Skip to content

Как да избегнеш петна от пот по дрехите?

Образуването на петна от пот дрехите е много неприятно и притеснително, особено когато този проблем се дължи не само на високите температури през лятото, а се проявява през цялата година.

Получих това страхотно запитване от читателка, която ме помоли да я посъветвам как да процедира при обилно изпотяване и най-вече какви дрехи да носи, за да не се появяват петна от пот.

Как да избегнем образуването петна от пот по дрехите?

Има няколко начина и, колкото и да е странно, носенето на естествени материи не е най-доброто решение. Поне не винаги. Хайде да видим как все пак можеш да избегнеш потните петна поне до определена степен.

Различните материи

Да, естествените материи са по-проветриви и това подпомага по-бързото разхлаждане, съответно намаляването на количеството пот. Но пък памукът, ленът и коприната попиват влагата и веднага я демонстрират.

Изкуствените материи като полиестер, спандекс, найлон (за които можеш да прочетеш повече тук) се използват предимно в производството на спортна екипировка.

Предимствата им са, че изсъхват много бързо и не задържат влагата, но пък запарват и могат да доведат до обилно потене.

Отгоре на всичкото подпомагат размножаването на бактерии, което води до специфична неприятна миризма. Затова е по-добре да избереш естествените материи пред изкуствените, ако проблемът ти с потенето е по-сериозен.

Широка кройка

Колкото по-свободни са дрехите ти, толкова е по-вероятно влагата от потенето да не може да достигне до тях. Препоръчвам ти да носиш блузи и тениски, чийто ръкави не са разположени непосредствено под мишниците. 

Възможността въздухът да може да преминава между кожата и дрехата свободно, ти гарантира освен разхлаждане, но и по-бързо изпаряване на влагата, която вече няма шанс да те издаде.

Допълнителен слой дрехи

Не случайно потникът се нарича “ПОТ-ник” и употребата му може да ти спести много сконфузни и неудобни моменти. Тази дреха е идеален помощник при борбата с нежеланите петна от пот.

Потникът попива влагата и не й позволява да се пренесе върху горната дреха. 

Разбирам, че добавката на още един слой дрехи, особено през горещите месеци, ти се струва абсурдна. Истината е, че точно този допълнителен слой, ако е подбран в лека, памучна материя, вместо да ти създаде допълнителни грижи, ще ти предостави магическо решение.

Използване на антиперспиранти

За разлика от обикновените дезодоранти, антиперспирантите съдържат лекарства, които възпират образуването на бактерии и това води до елиминиране на неприятната миризма. Но те имат и друго действие – блокират порите и намаляват изпотяването.

В момента на пазара има безкрайно много продукти, които могат да ти помогнат в борбата с петната от пот по дрехите. Някои са специално разработени за хора, които се потят обилно, и се прилагат по специална система, която ограничава изпотяването до 10 дни.

Питай в най-близката аптека или дрогерия за подходящия за теб продукт и се радвай любимите си дрехи без притеснение.

Цветовете и появата на петна от пот

Може да си забелязала, че някои дрехи с определени цветове показват по-ясно изпотяването ти от други. 

Цветовете, на които можеш да се довериш, че няма да те предадат и в най-морната жега, са черното и бялото. Тези два цвята не се изменят при намокряне и това ги прави идеални за прикриване на изпотяването.

Докато ярките и пастелни цветове потъмняват при досега с влага и веднага издават наличието на петна от пот. Затова те съветвам да ги избягваш, особено през най-горещите дни или когато ти предстои напрегнат, емоционален ден (стресът засилва потенето!).

Дрехите с десени са също добър избор за прикриване на потните петна. 

Принтовете имат свойството да разсейват погледа и дори да си се изпотила, шансът някой да забележи е минимален.  Дрехите в един цвят са доста по-издайнически настроени.

Как да разбереш дали дадена материя ще образува петна от пот?

За целта ти трябва течност и съответната дреха, която ще подложим на тест. Капваш една капка върху материята и веднага виждаш до колко се променя цветът й.

Но какво да правиш, когато си в магазина и искаш да знаеш дали тази дреха няма да ти скрои някой засрамващ номер?

Носи със себе си бутилка с вода, разклати шишето, така че капачката да се намокри отвътре. Отваряш шишето и с мократа капачка капваш малко вода на дрехата.

Ако дрехата драстично потъмнее, значи очаквай и при допир с потта ти да направи същото.

По време на консултацията Изграждане на Функционален гардероб ще можеш да ми споделиш какви проблеми срещаш с намирането на подходящо облекло за специфична твоя нужда и ще ти дам насоки за решаването му. Натисни бутона долу за повече информация.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: