пропорции и използването на числото на Фибоначи в облеклото

Пропорции в облеклото и Правилото на Третинките

Какви пропорции е нужно да използваш в облеклото си? Въобще замисляла ли си се за това и чувала ли си за Правилото на Третинките?

В зависимост от това какви дължини си подбрала за дрехите, с които смяташ да се облечеш, можеш да изглеждаш балансирано и красиво или сякаш си излязла от творба на Пикасо. А като заговорихме за творци, нека ти напомня отново за Леонардо да Винчи.

Този велик художник и учен, освен че ни помага в разбирането и измерването на пропорциите ни (как да ги измериш чети тук), ноооо и открива Златното сечение. Златното сечение е любимото оръдие на природата и всичко, което е създадено с помощта му, се приема за красиво, балансирано и хармонично.

Използването му в облеклото не е изключение.

В линка тук можеш да прочетеш повече за Златното сечение. А ние с теб ще вземем само, каквото ние е нужно за момента.

 

Това е Правилото на Третинките

Разделянето на облеклото на третинки и използването им в съчетания 1:2, 2:3 и 3:5. Това сега може да ти се стори странно, но всъщност Златното сечение на Леонардо да Винчи има много общо с редицата на Леонардо Фибоначи. Тия Леонардовци, а? Как да не си кръстиш детето Леонардо? Явно ще стане учен!

Но да се върнем на редицата на Фибоначи, която той открива, опитвайки се да разбере как се размножават зайчетата във фермата му. Да, тотално се отделихме от темата, но това е привидно. Редицата на Фибоначи е следната 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 и т.н. Всяко следващо число е равно на сбора от предходните 2.

А, когато разделиш което и да е число след 5, ще получиш приблизително Златното сечение (1,61) – еталонът за красота. Ок, айде стига толкова математика, да си дойдем на думата.

 

Как да използваш това правило в облеклото си?

Като използваш споменатите вече отношения – 1:2, 2:3 и 3:5. Това ще рече да избираш дължината на блузата си спрямо дължината на полата или панталона в някое от тези съотношения. По този начин визията ти ще бъде хармонична, балансирана и най-важното – красива.

Правило на третинките в облеклото и създаване на хармония

Очите ни са привикнали да свързват тези отношения с представата за красиво. Като цяло еднаквите пропорции (1:1) се избягват както в природата, така и в изкуството. Затова е добре да ги избягваме и в облеклото.

Виж следните примери:

Използването на пропорции в облеклото

 

Можеш да приложиш и Правилото на третинките в Колоната от цвят (повече за нея чети тук). Ако решиш да се облечеш в колона от цвят и да акцентираш върху горната част на тялото си, се съобразявай с това правило, защото в противен случай ще развалиш цялата колона. Дължината на колоната има също значение за подбора на дрехи.

Правило на третинките

 

В какви пропорции се обличаш? Допада ли ти Правилото на Третинките? Сподели в коментарите какво мислиш.

Прочети и:

60-30-10 Правилото за цветови съчетания

Къде са твоите балансиращи точки и как ти помагат при избора на деколтета и гердани?

Да се загащиш или да не се загащиш – това е въпросът?

Едновременен контраст – как да променяш начина, по който изглежда даден цвят

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *