Skip to content

Шапка идиотка – защо и как да носиш тази тенденция?

Напълно съм сериозна, това е тенденцията в шапките този сезон! Шапката идиотка се завърна с пълна сила и въпреки че този тренд е малко от графата „какво по дяволите?“, мога да ти помогна да разбереш защо отново е на мода.

Какво представлява шапката идиотка?

Това е една платнена шапка с плоско кръгло дъно, цилиндрична корона и захлупена надолу периферия, обикновено с няколко реда шевове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от SOPHIE ROSE 🌹 (@sophhirose) на

Повече информация за елементите на шапките и как да си избереш подходящ модел, съм писала тук: Какво да съобразиш при избора на шапка?

От кога шапката идиотка е модерна?

От много отдавна. Проследих историята й до 1900 година, когато се е използвала от рибари и фермери заради скосената периферия, която отвеждала дъжда надалеч от тялото, и предпазвала лицето и врата от слънцето.

Следва приложението й и в ежедневието като част от модерното облекло на дами и господа.

Последно шапката идиотка бе модерна в късните 90 години на миналия век, но от миналия пролетно-летен сезон бе забелязана в ревютата на някои от най-големите модни марки.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от BROKE BITCH WISHLIST ♡ (@styleserotonin) на

Честно казано, не мислех, че тази шапка идиотка има шанс, но тя взе, че пусна корени. Удивително! Или не чак толкова…

Защо е модерна тази шапка?

… се запитах аз в своето удивление. Има няколко причини шапката идиотка да стане толкова популярна. Една то тях е мощното завръщане на тенденциите от 90-те и то не само при аксесоарите.

Друга причина е нейният спортен стил, който е много приложим с модерните напоследък спортни облекла и аксесоари (широки суичъри, всякакви извращения с маратонки и кецове).

Материята й е от плътно изтъкан памук и предпазва, без да запарва главата кой знае колко. Неслучайно е любимата шапка на рибарите, на които понякога се налага да седят под жарко слънце и проливен дъжд дълго време.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Gorgeous You ? (@elycshop.id) на

Дизайнът е толкова изчистен и непретенциозен, че може да понесе всякакви цветове и шарки. Едно време ги кичехме със значки, сега може да заложиш на по-шики-мики вариант – брошка.

Прочети: Защо брошката е новият ти любим аксесоар?

Как да носиш шапката идиотка?

Сгъната в чантата или в джоба, защото е супер удобна за прибиране, за разлика от други модели, които трудно можеш да сплескаш и прибереш някъде.

Колкото и да е готина, удобна и функционална, шапката идиотка е и леко претенциозна.

Тя спада повече към 3-то ниво на рафинираност и не е особено подходяща за носене с по-официални и бизнес дрехи. Ако си с креативен и бунтарски стил, съм сигурна, че можеш да измислиш начин да я стилизираш, но все пак внимавай да не създадеш комично съчетание.

Прочети: Що е то – Ниво на рафинираност?

Поради скосената периферия, шапката идиотка не е най-доброто решение за ниските дами, защото много захлупва и скъсява визуално фигурата.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от badgalriri (@badgalriri) на

Както вече споменах, можеш да избереш всякакви разцветки от тази шапка. Направи съчетанията така, че тя да допълва облеклото ти или да е акцент (да контрастира).

Прочети: Разликата между хармония, баланс и контраст.

Сподели в коментарите дали смяташ да приложиш тази тенденция и как точно.

Ако смяташ тези съвети за интересни и полезни, сподели ги с приятелите си чрез бутоните долу.

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: