Skip to content

5 въпроса, които да си зададеш преди да си купиш нещо

Проблемите в гардероба ти започват от магазина, където се зареждаш с поредното количество дрехи, които после се чудиш какво да правиш. Не е ли така?

 

Един от начините да направиш гардероба си по-функционален и стилен, е внимателен и практичен подход към пазаруването на нови дрехи.

Това не е първата статия, в която те съветвам как да подобриш шопинг резултатите си. Но искам да наблегна на няколко важни въпроса, които да си зададеш преди да пристъпиш към касата с избраната дреха в ръка.

 

Наистина ли ми харесва как ми седи?

Каква беше първата ти реакция като се погледна в огледалото в пробната? Не помниш? Ще се наложи да започнеш да обръщаш моментално внимание на физиономията си, когато се видиш за пръв път с тази дреха.

В тази реакция се крие отговорът на въпроса „Да си го взема ли това?“.

Поогледай се едно хубаво, усети материята – приятна ли е на допир, добре ли се чувстваш в нея? Ако нещо ти боцка, придърпва, създава ти какъвто и да е дискомфорт – недей да си харчиш парите.

Как ти седи? Ще се наложат ли някакви корекции и колко големи ще са? Заслужават ли си?

Развърти се малко, огледай се от всички страни и използвай метода на 10-ката, като й дадеш оценка от 1 до 10. 

 

Мой стил ли е и/или ще допринесе ли за надграждането/промяната на стила ми?

Върти я, сучи я, ако дрехата не е твой стил, няма как да ти върши работа. Тенденциите се менят със скоростта на светлината и няма смисъл да се затрупваш с неща, които не харесваш.

Когато си решила да внесеш промяна в стила си, попитай се дали тази дреха ще ти помогне в прехода към новата ти визия. Дори и тогава, ако не се харесваш в нея (въпрос 1), няма никаква полза от добавянето й в гардероба ти. Поне не и на този етап.

 

Имам ли нужда от това или е поредното допълнение към много подобни?

В една от предните статии те бях посъветвала преди шопинг да си прегледаш гардероба за липси, които да запълниш. Ако си тръгнала на шопинг без никаква идея в какво се изразяват тези липси и от какво реално имаш нужда, за да можеш да правиш бързи, лесни и стилни съчетания, си загазила здраво.

С годините си изградила някакви предпочитания в облеклото и някак все към тях си те влече. Но това не значи, че нямаш нужда от дрехи, които да направят тези твои фаворити функционални.

Да кажем, че си падаш по плисирани поли с по-високо ниво на рафинираност (за нивото на рафинираност чети тук). Нооо имаш само раздърпани тениски и блузи, които грам няма как да съчетаеш с такава пола. Обаче ти упорито продължаваш да си купуваш такива поли, без да си правиш сметката, че нагоре ще трябва да ги съчетаеш с нещо.

И така, хубавите ти поли си седят в гардероба неизползваеми, събират прах. А ти си викаш – „Ей, трябва да си купя някаква блуза, която да ми седи добре с тая пола!“. После отиваш в магазина, забравила за тази липса и пак си купуваш нещо неподходящо.

Еми записвай си, де! Ако осъзнаваш, че това е един от основните ти проблеми в гардероба, направи си списък с необходимите дрехи.

 

Каква роля ще играе в гардероба ми?

За какво я купуваш тази дреха? Ще попълваш липси, както описах горе? Ще добавяш нещо ново, което да ти помогне в промяната на стила ти? Или ти е нужна базова дреха, която да играе ролята на спойка в гардероба ти?

Къде ще носиш тази дреха? За каква цел я взимаш и колко често ще я ползваш? Всичките тези въпроси са само малка част от тези, които можеш да си зададеш за бъдещата роля на съответната дрешка в гардероба ти.

Ако още в началото не се сетиш къде да я намърдаш в стилната си пиеса, по-добре не я взимай. Прибери се вкъщи и остави времето да ти покаже дали имаш наистина нужда от тази добавка.

 

Изброй наум поне 3 визии, в които да участва

Защо 3? Ами, ако можеш да си позволиш да слагаш дрехите си само по веднъж, няма смисъл да четеш повече. Но, ако желаеш да имаш дрехи, които да можеш да носиш с удоволствие и в съчетание с повече дрехи в гардероба ти, опитай се да измислиш поне 3 аутфита с това, което си занесла в съблекалнята.

Това е последният въпрос, който трябва да си зададеш, преди да си купиш нещо ново. Ако дрехата е минала успешно горните въпроси, би трябвало да ти е лесно да отговориш на този. Дори и с повече от 3 визии ще се справиш, сигурна съм.

 

Но, ако хич не ти се занимава да мислиш за тези въпроси и би предпочела някой вместо теб да избере подходящите дрехи, натисни бутона долу, защото съм готова да се включа с огромно удоволствие в тази задача.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: