Skip to content

Каква рокля да избереш като гост на сватба

Една от най-приятните и същевременно стилистично най-главоблъскащите покани, която можеш да получиш, е тази за сватба. Започва едно чудене каква рокля да избереш, а с този огромен избор по магазините е още по-объркващо.

За да ти усложня живота допълнително, ще ти споделя, че освен да си намериш хубава рокля за сватбата, то трябва да съобразиш и някои допълнения. В това число влизат дрес-кода, ако има такъв, времето, локацията.

А най-важното условие е да не забравяш, че отиваш на чужда сватба и това означава, че не бива да отнемаш вниманието от булката с прекалено екстравагантна и набиваща се на очи рокля.

И сега, защото не мога да те оставя така в шок, ще те посъветвам последователно по всички тези точки, които изброих и с които е важно да се съобразиш при избора на рокля за сватба. До края на статията би трябвало да си вече напълно наясно към какъв модел рокля да се насочиш. А, ако не си, пиши ми и ще те ориентирам много бързо.

Какъв е дрес-кодът

Това ще разбереш още при получаване на поканата и е важно да го следваш. Дрес-кодът може да варира от строго официален до небрежен. Но независимо от изискванията на младоженците, трябва да си облечена възможно най-спретнато и елегантно, т.е. забрави за супер къси, прекалено разголени и крещящи модели рокли.

Начинът, по който се обличаш, изразява уважението към себе си, а при такива събития – уважението към младоженците, техните семейства и удоволствието от поканата да си част от този важен за тях ден. Затова те съветвам да следваш стриктно дрес-кода, за да не се окажеш единствената “черна овца” и това да провали цялото ти изкарване.

Какво е времето (какъв е сезонът) и къде е локацията

Изборът ти на подходяща рокля за сватба зависи много от месеца, през който ще се проведе събитието, както и от самата локация – дали ще е навън или вътре. През по-студените месеци е по-добре да заложиш на рокля с по-плътна материя или с подплата.

Ако ще се в затворено помещение през цялото време и е зима, не залагай на най-дебелите материи. Избери нещо, с което ще ти е достатъчно комфортно, както вътре, така и ако се наложи да излезеш за малко.

Роклята за сватба, която ще се проведе навън през топлите месеци, е добре да бъде от лека и проветрива материя. Важно допълнение са и обувките, като в тази статия тук съм описала как да съчетаваш обувки с рокли.

Но искам да те посъветвам и друго – ако сватбата е на неравен терен – на плажа или в градина с трева, не си слагай тънки токчета. Първо, че няма да ти е удобно да затъваш постоянно, и второ, че това ще им е последното носене, защото ще ги унищожиш.

Рокля за сватба според фигурата

Това сигурно е най-големият ти въпрос – каква рокля ще ми седи най-добре на формите? Давам ти веднага някои предложения според спецификите на фигурата ти. А каква е тя, можеш да разбереш от тази статия тук.

Ако си с Фигура А, имаш огромен късмет при избора на рокля за сватба, защото едни от най-красивите модели са идеални за теб. Избери кройка, която е с голи рамене, пристегната в талията и силно разкроена надолу. Като принцеса!

рокля за сватба за фигура А
COAST Рокля за коктейл

Ако си с Фигура Х, е много важно да следваш естествените извивки на тялото си. Потърси модел, който е по тялото и се разширява от коляното надолу.

рокля сватба гост
Lipsy London

За Фигура Н, където талията не е изразена, потърси модел който създава илюзията за талия, рокля-риза или с права леко трапецовидна кройка, като модерните през 70те.

рокля за фигура Н
MANGO

Фигура О да заложи на издължаване, диагонални и вертикални линии в дизайна и кройката. Да се избягват модели, които прилепват силно по тялото и подчертават талията. Акцентът да пада на деколтето (най-добре V-образно).

рокля за силует О за сватба
Sheego

Ако фигурата ти е V, можеш да избереш модел с окачено деколте и разкроена пола. Подчертай талията с красив широк колан, ако пропорциите ти го позволяват (за пропорциите чети тук).

wedding dress
Frock and Frill

Какви цветове да НЕ избереш за рокля за сватба

Просто са по-малко и затова нека изброя първо тях и да ти разкажа защо точно тези трябва да избягваш.

Бяло – предполагам, че и сама си се досетила, че не е подходящо да се облечеш в същия цвят, който ще носи булката. Вариантите екрю, слонова кост, светло бежово, златисто/сребристо също не са ок.

Червено – най-вече ярко, наситено червено. Тук има 2 причини. Първата е, че този цвят е най-сигналният и забелязващ се, а това все пак е денят на булката и младоженеца и те са тези, които е важно да изпъкват. Втората е един мит, който съм чувала и на който дори съм ставала свидетел – червено на сватба носи любовницата. Причината е същата като тази при първата причина – опитва се да изпъкне пред булката, да я засенчи. Т.е. носенето на червено си се явява едно очевидно неуважение към младоженците и събитието.

Черно – защото се приема за траурен цвят, а една сватба е време за празнуване на живота и любовта. Освен това черното е препоръчително за обслужващия персонал, оператора и фотографа. Те е важно да останат “зад кадър”, докато помагат на гостите и запечатват щастливите мигове.

Тези три цвята могат да се използват, ако са част от кройката, детайлите десен, принт или някаква шарка.

Всякакви много ярки цветове, екстравагантни и драматични кройки, както и много пайети и блясък – не. Отново напомням – булката и младоженеца са тези, към които трябва да е насочено вниманието на това събитие, не към теб.

Какви цветове да избереш тогава?

Най-подходящите цветове за рокли за сватба зависят от твоето оцветяване. Как да го разбереш, можеш да си четеш тук или да ми пишеш, за да ти дам конкретни насоки за твоето оцветяване.

Дамите с оцветяване Пролет имат голям избор на принтове с флорални мотиви, които се считат за най-подходящи за сватба. Можеш, обаче, да намалиш интензитета на цветовете и контраста между тях, за да не изпъкваш прекалено. Нека елементите са със среден, не голям размер и в най-светлите ти и нежни нюанси от палитрата ти.

рокля за оцветяване пролет
Esprit Collection

Ако си с оцветяване Лято, честито! Ти си родена да носиш рокли за сватба като гост. Можеш, както Пролетта, да избереш рокля с флорален десен, в които си избереш от цветове в палитрата си (без бяло и червено, нали). Едноцветна рокля е също добър избор, като тук можеш да заложиш на някой от твоите сини, лилави или розови.

рокля за сватба за оцветяване лято
Laona

За Есента препоръчвам да се ориентира към най-светлите или средни по интензивност цветове в палитрата си (без екрю и наситено червено). Тук също може да се използват десени, като флоралните, абстрактни и ретро такива са най-подходящи. Но да не са прекалено контрастни и крещящи.

рокля за оцветяване есен
SWING

Зимата да внимава с яркостта на цвета рокля. Десени тук трудно могат да се приложат. От една страна, защото Зимата така и не успява да си хареса дрехи с принтове, от друга принтовете, които й седят най-добре са супер контрастни и драматични. Та, за едноцветна рокля тук най-добрият избор са по-светлите студени цветове от палитрата – синьо, зелено, жълто, розово, лилаво.

рокля за оцветяване зима за сватба
The Frolic

Не забравяй допълненията

Най-вече от практична гледна точка е добре да обмислиш варианта за още един тоалет, който да вземеш със себе си. Всичко може да се случи – да те залеят с питие или още по-зле – с храна, да се подуеш от ядене и пиене и роклята да почне да ти стяга, да те заболят краката от токчетата, да завали сняг през лятото (последните години се нагледах на студ през юни, така че… нали…).

Ако не ти се мъкне цял нов ансамбъл, то поне си вземи задължително някаква връхна дреха и чифт удобни обувки. В даден момент на никой вече не му пука кой с какво е облечен и обут. Така че, спокойно можеш да си сложиш ниските и меки като облачета обувки и да продължиш с дивите танци.

Коригирай стари рокли за тази сватба

Тук пак се включвам с практичните съвети и ти предлагам да потърсиш свои стари рокли, които си носила на други събития. Разгледай дали можеш с някои дребни корекции да освежиш някоя от тях и да я сложиш за тази сватба.

Ще се изненадаш колко различно ще изглежда старата ти рокля, когато леко я подкъсиш/издължиш, стесниш/разшириш или промениш деколтето или ръкавите. Даже ще ти излезе много по-евтино от това да купуваш нова рокля.

Мила стилна читателко, помни че винаги можеш да се обърнеш към мен за съвет и да изберем заедно твоята рокля за сватба, в която да се чувстваш стилно, елегантно и красиво. Използвай бутона долу за повече информация или ми пиши чрез контактната форма.

Сподели:

Tекстът в тази публикация е обект на авторски права и всяко разпространение не може да се извършва без съгласието на автора му.

избор на очила
Видео урок
Избор на очила
Капсулен гардероб
Уебинар
Изграждане на Капсулен гардероб
Анализ-на-цветовете-teaser
Консултация
Анализ на цветовете
Жена пред отворен гардероб
Консултация
Ревизия на гардероба
шопинг предразсъдъци
Консултация
Шопинг асистент

Най-нови съвети

Свържи се с мен

error: