрасени с лек грим и прическа.

Пиша тази статия, защото искам да ти обясня колко малко е нужно, за да бъдеш стилна. Добре де, за някои това „малко“ е всъщност доста масивно и главозамайващо. Има дами, които направо се противяха и бягаха като дявол от тамян. Но нека наблегнем на тези случаи, в които магията се случи.

Пробата

Колко пъти е нужно да ти обяснявам и да те убеждавам, че трябва да ПРОБВАШ? Това е толкова важно! Есенциално, основополагащо, базисно, на него се опира цялата концепция на един функционален гардероб, в които имаш само дрехи, които обожаваш да носиш и го правиш със завиден стил. Но за някои хора това е просто кошмар и излизането от зоната на стилния комфорт е равносилно на… знам ли… смърт?

Разкрий красотата си

Ами, да, то може да причини смърт на остарелите схващания за стила ти, какво ти седи добре, какви цветове са подходящи за теб и как да се обличаш, за да прикриваш. Но стилът ти не бива да е ориентиран върху прикриването, а върху РАЗКРИВАНЕТО. Разкриването на най-красивите ти дадености. Но от толкова стремеж към прикриване, си забравила какво имаш за разкриване, нали?

Прочети:Научи се да прикриваш, започни да подчертаваш!

Винаги пробвай дрехата

Открий силните си страни

Точно това се случва като пробваш – откриваш своите силни страни. Почваш да разбираш и по-добре своите слаби такива, защото виждаш реално как дадена дреха се отразява на цялостната ти визия и можеш да вземеш адекватно решение. Когато пробваш виждаш как даден цвят ти седи прекрасно, но кройката не е за теб, примерно.

Ок, супер, значи вече знаеш към кои цветове да се ориентираш. Ако пък цветът ти седи ужасно, но тази кройкааа, у-лалаааа – ами търсим друг цвят на тази дреха тогава! И най-важното е да се гледаш в лицето, когато пробваш. Моля ти се, разбери, че когато пробваш трябва да гледаш как дрехата се отразява на лицето ти, на визията ти! Загубваш ли се в дрехата, тя ли е първото, което виждаш, когато се погледнеш в огледалото? Значи не е за теб.

Прочети: Как да се оглеждаш в огледалото?

 

Интуицията

Тя е водеща при избора ти на облекло. Дори ти да не го осъзнаваш, тя е тази, която те насочва и е най-верният ти приятел. Но в Orsay забелязах, че много дами са заглушили тази своя интуиция по една или друга причина. Сигурно пак идва от стремежа да се работи повече над прикриването, което е голям капан.

Интуицията ти не лъже при избора на дрехи

Знаеш ли колко дами в Orsay ми казваха – „Ами, аз я загледах тази дреха, много ми хареса, ама…“? И се почва едно обяснение как нали другото, което е взела ще й прикрие еди кое си. Много тъжно, защото интуицията наистина винаги се оказва права, но ние съзнателно я потискаме, защото искаме да се подчиним на някакви закоравели схващания за красиво и стилно.

Правила vs индивидуалност

Разбери, че има правила в облеклото, но те не са еднакви за всички, защото всички сме уникални по свой начин. Ето ти например черното – цветът на слабостта, може да те накара да изглеждаш като огромно черно кълбо. А сложиш ли друг цвят, се превръщаш в стилна висока манекенка.

Цветовете

Да, така леко минахме в тази тема. Искам да ти споделя колко невероятно удовлетворена се чувствах, когато някоя клиентка в Orsay ми се връзваше на акъла и решаваше да пробва нов цвят! А какво учудване, удивление и широко-усмихване се появяваше на лицата на тези дами! Бааааам – „Колко съм красива!“. Най-готиното беше, че в магазина имаше страхотно разнообразие от цветове и успях да намеря варианти за всички!

Как цветовете влияят на облеклото ти

Това да решиш да пробваш (ПРОБАТА!!!) нещо различно, особено цветово, може да ти преобърне стилния свят. Най-фрапантният случай беше с една дама, която дойде с убеждението, че тъмно синьото е най-любимият й цвят за носене. Ама аз някак й пробутах едно зелено яке и магията се случи. Толкова много се хареса, че не знам дали онова синьото не го анатемоса за винаги.

Видях как лицата на дамите светват,

как фигурите им се променят и се разкриват най-силните им черти. Красотата им сякаш е била скрита зад пластовете неподходящи тъмни цветове и рискувайки, с цвят, който въобще, ама грам, не са предполагали, че може да им седи добре, тя се възроди! Сега като се сещам и ми тръгнаха сълзите от щастлие! Толкова е хубаво!

Прочети: Цветови анализ – кои цветове те карат да сияеш?

Правилните цветове те карат да грееш

То и времето предразполага. От Оrsay много добре бяха подбрали момента за това събитие – мартенските празници, идването на пролетта – все причини да си освежиш гардероба. И да, дамите наистина бяха благоразположени към промяна, към нещо ново, нещо различно. Поне тези, които се осмелиха да свалят гарда и да се пуснат по предложената от нас стилна пързалка.

Моят съвет към теб е да се възползваш и ти от момента и да пробваш цветове, които никога не си предполагала, че може да ти седят добре. Какво може да се случи? Два са вариантите – да разбереш кои цветове въобще не са за теб или да откриеш невероятни нови багри, в които да искаш да се носиш постоянно и непрекъснато.

Повече за цветовете можеш да прочетеш ето тук.

Личността ти

Все пак, дори някой цвят да е много подходящ за теб, ако дрехата не отразява личността ти и стила ти на живот, няма никакъв смисъл да я взимаш. Хубавото при пробата е, че поне си разбрала към коя гама да се ориентираш. Това също е доста важно и насочващо.

Имай предвид, че, когато пазаруваш с други хора, те винаги ще гледат на облеклото ти през техните очи и разбиране за стил. Тук пак идва на помощ интуицията ти, която ще ти подскаже дали тези „мега яки панталони“ – според приятелката ти, няма да й седят на нея по-добре, отколкото на теб. Друго решение е да се свържеш с мен и да оставиш моето професионално око да прецени и да те посъветва за какво си заслужава наистина да си дадеш парите в магазина.

Прочети: Какъв е твоят стил на пазаруване – ловец или събирач?

Разучи стила си,

разучи външния си вид и структурата на тялото си. Прецени дали ти седят по-добре по-тежки и твърди материи или по-скоро по-леки, ефирни и нежни. Разбери какво искаш да постигнеш с облеклото си, какви качества да засилиш и кои да омекотиш. Коя си ти и какво излъчваш като информация в света? Бунтарка ли си, романтичка ли си или предпочиташ класиката, а може би е някаква смесица от различни роли и стилове?

Погледни се в огледалото

и си дай честен отговор на въпроса – „Как искам да изглеждам с дрехи?“. Запиши си отговорите и си запази листчето в портмонето си за следващия път, когато решиш да ходиш на шопинг. Тогава в магазина си го извади и търси дрехите, които ще отговарят на тези описания.

Загърби всичките си предразсъдъци

и вземи в пробната всичко, което ти грабне окото, без да му даваш оценки и да му мислиш много. Така или иначе ще се събличаш, по-добре да си заслужава!

Разгледай сайтът на Orsay и виж дали няма да те грабне и теб някоя нова цветна мания.

А, ако имаш нужда от професионален фотограф в Бургас, с 2 ръце и много любов ти препоръчвам Павлина Попова! Уникален човек и истински професионалист! Ето тук е страницата й.

Сподели в коментарите какви са твоите открития в стилния свят? Кои от гореизброените подходи си прилагала и какъв е бил резултатът?


Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: