Skip to content

5 шопинг предразсъдъка и как да ги разрешиш

Даа, всеки си има някакви предпочитания и нагласи към предлаганите стоки. Знаеш добре за какво би си дала парите и за какво не. Знаеш също откъде да пазаруваш и в кои магазини не си залужава да влизаш.

Това са малка част от шопинг предубежденията ти. Сега ще ти разкажа за 5-те основни предразсъдъка и как да не им позволяваш да влияят на добрата ти стилна преценка.

Предразсъдък №1 – Скъпо е, значи е качествено.

Предполагам, че по един или друг начин си се убедила в това. Съотношението цена-качество може да определящо при избора на нов автомобил, хотел за почивка, домакински електроуред или мебели. При дрехите е малко мъглява работата.

Освен това, всеки има свой личен радар за качество. За някой материята е от основно значение, за друг е начинът по-който кройката пасва на формите. За трети само определени марки са качествени и си заслужават парите.

Нека ти обърна внимание на това, че колкото по-популярна е дадена марка, толкова повече пари са вкарани в маркетинга й. Затова е толкова известна, нали? Големи инвестиции са вложени в глобалното ѝ разпространение и свръх-производството. Това се отразява отрицателно на бюджета за материали и изработка, което от своя страна влияе пагубно на качеството.

Как да го разрешиш?

Разучи марката и производството ѝ. В кои държави се шият облеклата? Какви материали се използват? Какво е отношението на марката към природосъобразен и социално-етичен начин на работа?

Всичко това може да ти даде добра идея за реалното качество на дрехите, които си купуваш. Ще знаеш дали цената отразява това, което търсиш или просто е завишена заради разходи, които не са свързани с елитна изработка и подбрани материали.

Прочети серията за качеството на дрехите и как да го определяш, за да добиеш още по-добра представа какво значи първокласна изработка.

Как да определяш качеството на дрехите – Част първа – Памук, Деним, Лен

Предразсъдък №2 – Евтино е, значи е долнопробно.

Опаааа, същия предразсъдък, само че от обратната страна на нещата. Тук могат да се включат противниците на втората употреба. Там цените са толкова ниски, че главите им не могат да го поберат.

Както ти обясних и горе, цената на дрехите зависи от много фактори и колкото повече са те, толкова по-скъпа е дрехата. Има и евтини дрехи, които наистина не заслужават и малкото пари, които ще дадеш за тях.

Ако имаш набито око и знаеш какво да търсиш в една дреха, цената ще е последната ти грижа. А колкото по-ниска, толкова по-добре.

Как да го разрешиш?

Евтините дрехи се шият с по-евтини материали и по-„бързи“ кройки. Дрехата може много по-лесно и скоротечно да бъде сътворена. Това става точно при прави и не особено раздвижени кройки.

Оверлогът е най-бързият начин за шиене на дрехи и затова повечето евтини такива го предпочитат. Теглиш един тигел за секунди и дрехата е почти готова.

Но както може да е основен минус, бързата и лесна изработка може да бъде и страхотен плюс. Тези прави и елементарни кройки могат да седят страхотно точно на твоето тяло. Ако и дизайнът е изчистен и в хубав цвят или интересен десен, защо да пренебрегваш тази дреха.

Ето ти даже пресен пример. Преди няколко дни минах покрай някакво магазинче в квартала, което се помещаваше в един гараж. Има дрехи изкарани навън (един от признаците за евтини стоки). Там видях страхотна снежно бяла тъкана ленена риза с големи тъмни дървени копчета.

Сигурна съм, че поне 3 модни блогърки биха се избили да я вземат за следващата си фото-сесия, защото е красива, стилна, интересна, с модерна (oversize) кройка и готини копчета. Струва 15лв, ако някой има интерес, да ми пише, ще мина да му я взема.

Затова те съветвам да не пренебрегваш и евтините дрехи. Не знаеш къде ще откриеш своята най-любима дрешка, която ще ти излезе и без пари. А това само ще те накара да я обичаш още повече, нали?

Предразсъдък №3 – Някой известен го носи, значи си заслужава.

Тър-Гов-Ски-Трик! Някой известен го носи, значи на този известен са му платили, за да го носи и да каже – „Ауу, това е толкова яко, невероятно, уникално, превъзходно, удобно, модерно, заспах в него, #ПогребетеМеСТова!“.

Дизайнери от цял свят плащат луди пари на инфлуенсъри, квазери и всякакви ВИП-ове, за да се появят някъде с техни дрехи. Особено пък, ако има и видимо лого, надпис с името на марката или нещо такова, това си е жива реклама. Никоя известна личност няма да се навие, без да й е платено.

Та, този предразсъдък може да ти повлияе най-вече, ако човекът, който промотира съответния артикул, по някакъв начин прилича на теб. Склонни сме да се доверяваме на хора, които имат сходен с нашия стил и външен вид, дори и това да е в минимално количество.

Ако видиш някоя мацка с твоето телосложение, която ти препоръчва горещо новата колекция на известна марка, няма ли да влезеш да разгледаш какво предлага бранда? Ако си с диоптър и в магазина продавачката, която носи очила и прилича малко на теб, започне да ти представя нови тенденции в рамките, няма ли да ти стане по-интересно?

Можеш да се подведеш по тази заблуда с известните личности и ако не си особено запозната с предлаганата марка и самия продукт. Тогава може да си кажеш – „О, Пенка – модната стилистка е открила нова марка чанти, които съчетава толкова яко, как да не си взема и аз?“.

Как да го разрешиш?

Представи си, че човекът, който предлага даденото нещо, е някой друг. Някой, когото не харесваш и трудно би му се доверила. Също така проучи това, което предлага и дали е подходящо за теб.

Ако знаеш, че си податлива на такива заблуди, дай си време и мислено пресметни до колко си заслужава тази покупка. Дали случайно не си се подвела по някой от горепосочените начини?

Дали това наистина ще ти служи и ще ти бъде от полза или просто се доверяваш сляпо на своите модни икони?

Съветвам те хубаво да проучиш това, което ти се предлага. Потърси го в Гугъл, намери мнения и още снимки. Колкото и да те насърчавам да пробваш на богато, все пак е добре да имаш правилна преценка за това в какво точно да си вложиш парите, изкарани с труда ти.

Предразсъдък №4 – Страх от недостиг.

Това пък сега какво ще рече, а? Страхът от недостиг е световно известен търговски трик. Сещаш ли се за офертите тип „Вземи още нещо за 10лв и получи безплатна доставка (която е 4лв)!“ или „Количествата са ограничени (ама има достатъчно)!“?

Много по-привлекателни изглеждат цените на дрехите, когато върху тях е сложен етикет с намаление. В такива случай на човек му се иска да побърза с решението и понижава стандартите си, за да се сдобие с въпросния артикул на „тази страхотна цена“. Нали уж утре нещото вече ще е по-скъпо или няма въобще да го има.

О, страх, о ужас, а ти не можеш да си представиш живота без това нещо повече и бързо, бързо вадиш картата и плащаш. А срещу още само 10 лв получаваш и второ – ПОДАРЪК!!! Край, взимаш и „подаръка“, то се е видяло.

Как да го разрешиш?

Този предразсъдък може много лесно и просто да се разреши, като знаеш от какво имаш нужда и си направиш списък. Недей да се хвърляш в неразумни покупки, само защото са ти представени като неустоими и скоро изчезващи за винаги.

С онлайн шопинга е много лесно да приложиш това решение (въпреки че пак има риск). Почти всеки сайт дава възможността да си запазиш харесани от теб артикули за по-късно преглеждане. Ако няма такава опция, просто запази страницата в маркираните (Bookamаrks).

Така ще можеш да следиш своите любимци за промени в цените и да прецениш кога да си ги купиш на по-изгодни такива. Докато ги намалят, ти може тотално да си си променила списъка с нужните ти дрехи. (защото си си поръчала Стилен анализ от мен (повече за него тук) и си разбрала от какво наистина имаш нужда в гардероба си)

Предразсъдък №5 – Потънали разходи.

Купила си си дадена дреха и се чувстваш задължена да я носиш, защото все пак си си дала парите за нея. Тази загуба на авоари може да те мотивира да се опиташ да набуташ съответната дреха или аксесоар в някаква употреба, въпреки че въобще не ти е до нея.

Но пред мисълта да седи неизползвана, ти се самопринуждаваш да я носиш. Това води след себе си вълна от неудовлетворение, лошо настроение и дори самообвиниения. Носенето на дрехи, които не те карат да се чувстваш красива, стилна и уверена, ти дава само негативи.

Как да го разрешиш?

Както си дала тези пари, така можеш да си ги върнеш обратно. Може да не е в същия размер, но можеш да продадеш дрехите си в някоя от десетките онлайн платформи.

Защо да не събереш и приятелките си на по винце и не им покажеш с какво разполагаш? Те от своя страна ще са ти благодарни за жеста и може да ти го върнат в бъдеще с нещо от техния гардероб. Този предразсъдък всъщност се оказва доста приятно разрешим, нали?

Ако пък ти е писнало да харчиш за неподходящи дрехи и искаш да знаеш точно какво да си купиш, за да можеш реално да го носиш и то с огормен кеф и самочувствие, то тази консултация ще ти е от голяма полза.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: