Skip to content

Идеалното лице – как да разбереш каква е истинската форма на твоето лице? 

Отдавна се каня да напиша още някоя статия за лицето и колко важно е да разбираш как чертите му играят основна роля в правилния подбор на облеклото и не само.

Освен това получих запитвания от доста дами, които изпитват трудности да определят точната форма на своето лице (за което съм съветвала тук). 

И реших, че е крайно време да взема да се разровя, както аз си знам и обичам, в дебрите на стилния интернет и да изкарам възможно повече полезна информация от него, която да добавя към тази, която вече имам. Така стигнах до следните чертежи, изчисления и таблици. 

Вади си АутоКАД-а и да започваме! 

 

Идеалното лице 

Измеренията на лицето и неговите черти са били тема на разговор още от древни времена, когато древните гърци и римляни (разбира се, че кой друг?) са опитвали да дадат обяснение на красотата. “Защо някой хора са по-привлекателни от други?” – чудели се те по цял ден. 

Стигнали до заключението, че красотата се крие в симетрията (Др. Енчев не е автор на цитата, да се знае). Така се почнали едни изчисления, чертежи и таблици, за да се открие “идеалното лице”. 

В следващите редове ще прочетеш за това как можеш сама да разшифроваш лицето си. За целта ти е нужна една твоя хубава фронтална снимка и някаква програма за рисуване и чертане. Аз използвам Canva.

Както и при тялото, всичко е въпрос на пропорции и балансираното им и симетрично разпределение. Повече за пропорциите можеш да прочетеш в съветите тук. 

 

Разделяне на третинки 

Идеалното лицеОтново намесвам името на великия Леонардо да Винчи, който разделя лицето на 3 части: 

  • От началото на косата до меката част под веждите 
  • От меката част под веждите до края на носа 
  • От края на носа до края на брадичката. 

Последната част се разделя още веднъж, като дължината между края на носа и цепката на устата, когато тя е затворена, се отнася към останалата дължина както ½ към 2/3.  

На снимката съм показала, че дамата има малко по-дълга долна част, което веднага създава впечатлението, за по дълга брадичка. И сега може би се питаш – “Добре, де, как това ми помага в избора на дрехи?”, но аз все още няма да ти отговоря. Чети нататък. 

 

Разделяне на вертикални участъци 

Пропорции на лицетоОще един начин да разбереш до колко симетрично е лицето ти, е като го разделиш на 5 отделни участъка по вертикала. Крайните най-външни точки са дефинирани от ушите ти (колко стърчат настрани). 

В идеалния вариант ширината на разстоянието между очите ти е равна с тази на очите ти и съответно с тази между края на окото и края на ухото. На снимката виждаш как при красивата дама разстоянието между двете очи е малко по-малко, което ги кара да изглеждат по-приближени. 

Устата пък при идеалния вариант се пада да е 1.5 пъти по-широка от ширината на очите. На дамата устата сякаш е малко по-тясна от това. 

 

Значението за устните за идеалното лице

Форма на устнитеНе случайно има бум в използването на филъри и всякакви способи за уголемяване и корекция на точно тази област. Устните се считат за най-съблазнителната част от лицето, но какво точно прави едни устни красиви? 

За красиви се приемат устни, които са в съотношение 1:2, съответно за горната и долната устна. Това ще рече, че, когато долната устна е двойно по-плътна от горната, устата се води за пропорционална, балансирана, съответно – привлекателна. 

Ако добавим малко филър в долната устна на дамата, то устните й ще паснат точно в това съотношение, защото сега са някак почти еднакви. Ето тук дойде моментът за малко стилни съвети.  

Това, което мога да ти препоръчам, ако имаш такава разлика, е да се заиграеш с невероятната магическа сила на грима и просто да придадеш повече обем на (в случая) долната си устна. Очертай леко извън естествената линия на устната и добави малко гланц или червило с 3Д ефект. Готово! 

Важно е да добавя, че този стандарт е наложен в последно време. Преди 70 години отношението 1:1 на гора към долна устна се считало за доста по-неустоимо.

 

Дължината на носа 

Идеалното лице носДа, стигнахме и то тази толкова важна част от лицето – носа! Ето и как да използваш неговата дължина, за да определиш формата на лицето си. 

Както виждаш на снимката, дължината на носа на дамата е по-малка от тази на горната и на долната част на лицето й, което го кара да изглежда по-дълго. Ако носът ти е по-дълъг, то лицето ти може да изглежда по-късо. 

Обърни внимание, че използвам израза “изглежда”, а не, че Е по-дълго. Тук говорим за пропорции и тяхното отношение, което създава усещането за определени разминавания. 

Така ти може да си мислиш, че имаш дълго лице, а то всъщност да изглежда късо, заради носа. Затова правим и друго измерване. 

 

Отношение между дължина и ширина на идеалното лице

Форма на лицетоТова вече може да ти е познато от статията за формата на лицето или от Анализа, който съм ти правила лично. Вземат се дължината от началото на косата до края на брадичката и ширината между най-широката част на лицето, което обикновено са скулите, но не винаги (виж тази статия). 

Отношението между двете в идеалния случай е 1:1.5, което е характерно за повечето овални лица. На снимката измерих отношението на лицето на дамата и се получи 1:1.4, т.е. не е най-дългото. Но какво е тогава? И кога ще започна да говоря за облеклото най-сетне? А? 

 

Форма на лицето 

Идеалната форма на лицетоЛесен начин за бързо определяне на формата е използването на снимка и овална форма, която да се наложиш върху лицето. Ето как при тази прелестна дама виждаме, че челото й, долния край на брадичката и части от челюстта излизат от очертанията. 

Освен това и брадичката е доста по-издължена (както вече разбрахме от предните чертежи). Аз бих я причислила към правоъгълната форма, но с една видима мекота на чертите. Правото чело и изразената челюст говорят за по-ъгловата форма от овал. 

 

Какво стана с облеклото? 

Всичката тази информация може много да ти помогне в разбирането не само на подходящите за теб дрехи, но и за правилния избор на прическа, обици, грим, деколтета… 

Когато познаваш толкова добре лицето си и знаеш къде имаш по-широки, по-тесни, по-дълги или къси участъци, то можеш много по-лесно да прецениш какъв ефект да използваш и точно къде и как да го приложиш. И запомни- всяко лице е идеалното лице, независимо от мнението на древните гърци и пластичните хирурзи!

Но нека дам пример как да правиш леки корекции – ако откриеш, че очите ти са по-раздалечени, използвайки чертежа с вертикалното разделение на лицето на 5 части, можеш да избереш прическа, която оптически разширява и останалите части (да придадеш обем настрани), за да балансираш разликата. 

Ако очите ти са разположени близо едно до друго, можеш да използваш грим, за да ги раздалечиш визуално. Едно много високо чело може да бъде красиво нагласено с един подходящ бретон. 

Обиците пък се използват за придаване на дължина и ширина на лицето, в зависимост от избора ти на дизайн, за което съм те съветвала ето тук. На дамата от снимката разбрахме, че лицето й изглежда дълго, въпреки, че реално отношението между дължина и ширина не е най-голямото. Затова тя може да заложи на обици, които му придават ширина. 

 

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: