Избор на бански – кои модели да търсиш?

Изборът на бански може да ти се струва много сложен процес, защото се разкъсваш между хилядите варианти и модели, които има на пазара.

 

„Сузи, моля те да напишеш как да си избираме бански!“

 

Тази молба дойте от 2 читателки и нямаше как да отлагам съветите за подходящи бански повече.

При избора на бански трябва да се съобразиш главно с характеристиките на тялото си. Това включва силуета, пропорциите и вариациите (голям/малък бюст, изпъкнало/плоско дупе и т.н.).

 

Как да си избереш бански според силуета си?

Разбери какъв е твоят силует, като направиш теста тук, и после се върни да прочетеш за него.

Силует А

Бански за Силует А Круша

Силует А (круша) се отличава с тесни рамене, широк ханш и добре изразена талия. За да се създаде баланс във визията, трябва да увеличиш вниманието към горната и да го намалиш към долната част.

Когато избираш половинки бански, нека бикините са изчистени, без никакви детайли, в тъмно едноцветно оцветяване и със стандартна кройка  (бикини за предпочитане). Въобще дупето ти е добре да не е подчертано. Страничната част нека не е тънка, а широка.

В горната част вече можеш да се развихриш с цветове, кройки, детайли, принтове. Подходящи са хоризонталните райета, защото те разширяват, както и всякакви къдрички и набирания, които да разсейват погледа от бикините.

При избора на цял бански, търси модели, при които е наблегнато на детайлите в горната част, а долната е изчистена и невзрачна. Може да заложиш на модел, който е със светъл цвят в горната част и тъмен в долната.

 

Силует V

Бански за Силует V атлетичен

Силует V трябва да следва напълно противоположната тактика – детайли в долната част и изчистена горна. Това е така нареченият „атлетичен“ силует, при който раменете са по-широки от ханша.

За долната част на банските можеш да избереш такива с връзки отстрани. Те ще придадат обем на ханша, ще привлекат вниманието и ще балансират широките рамене. Отгоре заложи на модели, които са с тънки презрамки, за предпочитане да седят диагонално (към врата), не успоредно.

Ако искаш да си вземеш цял бански, търси модели с дълбоко V-образно деколте, което да тегли погледа към ханша. Презрамките да са събиращи се зад врата (за да намалиш визуално ширината на раменете).

 

Силует Х

Бански за Силует Х пясъчен часовник

Силует Х е много женствен и с ясно изразена талия, която е добре да се подчертава при всеки удобен случай. Високата талия на долнището може да помогне да се дефинира талията още повече.

На този силует му седят всякакви стилове и модели бански, особено такива, които подчертават приятните извивки. Това могат да са бански в ярки цветове и принтове с по-голяма скала на елементите (примерно големи цветя).

Цял бански, изрязан отстрани, е идеален за силует Х, защото ще насочи вниманието точно към най-привлекателната част – талията.

 

Силует 8

Бански за Силует 8

Силует 8 е като силует Х, но най-широката част не е горната част на бедрото, а по-скоро горната част на тазобедрената кост. Талията също е добре изразена и е хубаво да бъде подчертана, но е по-къса.

Долнището може да бъде с висока талия, но ще е по-хубаво, ако има набори около корема, които да приберат още малко талията. Нека и горнището и долнището са с еднаква разцветка. Ретро моделите при целите бански биха ти седели прекрасно.

 

Силует О

Бански за Силует О Ябълка

При Силует О (ябълка) липсва дефиниция на талията, защото там се пада най-широката част от силуета. Можеш да придадеш вталяване в тази област с цял бански, при който има стратегически разположени шарки, набори, шевове, които прибират силуета навътре или го издължават.

За предпочитане е носенето на цял бански при Силует О. Търси модели с принтове, защото те действат вталяващо. Някои бански имат специално разположени елементи на принта, които да създават впечатлението за изразена талия. Такива бански са и тези, които имат различно оцветяване отстрани.

Вариант за теб е и използването на парео от талията надолу. Гледай възела да не е централно отпред, а настрани. Така ще подпомогнеш вталяването и разсейването от корема.

 

Силует Н

Бански за Силует Н правоъгълник

Силует Н няма изразена талия или тя е доста къса. Най-подходящи са бански, които създават усещането за дефинирана талия. Нашумелите напоследък трикини, които са цели бански с изрязани странични части, са много подходящи.

Долнища с висока талия не са ок за твоя силует, защото само ще подчертаят липсата на талия. Заложи на модели с детайли около ханша, които да се повтарят и при горнището (връзки, набори, халки, къдрички). Така вниманието ще е концентрирано върху горнището и бикините, не върху талията.

 

Силует I

Бански за Силует I

Силует I е добре да заложи на модели, които биха придали малко повече женственост на фигурата. Всякакви къдрички, набори, панделки, всичко, което може да придаде допълнителен обем и мекота на формите.

Долнището може да е тип панталонки с контрастиращо коланче или връзка. За горнище са подходящи всякакви варианти, дори и такива с подплънки. Няма проблем да използваш райета в дизайна, а с различните шарки можеш да експериментираш колкото си искаш.

 

Как да избереш бански спрямо пропорциите си?

Бански спрямо пропорциите на тялото

Ако имаш къси крака, можеш да им придадеш дължина с по-дълбоко изрязани бикини. Избягвай правите линии около ханша. Отворите на бедрата трябва да сочат нагоре, не настрани.

При дълъг торс е добре да избереш бански половинки, защото целите може да ти опъват и да не са ти особено комфортно. Вариант е да вземеш модел с регулируеми презрамки. Целите бански могат да привлекат прекалено вниманието към дългия ти торс ти и да скъсят краката, заради това ти препоръчвам да търсиш бански от 2 части или цял бански с хоризонтални линии (райета).

Как да си измериш пропорциите, можеш да разбереш тук.

 

Как да избираш бански спрямо различните вариации във формите си?

Ако имаш голям бюст, ще имаш нужда от някаква форма на „подкрепа“, за да изглеждат гърдите ти добре. Горнища и цели бански с банели ще ти свършат прекрасна работа. Липсата на банели може да накара гърдите ти да изглеждат сплескани и разлети.

Презрамките трябва да са достатъчно широки, за да могат да понесат тежестта. Тънките презрамки ще оставят тежката работа на кръста ти, а това хич не е приятно. Горнища с така наречения „racer back” (на картинката вторият и четвъртият модел) помагат на презрамките в тежкото начинание.

Бански според вариациите на тялото ти

Когато гърдите ти са малки, можеш визуално да увеличиш обема им с къдрички, релеф на материята, принтове на точки и всякакви овални шарки. Много добре ти седят триъгълници, защото наборите им създават допълнителен обем. Ярките цветове също помагат да увеличаване на обема на гърдите.

Вземи си горнище с подплънка, за да повдигнеш и оформиш и малкото, с което разполагаш и да накараш бюста ти да изглежда по-съблазнително.

Пухкавото дупе можеш да решиш да прикриваш или подчертаваш. Ако си чела внимателно до сега, вече знаеш как – детайли и ярки цветове за подчертаване и изчистен модел в тъмен цвят за прикриване.

Ако генерално искаш да прикриеш дупето си, търси модели, които са като панталонки или поличка. Високата талия на долнището ще дърпа погледа към талията и бюста ти, пренебрегвайки дупето. Изрязаните модели като прашки и бразилски ще подчертаят и оформят дупето ти.

 

Бански за прикриване на коремче

Можеш да прикриеш коремчето с цял бански, при който липсват детайли в тази област или има набори. Търси модели, които са оформящи – материята им е по-стягаща и прибира корема. Наборите също разсейват погледа от подутото коремче. За долнища избери модели, който не се впиват в кожата ти, защото те ще подчертаят дебелкото.

 

Какви бански носиш ти- цели или половинки? Какви смяташ да си вземеш, след като прочете съветите? Споделяй в коментарите всичко за банските ти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *