Skip to content

Походката – как да ходиш грациозно?

Грациозната походка е един от символите на женствеността и елегантността. Пристъпването от крак на крак, лекото полюшване на ханша, изправената стойка, магнетичният поглед, който сякаш минава през другите…

Какво става обаче, когато краката ти се преплитат, ханшът ти се мята нагоре и надолу, осанката ти е като на Квазимодо, а погледът ти е толкова забит в земята, че с главата си можеш да си поправяш път през гъста тълпа от хора?

Тогава, мила моя стилна читателко, укротяваш тази гротеска стъпка и сядаш да четеш как ще те посъветвам да ходиш грациозно!

„Хей, ти, модна консултантке, може ли да напишеш нещо за походката? Как да се научим да се движим по-фръц-фръц? Някакви трикчета искам да знам, че моята е малко като на мече.“

Ще напиша, къде да ходя? Как сама не съм се сетила, се чудя даже!

Така. Приготви се за малко тренировки, зареди се с търпение и воля, започваме мисия „Грациозна Походка“.

Първото, което трябва да съобразиш, ако искаш да се научиш да ходиш по-грациозно е

Стойката ти

Още в самото начало на блога написах една статия със съвети за Стойката. Тук можеш да си я припомниш.

Докато не оправиш стойката си, ще е трудно да се научиш да ходиш грациозно и да поправиш походката си. Изпъни се едно хубаво, разтегни се малко с ръцете нагоре. Свали ръцете и отпусни рамене, събери плешките и застани до някаква стена.

Опри гърба си така, че да усещаш плешките и гръбначния ти стълб в горната част да се допират в стената, да не са само плешките. Раменете надолу, главата изправена така, че челюстта ти да застане паралелно на пода.

Гледай напред и се съсредоточи в точка на 10-20 метра пред теб. Така погледът ти няма да среща тези на другите хора навън, но няма и да си забила в земята и с изкривен гръб.

Изправи врата си нагоре, все едно искаш да докоснеш тавана с горната част на главата си, без да повдигаш брадичка.

Може да усещаш, че тази стойка не ти е естествена. Не, не изглеждаш сякаш си се изпъчила, а съвсем нормално изправена и красива. Просто ти си забравила какво е да имаш правилна стойка.

Движение на ръцете

Ръцете остави до тялото си да висят свободно. Не бива да са плътно до тялото нито прекалено далеч от него. Можеш леко са свиваш лактите, докато ходиш.

Не бива да размахваш ръце като вятърна мелница. Колкото по-бързо ходиш, толкова разкрачът ти ще е по-голям и размахът на ръцете ще се промени също. Но сега се учим на грациозна походка, не как да бързаш за работа, примерно.

Та, ръцете ти трябва да се движат напред и назад свободно, без напрежение и стягане. Не ходи с кръстосани ръце или ръце в джобовете. Това ще повлияе на стойката ти, съответно и на походката.

Докато се упражняваш за по-добра походка, избери чанта, която е с дълга дръжка и я носи през тялото, за да не ти пречи докато ходиш. Тежките чанти са една от причините дамите да изкривяват стойката си и да започнат да ходят по-тромаво.

Стягане на корема за правилна походка

Знаеш ли, че ходенето може да ти помогне да стегнеш коремните си мускули? А да си чувала, че с тичане можеш да си докараш много готини плочки?

Докато ходиш, мила моя, стягай хубаво корема! Не да го гълташ, а да го стегнеш, да усетиш как тежестта на тялото ти се поема от коремните мускули. Когато си си отпуснала корема, натоварваш кръста и после – „Ох, чакай да поседна, че ме заболя кръста!“ – познато ли ти е?

Стягай корема, ти казвам! Ханша леко напред и той стегнат. Сега може и това да ти се струва странно и неестествено, но истината е, че така ще елиминираме проблема ти с походката много бързо.

Когато стегнеш корема си, ти отнемаш и от тежестта в краката, които стават по-леки и походката ти по-грациозна и свободна. Сякаш ходиш по облаци.

Добра идея е да правиш редовно коремни преси, които да ти помогнат в по-бързото стягане на тази област.

Движение на краката

Без да се отпускаш, усети колената си като леко пружинираш. Трябва да са гъвкави и готови за потегляне.

Сещаш ли се как ходят манекенките? Преплитат крак пред крак, сякаш пред тях има тънка права линия, по която ходят. От теб искам да си представиш, че тази линия е широка колкото двете ти стъпала, когато са едно до друго.

Това те съветвам с цел да не изглеждаш сякаш си на моден подиум, а просто да си ходиш нормално. По-широкото разположение на стъпалата ще те накара да изглеждаш така, сякаш на бъчва си преплувала Ламанша.

Когато стъпваш на земята, положи първо петата и плавно придвижи към пръстите. Не натискай петата много силно, тежестта ти трябва да се разпредели последователно върху цялото стъпало. Недей да кривиш стъпалото, така че да обвиваш стъпката с външния му край, това ще наруши баланса ти.

Стъпването от пръсти към пета е доста по-грациозно, но трудно ще свикнеш да ходиш така, а и не е задължително. Даже може да изглежда малко странно и в определени случай се приема за признак на заболяване.

Колкото до полюшването на задните ти части, то е задължителен елемент от грациозната дамска походка. Самата женска физиология е такава, че специфичното движение на ханша ти е съвсем нормално за правилната и балансирана походка. Женският таз е по-широк от мъжкия и при ходене се получава едно по-забележимо „падане“, което се изразява в специфичното полювшане.

Виж това клипче за повече информация.

Не е трудно да докараш приятното за окото движение на ханша си докато ходиш. Просто се отпусни и остави цялата система, разположена в таза ти да си свърши работата, докато пристъпваш. Пробвай различни „махове“ с таза си, за да откриеш кой точно е твоят ритъм. Важното е да не изглеждаш акто войник, нито пък сякаш ханшът ти ще се откачи от тялото всеки момент.

Обувките и походката

Съветвам те, докато упражняваш грациозната си походка, да ходиш с обувки, които са ти удобни. Принципно това са някои кецове, маратонки или други твои любими ниски обувки, с които можеш да вървиш без проблеми цял ден.

Обувките играят съществена роля в походката ти. Могат много да я изкривят и променят. Като цяло те съветвам да подбираш обувките си с ориентация към комфорта. Ако обувките ти не са удобни, не само походката, ами целия ти ден ще замине на кино. Знаеш много добре за какво говоря, нали?

Упражнение за грациозна походка вкъщи

Докато си на спокойствие у дома си, можеш също да тренираш походката си. Нищо изненадващо няма да те посъветвам, а просто да вземеш една книга и да си я сложиш на главата.

Този стар и изпитан метод е безотказен в подобряването на походката и стойката. Не случайно си го виждала в някои филми и предавания, където главната героиня трябва да претърпи пълна промяна по някакви интересни причини.

Не мога да ти обещая, че след няколко минути упражнения ще ходиш като Наоми Кембъл до края на живота си. Ще трябва да се постараеш доста по-дълго време. Ако се упражняваш редовно, до седмица вече няма да се замисляш за стойката си, за стегнатия корем или плавното стъпване от пръсти към пета.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: