Skip to content

Пропорции в облеклото и Правилото на Третинките

Чувала ли си за Правилото на Третинките? То ти помага изключително много при избора на облекло.

 

В зависимост от това какви дължини си подбрала за дрехите, с които смяташ да се облечеш, можеш да изглеждаш балансирано и красиво или сякаш си излязла от творба на Пикасо. А като заговорихме за творци, нека ти напомня отново за Леонардо да Винчи.

Този велик художник и учен, освен че ни помага в разбирането и измерването на пропорциите ни (как да ги измериш чети тук), ноооо и открива Златното сечение. Златното сечение е любимото оръдие на природата и всичко, което е създадено с помощта му, се приема за красиво, балансирано и хармонично.

Използването му в облеклото не е изключение.

В линка тук можеш да прочетеш повече за Златното сечение. А ние с теб ще вземем само, каквото ние е нужно за момента.

 

Това е Правилото на Третинките

Разделянето на облеклото на третинки и използването им в съчетания 1:2, 2:3 и 3:5. Това сега може да ти се стори странно, но всъщност Златното сечение на Леонардо да Винчи има много общо с редицата на Леонардо Фибоначи. Тия Леонардовци, а? Как да не си кръстиш детето Леонардо? Явно ще стане учен!

Но да се върнем на редицата на Фибоначи, която той открива, опитвайки се да разбере как се размножават зайчетата във фермата му. Да, тотално се отделихме от темата, но това е привидно. Редицата на Фибоначи е следната 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 и т.н. Всяко следващо число е равно на сбора от предходните 2.

А, когато разделиш което и да е число след 5, ще получиш приблизително Златното сечение (1,61) – еталонът за красота. Ок, айде стига толкова математика, да си дойдем на думата.

 

Как да използваш това правило в облеклото си?

Като използваш споменатите вече отношения – 1:2, 2:3 и 3:5. Това ще рече да избираш дължината на блузата си спрямо дължината на полата или панталона в някое от тези съотношения. По този начин визията ти ще бъде хармонична, балансирана и най-важното – красива.

Правило на третинките в облеклото и създаване на хармония

Очите ни са привикнали да свързват тези отношения с представата за красиво. Като цяло еднаквите пропорции (1:1) се избягват както в природата, така и в изкуството. Затова е добре да ги избягваме и в облеклото.

Виж следните примери:

Използването на пропорции в облеклото

 

Препоръчвам ти да наблюдаваш пропорциите в облеклото си, за да разбереш как фигурата ти изглежда по-издължена и кога я разширяваш. Колкото по-добре прилагаш правилото на третинските, толкова по-балансирано и хармонично ще изглеждаш.

Особено голямо значение има Правилото на Третинките при съчетаването на поли с връхни дрехи, но за това друг път.

 

По време на консултацията Анализ на Фигурата и визията с теб ще разгледаме подробно твоите пропорции и ще ти кажа точно как да използваш Правилото на Третинките в облеклото си. Повече информация за тази толкова информативна и важна консултация ще намериш, като натиснеш бутона долу.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: