Skip to content

Онлайн шопинг гайд за разочарованите

Какво е било най-голямото ти разочарование от покупка онлайн? След него ли се отказа да пазаруваш в интернет? Много ли ще се шашнеш, ако ти кажа, че вината е била до голяма степен твоя?

Най-често срещаните оправдания за избягването на онлайн шопинга са свързани с разочарованията от разликата в размера, вида и качеството на поръчаните дрехи и/или аксесоари. Всичко това се дължи само и единствено на липсата на информиран избор.

Какво да следиш при онлайн пазаруването?

Има няколко неща, на които трябва задължително да обърнеш внимание, преди да решиш да си купиш нещо онлайн. Ако пренебрегнеш тези нещица, приготви се да се разочароваш много.

Сайтът

Какво е това място, от което си пазаруваш? Независимо дали е E-bay, Ali Express или някаква Фейсбук страница, ти трябва да провериш какви условия предлага продавача. Не можеш да очакваш, че ще получиш супер мега качествените неща от сайт, който предлага китайски боклуци, представени с перфектно обработени снимки.

Прегледай доставчика си, потърси какви са условията на покупко-продажбата, как се извършва доставката и как можеш да върнеш продуктите. Няма ли такива условия, недей да си купуваш нищо от там.

Съветвам те да избираш да пазаруваш повече от сайтове, които са специализирани за продажбата на определени стоки. Сайтове, в които можеш да намериш всичко и от всякъде, са по-ненадеждни. Ако си открила все пак доставчик в такъв сайт и си сигурна в неговата надеждност – честито, браво, пазарувай си на воля.

Всякакви експерименти могат да ти докарат разочарование, просто бъди подготвена за това.

Цената

Ами не можеш да очакваш „маркови“ маратонки, които принципно струват 200$, да ги купиш за 20$ и те да са оригинални. Цената на стоката трябва да ти говори за качеството. Гледаш я – прекрасна рокля, уникален цвят, платът е толкова красив и как й седи на тази красива мацка, просто перфектно. А цената е бонбон – 15лв!

Решаваш, поръчваш я и тя пристига – твоя парцал от долнопробен полиестер, с кройка, която сякаш ти си съшила, а цветът е електрикова истерия!

Винаги изисквай да ти снимат дрехата, за да видиш как изглежда реално и да разбереш защо цената е такава. Ако откажат – ясноооо (става въпрос за онези съмнителните сайтове, от които обичаш да пазаруваш).

И така ти продължаваш да настояваш да си купуваш евтини парцалки и не спираш да се възмущаваш от качеството и изработката. Колко такива дрехи имаш забутани в гардероба си? Ако изчислиш колко си се охарчила за тях, не се ли събират повече, отколкото щеше да дадеш за някоя наистина хубава дреха?

Снимките

Те винаги са обработени. Но видимата мега обработка означава, че продавачите се опитват да скрият не малка, а голяма тайна. Каква е тази тайна? Колко нискокачествена е стоката, разбира се, какво друго? Ама, нали знаеш – не е луд тоя, дето дава баницата, а тоя, дето я яде.

Тук отново се включва съвета за питане за реална снимка. Снимка на малка перфектна китайка НЕ представя реално как ще ти седи на теб дадената дреха. Още повече, че снимката на китайката трябва да ти алармира моментално, че получената дреха ще се различава безсрамно много от очакванията ти.

Цветът също доста варира, но това е по технически причини. Реално никога не можеш да си 100% сигурна, че цветовете ще са същите като на снимките. Съветвам те да гледаш снимка на материята в близък план. Така представата ти за цвета ще е възможно най-блика до реалния такъв. 

Размерът

Разбери, че размерът е много разтегливо понятие и S може да означава M, или XXS или дори L. Надеждните сайтове винаги ще ти предложат таблица с размерите и как точно са изчислили на какво отговаря тяхното S. Не пренебрегвай тази таблица, особено, ако не знаеш точно кой е твоят размер. В нея ще намериш размерите на дрехите на какви измервания в сантиметри и инчове отговарят.

Вземи един шивашки метър и си измери всичко – рамене, гърди, талия, ханш, дължина на краката, стъпалата, обиколка на главата (за шапки). Десетина минути измерване ще ти спестят доста главоболия.

Също имай предвид, че всички световни номерации се различават. Забелязала съм, че немската номерация е по-уголемена, а италианската е най-умалена от европейските. Американските са също доста изкривени заради техните там проблеми с теглото. Китайските, корейските и повечето азиатски като цяло са доста умалени. Тяхното S е наше детско 10-12 години.

Различните марки също имат разлики в номерацията. Някой компании дори умишлено смаляват кройките на размерите си, за да си мислиш – „Еййй, на тая марка ми става по-малкия размер! Само от нея ще си взимам, защото ме кара да се чувствам слаба!“. ТЪР – ГОВ – СКИ -ТРИК! Винаги хвърляй по един поглед на таблицата с размери.

Форма за контакт

Щом има такава форма, защо не я използваш, когато пазаруваш онлайн? Обикновено отговорът не закъснява, защото все пак това са търговци и искат възможно по-бързо да обслужат клиентите си и да предотвратят отмяна на поръчката. Ама питай де, питай ги тези хора там директно каквото те интересува.

Формата за контакт е дадена, за да бъде използвана и хората очакват от теб, ако имаш въпрос относно стоките им, да се обърнеш към тях именно чрез нея. Не питай твои приятелки, роднини, съседи, врачки, карти Таро и звездите дали няма случайно останал още един размер от харесаната от теб дреха, или пък друг цвят, или там каквото искаш да питаш.

ПИТАЙ търговеца! Той това чака. Често стават всякакви технически грешки и може търсеното от теб просто да не се вижда, защото има проблем. Ако наистина искаш да си вземеш нещо, което много ти е харесало, но по някаква причина го няма вече или няма номер, използвай формата за контакт, за да ПИТАШ.

Пазарувам онлайн от 10 години. Това е основният ми начин да си набавям дрехи и по думите на дамите, за които го правя, се справям отлично. Готова съм да ти помогна като избера вместо теб всичко, от което имаш нужда онлайн. Като натиснеш бутона долу ще разбереш точно как.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: