fbpx
избор на бижута

Езикът на бижутата и как да го разбираш

Покажи ми какви бижута носиш и ще ти кажа каква е възрастта на съзнанието ти (нищо общо с календарната ти възраст), какви са интересите, възможностите и стилът ти на живот. Изборът на аксесоари е този, който показва как искаш личността ти да изпъква в света.

Няма да ти обяснявам коооолко е важно да подбираш бижутата си. Не, по-скоро искам да си поговорим за това какво говори изборът ти на бижута, за да можеш да съобразяваш кога с какво да се кичиш. Но първо нека видим с какво разполагаш.

Какво да направиш?

Отиди и вземи кутията си с бижута, прегледай ги и отдели тези, които носиш, от тези, които не слагаш или ползваш много рядко. Първите сложи в отделна кутия, а нея дръж на възможно най-удобното за „кичене“ място у вас (обикновено това е тоалетката или портмантото в коридора.

Прегледай останалите бижута, тези, които не носиш, и отговори на въпроса – „Защо, по дяволите, не ги нося тези ми ти бижута тука, за които съм дала едни добри пари, с които можех да си купя много по-красиви и подходящи неща?“.

Дали си търсила дълго нещо подходящо за даден тоалет и накрая от отчаяние си се примирила с това? Дали просто на сляпо си си го купила, защото си мислила, че ще можеш да го носиш с много неща в гардероба си? Дали продавачката те е убедила, че ти отива, или ти е било неудобно да си тръгнеш с празни ръце?

Наистина си припомни при какви условия си решила да си вземеш всяко едно от тези бижута, за да можеш в бъдеще да избягваш такива ситуации.

А помниш ли защо и как си си купила бижутата, които носиш? Какво ти харесва в тези бижута? Как би ги описала и определила? С какво се различават от тези, които не носиш?

Отговаряйки си на тези въпроси, ти ще можеш да разбереш кое влияе на избора ти на бижута и как да подхождаш в бъдеще при покупката им, така че да избереш такива, които да сложиш в кутията на първата група. Най-ясно ще ти стане, ако запишеш преимуществата на бижутата си, които обичаш.

Как да създадеш капсулен гардероб и да увеличиш съчетанията с бижутата си, чети тук.

А сега ще поровим в психиката ти.

Размерът.

Ако обичаш да носиш малко и дребни бижута, то най-вероятно ти си по-ориентирана към детайла, харесваш изчистения и класически стил на обличане и си по-интровертна личност.

Ако харесваш големите, масивни бижута, то със сигурност си екстроверт, с ексцентричен и индивидуален стил, обичаш да бъдеш забелязвана и да ти обръщат внимание.

Ако си от първата група и се излъжеш по някаква причина да си вземеш масивно и цветно бижу, то вариантите са два – ще го носиш и ще се чувстваш некомфортно или няма никога да го сложиш след като го прибереш у вас.

Тези два типа са разбира се крайности. Ти може да си някъде по средата или клоняща към един от двата. Важното тук е да разбереш кои бижута наистина отразяват твоята личност и стил.

Материалът.

Материалът, от който са напревени бижутата ти, говори, освен за финансовите ти възможности, така и за цялостния ти стил и начин на живот.

Хубавото е, че някои имитации на благородни метали и камъни са толкова добри, че само някой експерт може да забележи разликата. Неприятното пък е, че тези бижута много лесно се захабяват, потъмняват и чупят, тоест няма да има се наслаждаваш дълго.

Ако нямаш възможност да си вземеш бижу от злато или сребро, то поне разглеждай добре изработката на бижуто, защото всяка грешка (неправилно изрязване, люпене, счупване), колкото и малка да е, ще се забележи и ще направи бижуто да изглежда много евтино.

Сега искам да оплюя пластмасовите бижута.

Не са стилни, не са готини, ужасни са! Дори и в моментите, когато са били модерни, пак са били гадни и долни. Станали са масови, защото, както всичко платмасово, са евтини за производство. Такива бижута могат да носят само децата и тинейджърите и да им се размине.

Държиш ли на външния си вид, то не носи пластмасови бижута. Те говорят за липса на стил, естетика и себеуважение! Пластмасата във всичките й форми принадлежи на миналото. Пластмасовите накити са кроксовете на бижутерския пазар!

От къде купуваш бижутата си.

Във веригите магазини за бижута от благородни метали и скъпоценни камъни пазаруват дами с класически стил и по-висок стандарт. В магазините за бижута от всякакви материали дамите, които залагат на количество пред качество и обичат да са в крак с модата, могат да намерят своите модели.

Индивидуалистите и тези, които търсят ръчната изработка и отличителния стил, пазаруват от магазинчета и страници в интернет, които предлагат бижута на местни дизайнери.

В тези магазинчета и страници няма да намериш нищо обикновено и масово. Почти всичките модели са единични бройки. Дизайнът им е необикновен, различен от всичко, което си виждала до сега, защото са направени от млади необременени от модните тенденции и наложените норми в изработката на бижута дизайнери.

Това са бижутата на нашите родни млади дизайнери!

Те са вложили в тях всичките си умения, сръчност и средства, за да изразят чрез дизайна как възприемат красотата в света. В тези бижута се усещат сърцето, душата и волята на създаделя им. Те не се правят на конвейр, от машини по хиляди бройки. Те са създадени от вдъхновението и изпод ръцете на нашите уникални дизайнери на бижута.

Едно от предимствата да си купуваш бижута от български дизайнери е, че можеш да се запознаеш лично с твореца и дори да го помолиш да изработи нещо специално за теб, което разбира се трябва да съответства на стила му на работа.

Ще се постарая да включа в интервютата възможно повече български дизайнери, за да можеш да намериш своя бижутер и да заживеете щастливи заедно. Не, не романтично, по-скоро делово и стилово. Откриеш ли творец, който създава бижутата си в твой стил, няма да стъпиш повече в обикновен бижутерски магазин и всичко друго ще ти се струва пошло, грозно и лишено от живот и стил!

Представям ти Димитрина, която е творецът на бижутата „Касиопея“ тук.

Какви бижута носиш ти и от къде си ги взимаш можеш да споделиш с мен в коментарите.

Ако смяташ, че тези съвети са полезни и повече хора трябва да научат за тях, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *